Lai bērns fiziski un garīgi normāli attīstītos, viņam nepieciešams pilnvērtīgs uzturs. Tas veicina mazā cilvēka augšanu un mazina uzņēmību pret slimībām. Taču nereti vecākiem jāapbruņojas ar pacietību, jo mazais ēdējs var pateikt – es to neēdīšu.
Jāprot noteikt robežas
“Bērna ēdienkartē jāiekļauj visas produktu grupas. Nav viena produkta, ko varētu izcelt, ir jābūt daudzveidībai, mērenībai un regularitātei,” uzsver Bērnu klīniskās universitātes slimnīca uztura speciāliste Lizete Puga. “Taču jāņem vērā, ka mazajiem ēdējiem no triju līdz sešu gadu vecumam mēdz būt neofobija – bailes izmēģināt jaunus pārtikas produktus, no sajauktiem ēdieniem, kad grūti noteikt ēdiena sastāvdaļas.”
Tāpēc nav pārsteigums, ka bērns atteiksies no rasola, kura sastāvā ir daudz produktu, turklāt sajaukti ar krējumu un majonēzi. Bet, ja bērns regulāri saka – es to neēdīšu vai man negaršo, vecākiem jāprot noteikt robežas. Lai nesanāk tā, ka atvase ēd tikai makaronus un cīsiņus, piedzerot ābolu sulu, vai tikai maizi, norāda speciāliste.
“Maza bērna teiktais “nē!” ne vienmēr nozīmē noliegumu. Tā viņš pārbauda vecākus, vai tie piekāpsies vai arī būs stingri savā nostājā.
Tāpēc vecākiem nevajadzētu uzreiz likt galdā kaut ko citu, bet pēc pusstundiņas piedāvāt to pašu ēdienu.”
Trīs ēdienreizes
Pamatēdiena porcijai jābūt bērna divu sauju lielumā. “Uz šķīvja vajadzētu būt trim produktu grupām: olbaltumvielām (biezpiens, gaļa, zivis, olas, siers), graudaugiem (rīsi, makaroni, griķi, maize), dārzeņiem un augļiem,” uzskaita uztura speciāliste Lizete Puga.
Brokastīs varētu būt pienā vārīta auzu pārslu putra ar svaigām ogām vai pilngraudu maizes šķēlītes ar sieru un gurķīti. Pusdienās – vārīti rīsi ar zivtiņu vai kartupeļu biezenis ar vistiņu un burkāniem, ziedkāpostu un gurķiem.
Savukārt vakariņās varētu būt vārīti kartupeļi, biezpiens un dārzeņi. Starp ēdienreizēm bērnam var piedāvāt kādu uzkodu: augļus, ogas, dārzeņus, riekstus, žāvētus augļus, nesaldinātus piena produktus. Porcijai vajadzētu būt bērna saujas lielumā. “Uzkodas ir veids, kā vecāki var nokomplektēt bērnam nepieciešamās uzturvielas,” skaidro uztura speciāliste.
Ja bērns ēd vienveidīgu pārtiku, maltītes ir nepilnvērtīgas, ar laiku viņš var iedzīvoties veselības problēmās. “Organisms izjūt uzturvielu deficītu, un var attīstīties anēmija, novājinātā organisma dēļ bērns bieži slimo, tāpat var būt gan samazināts, gan palielināts ķermeņa svars,” brīdina uztura speciāliste.