Neparastu metodi, kā pieveikt tādas augu kaites kā persiku lapu čokurošanos, kā arī vīnogu un citu augu miltrasu, iesaka dārzkopis Lins Balus no Lietuvas.
Dārzkopis Lins Balus regulāri tirgojas Latvijas stādu tirgos un īpaši persiku stādu pircējiem iesaka kaimiņvalstī zināmu un izsenis lietotu līdzekli no piepēm, ar ko pavasarī apstrādāt šos kokaugus.
Tā ir kā dabai draudzīga dažādu fungicīdu alternatīva.
Piepju līdzekli vislabāk gatavot jau laikus, rudenī. Tagad gatavotais persikiem būs par vēlu, taču palīdzēs apkarot miltrasu vīnogām un citiem augiem, kam tā bīstama.
Rīkojas šādi
Mežā sameklē piepi – jo tā svaigāka – ar sarkanīgām, gaišām līnijām, jo labāk.
Piepes ievieto plastmasas maisā, galu aizsien ciet un novieto pagrabā. Jo ilgāk piepes nostāvēsies, jo labāk. Pareizi būtu glabāt vismaz dažus mēnešus, taču var lietot jau pēc mēneša.
Kad profilaktiski jāmiglo augi, maisu atsien un nolauž sērkociņu kastītes lieluma piepes gabaliņu.
Piepi sasmalcina (var uz celma ar cirvi) un iemaisa spainī ūdens. Proporcijai nav lielas nozīmes, jo šo preparātu nevar pārdozēt.
Ļauj šķidrumam tumšā, siltā vietā pāris dienu nostāvēties, tad nokāš un apsmidzina augus.
Miglo siltā, sausā laikā, vakarpusē vai mākoņainā dienā, nevis spilgtā saulē.
Dārznieks skaidro, ka ar šo dabas līdzekli aizvieto populāro bordo šķidrumu, ko pavasaros lieto sēņu rosinātu slimību profilaksei ogulājiem, augļukokiem, sevišķi kauleņkokiem.