"Mēs esam Antiņš no Raiņa "Zelta zirga" – cilvēks ar ideāliem, kurš izvēlas un uzdrīkstas iet savu ceļu," tā "Progresīvo" kongresā savu partiju raksturoja tās līdzšinējā līdzpriekšsēdētāja Antoņina Ņenaševa. Neskatoties uz to, ka "Progresīvie" Saeimā ir opozīcijā un tiem trūkst domubiedru tādos viņiem īpaši svarīgos jautājumos kā partnerattiecību likums vai Stambulas konvencijas ratificēšana, par ko partijas pārstāvji žēlojās arī kongresā, Antiņa jājiens stikla kalnā kopumā noritot ļoti veiksmīgi.

Reklāma

"Izskatās, ka esam otra atbalstītākā partija Latvijā," apgalvoja A. Ņenaševa. (Pēc SKDS aptauju datiem, aprīlī "Progresīvie" ar 7,1% gan bija trešajā vietā, pirmā ir "Jaunā Vienotība" (9,3%), kas gan pēdējā laikā slīd uz leju, otrā – ZZS ar 9,1%). Savukārt "Progresīvo" Saeimas frakcijas vadītājs Kaspars Briškens izziņoja savu iecerēto tuvākās nākotnes programmu "3x20", kas nozīmējot 20 deputātu vietas Saeimā, 20% Rīgas domes vēlēšanās un pārstāvniecību vismaz 20 pašvaldībās. Kā atzīmēja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns, kurš pasākumā piedalījās viesa statusā, pērn starp arodbiedrību biedriem veiktajā aptaujā "Progresīvie" esot bijuši ceturtajā vietā, bet "tagad varbūt esat augstāk". 

Baldzēns novēlēja partijai būt proaktīvākai: "Vajag skatīties ne tikai uz valdības darba kārtību, kurai jūs kā opozīcija iebilstat, bet piedāvāt arī savu darba kārtību."

Kongresu, kuru paši partijas biedri vairākkārt paguva nosaukt par "demokrātijas svētkiem", ievadīja klusuma brīdis, pieminot Jēkabpilī noslepkavoto sievieti, taču tā lielākā daļa bija veltīta dažādiem tehniskiem jautājumiem – balsojumiem par statūtu izmaiņām un partijas institūciju vēlēšanām. Par aktuālajiem politiskajiem jautājumiem tika runāts maz, piemēram, vispār neapspriežot, kas varētu būt "Progresīvo" prezidenta kandidāts, kuru viņi joprojām nav nosaukuši, lai gan līdz izvirzīšanai palikušas vien nepilnas divas nedēļas. Savu kreiso politisko orientāciju "Progresīvie" gan neslēpj vai kā to tēlaini apzīmēja A. Ņenaševa: 

"Mēs cīnāmies un turpināsim cīnīties par mūsu zaļo un sarkano sirdsbalsi." 

Antoņina Ņenaševa.

Turpmāk partijas vadībā būs Rīgas domes deputāte Justīne Panteļejeva un Saeimas deputāts Andris Šuvajevs, kuri valdes vēlēšanās ieguva vislielāko atbalstu. Vēl valdē būs Mairita Lūse, Antoņina Ņenaševa, Dāvis Lodziņš, Kaspars Briškens, Zane Pūpola, Atis Švinka un jaunatnes organizācijas "Protests" pārstāvis Niks Derums.