23. jūlijā paredzētās parlamenta vēlēšanas nebūšot par traucēkli Spānijai no 1. jūlija pārņemt ES rotējošo prezidentūru, paziņojis Spānijas premjerministrs Pedro Sančess. "Demokrātija nekad nav bijusi problēma," norādījis Sančess, atgādinot, ka Eiropā arī iepriekš ir notikušas vēlēšanas, kā arī valdības maiņa rotācijas laikā. Piemēram, pērn Francijas ES prezidentūras laikā.

Vēlēšanās Sančesa sociālistu partiju gaida smaga cīņa ar labējo partiju koalīciju. Priekšvēlēšanu aptaujās vadībā ir labējās opozīcijas partijas, tāpēc daļa analītiķu šaubās, vai sociālistu partijas līderim Sančesam būs lemts vadīt nākamo valdību.

Konservatīvo partiju grupas (EPP) deputāti, kuriem ir vairākums Eiroparlamentā, ierosinājuši atlikt EP debates par Spānijas prezidentūru līdz septembrim. Šogad vēlēšanās Grieķijā un Somijā uzvarēja labējās partijas, kurām prognozē uzvaru arī Spānijā. Tas varētu palielināt EPP pārstāvniecību Eiroparlamentā.

Mērķi jau definēti

Neraugoties uz pesimistiskām prognozēm, Sančess ir spara pilns deklarēt Spānijas prezidentūras mērķus. Kā galveno premjers uzsvēra ES reindustrializācijas īstenošanu, lai mazinātu atkarību no ārzemju ražotājiem, kā arī klimata pārmaiņu problēmas risināšanu un Zaļā kursa ieturēšanu. Viņš akcentēja arī sociālā taisnīguma ievērošanas un labklājības vairošanas nozīmi. 

Pēc Sančesa domām, ES ir jātop par ietekmīgu, ģeopolitiski nozīmīgu valstu savienību, kas varētu konkurēt ar Ķīnu un ASV. Viņš arī norādīja, ka Krievijas iebrukums Ukrainā reāli apdraud Eiropas drošību kontinenta austrumos.

Prezidentūras laikā Spānija centīsies panākt vienošanos svarīgos ES politikas jautājumos, piemēram, par jaunu migrācijas un patvēruma līgumu un elektrības tirgus reformu, uzturot atbalstu Ukrainai tās cīņā pret Krievijas agresiju, teica Sančess.

Īsā vienotības brīdī spraigajā vēlēšanu kampaņas laikā Spānijas prezidentūras pasākumu apspriešanā piedalījās arī ministri no koalīcijas valdības, ko premjers Sančess vadījis kopš 2018. gada.

Cildina modernizācijas iespējas

Pēc Spānijas prezidentūras jaunā logo un tīmekļa vietnes atklāšanas flamenko mūzikas pavadījumā Sančess raksturoja Spānijas attiecības ar ES kopš Madrides pievienošanās valstu savienībai 1986. gadā kā "dziļi proeiropeiskas". Spānija ir modernizējusies un tagad uzskata sevi par vienlīdzīgu ar attīstītākajām ES dalībvalstīm. "Eiropa bija mūsu durvis uz modernizāciju un demokrātiju mūsu valstī," viņš teica. "Tagad pienācis laiks pasaulei parādīt, cik daudz Spānija var paveikt Eiropas Savienības labā," pauda premjerministrs.

Spānija jūlijā paredz rīkot ES un Latīņamerikas valstu samitu, Eiropas Komisijai cenšoties pabeigt ES un Latīņamerikas valstu kopas "Mercosur" tirdzniecības līguma noformēšanu līdz gada beigām.

Problēmas ar Ungārijas prezidentūru

Nākamā gada janvārī no Spānijas ES prezidentūru pārņems Beļģija, taču problēmas briest ar Ungārijas prezidentūru 2024. gada otrajā pusē. Eiroparlaments jau pieņēmis juridiski nesaistošu rezolūciju, kas apšauba Ungārijas spēju vadīt ES politikas īstenošanu un paredz ierobežot Ungārijas prezidentūras pilnvaras. Rezolūcija tika pieņemta ar pārliecinošu balsu vairākumu (442/144), to atbalstot piecām EP politiskajām grupām no kreisajiem līdz labējiem, kas liecina par neapmierinātību ar demokrātijas eroziju Ungārijā pēdējos gados. 

Starp Briseli un Budapeštu ir ieildzis strīds par likuma varas ievērošanu, kas mudinājis nepiešķirt Ungārijai miljardiem eiro no ES fondiem, jo premjerministra Viktora Orbāna valdība nav īstenojusi solītās reformas.

Ungārijas tieslietu ministre Judīte Varga ir noraidījusi Eiroparlamenta rezolūciju kā "blēņas", apgalvojot, ka EP nav lomas ES prezidentūras secības noteikšanā. Rezolūcijas autori atzīst, ka nav skaidra juridiska ceļa, lai liegtu Ungārijai pārņemt prezidentūru, taču EP rīcībā ir dažas sviras.

Dažu frakciju deputāti ir piedraudējuši ierobežot sadarbību ar Ungārijas prezidentūru līdz minimumam vai dot iespēju apspriedēs paust savus viedokļus līdz ar Ungārijas amatpersonām arī neatkarīgiem žurnālistiem un pētniekiem.

Eiroparlamentāriešu vairākums ir nobažījies, ka Ungārija varētu izmantot savu sešu mēnešu mandātu, lai veicinātu pret Eiropas vērtībām vērstu politiku.

Tepat, Eiropā.