Zviedrijas akumulatoru ražošanas uzņēmums "Northvolt" paziņojis, ka Vācijā būvēs akumulatoru gigarūpnīcu, lai atbalstītu Eiropas pūliņus palielināt elektrisko automašīnu ražošanu. "Northvolt" šo ražotni paredzējis būvēt Heidē Šlēsvigas-Holšteinas federālajā zemē Vācijas ziemeļos. Rūpnīcas gada ražošanas jauda veidos 60 gigavatstundas, un tā spēs ar akumulatoriem nodrošināt aptuveni vienu miljonu elektrisko automobiļu.

Vienlaikus Heides rūpnīcā tiks radīti 3000 darba vietu. Uzņēmums cer, ka rūpnīcas būvniecība tiks sākta jau šogad, bet pirmās akumulatoru piegādes varētu sākties 2026. gadā. Jēdziens "gigarūpnīca" tiek attiecināts uz liela mēroga akumulatoru ražotnēm, šo jēdzienu ieviesis ASV autoražotājs "Tesla", un šādu rūpnīcu tam ir vairākas. Neskatoties uz to, vairākums šādu rūpnīcu atrodas Ķīnā, kas šobrīd ir pasaules lielākā akumulatoru ražotāja, – šajā valstī tiek saražoti 70% no visiem pasaules akumulatoriem. 

Ja netiek uzsākta akumulatoru ražošana arī citās pasaules daļās, pasaule, pārejot uz elektriskajām automašīnām, riskē nokļūt arvien lielākā ekonomiskā atkarībā no Ķīnas. 

Jāpiebilst, ka Eiropas lielākais akumulatoru ražotājs arī ir Ķīnas uzņēmums CATL ("China’s Contemporary Amperex Technology Co. Ltd."), tam šobrīd ir divas rūpnīcas – Erfurtē Vācijā un Debrecenē Ungārijā, tiek apsvērta trešās rūpnīcas būve. Arī cits liels akumulatoru ražotājs – "Ningde" – ir Ķīnas uzņēmums, arī tam ir rūpnīca Ungārijā.