Iesala ražotājs SIA "Latmalt" saņēmis "Luminor" bankas finansējumu iesala ražošanas procesa uzlabošanai. Kopumā uzņēmums plāno investēt četrus miljonus eiro ar mērķi nodrošināt, lai katrā latviešu mājā būtu produkti, kas ražoti no Latvijas iesala.

SIA "Latmalt" ir lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības LATRAPS meitas uzņēmums. Uzņēmums ir vienīgais iesala ražotājs Latvijā, kas to dara rūpnieciski un lielos apmēros. Jaunā investīciju projekta mērķis ir ieguldīt ražošanas procesā, lai to padarītu efektīvāku un dubultotu ražošanas jaudas. Vienlaicīgi uzņēmums plāno īstenot arī investīcijas, kas samazinās saimnieciskās darbības ietekmi uz vidi un uzlabos energoefektivitāti, piemēram, tiks uzstādīti saules paneļi, ražojot elektroenerģiju, kas segs aptuveni ceturto daļu no uzņēmuma patēriņa, kā arī tiks pilnveidota notekūdeņu sistēma atbilstoši mūsdienu prasībām. Investīciju projektam ir piesaistīts arī Lauku atbalsta dienesta finansējums.

"Mēs ražojam dažādus iesala veidus, kas ir pamata izejviela alus un bezalkoholisko iesala dzērienu ražošanā. Tāpat tie tiek izmantoti miltu, maizes un konditorejas izstrādājumu gatavošanā. Izmantojam Latvijā audzētus graudus, nodrošinot visu ražošanas procesu – no grauda līdz iesalam. 

Ražošanas blakusprodukti tiek veiksmīgi pārdoti un pārstrādāti lopbarībā vai arī izmantoti apkurē, biogāzes ražošanā, tāpēc varam atļauties apgalvot, ka esam gandrīz bezatkritumu rūpniecība. 

Uzņēmuma ražošanas iekārtu jauda sniedz iespēju ražot iesalu kā nelielās, tā arī lielās partijās – esam elastīgi un pielāgojamies klientu vēlmēm. Ar šo investīciju projektu vēlamies ražošanas procesu padarīt vēl efektīvāku, lai augstāka pieprasījuma brīžos spētu nodrošināt vēl lielāku ražošanas apjomu un būt konkurētspējīgāki piedāvātās cenas ziņā. Kopā par īstu Latvijas alu un maizi!" uzsver "Latmalt" valdes priekšsēdētājs Gundars Ruža.

"Latmalt" iesalnīca atrodas Jelgavas novada Staļģenē, tā savu darbību uzsāka 2014. gadā. Kopējā iesalnīcas jauda ir ap 3300 t iesala gadā. Iesala ražošanā tiek izmantoti tikai Latvijā audzēti (uzņēmumam piešķirta Zaļās karotītes kvalitātes zīme), noteiktu šķirņu un kvalitātes miežu, rudzu un kviešu graudi. Iesala ražošanas tehnoloģija pilnībā atbilst Latvijas un Eiropas Savienības noteiktiem kvalitātes un ražošanas standartiem.