Piektdien, 2. jūnijā, plkst. 21 Andreja Osokina Ukrainai veltītā Brīvības festivāla koncertā Sv. Pestītāja Anglikāņu baznīcā skanēs avangarda nakts koncerts, kurā komponisti Platons Buravickis un Annika Lanka atskaņos pandēmijas un Ukrainas kara laikā radītu oriģinālmūziku, kā arī izskanēs Paula Dambja vērienīgā meistardarba – monosonātes – pirmatskaņojums pianista Riharda Plešanova sniegumā.

Koncertā piedalīsies arī Andrejs Osokins, izpildot Raimonda Tigula un savu oriģinālmūziku, un klavieru kvartets "Quadra" ar Oskara Herliņa mūziku.

Šajā pašā dienā plkst. 19 turpat latviešu un ukraiņu mākslinieki apvienosies kopīgā atbalstā Krievijas karadarbības rezultātā cietušajiem suņiem un kaķiem Ukrainā. Koncertā piedalīsies mecosoprāns Ieva Parša, soprāni Sonora Vaice un Marlēna Keine, bass Edgars Ošleja, pianiste Iveta Cālīte, ukraiņu bandūriste Darja Leleko, klavieru duets Roksana Tarvide un Kaspars Bumbišs, Ukrainas Simfoniskā orķestra vijolniece Nina Khanetska, pianiste Sofija Varčenko, vijolniece Marija Varčenko, pianists Andrejs Osokins, aktieris Ģirts Krūmiņš, smilšu animācijas māksliniece Tatjana Gavriļenko un citi. Koncerta režisore – Laura Čaupale.

Bet svētdien, 4. jūnijā, plkst. 19 notikumu telpā "Amoralle Level Up" notiks dziedātājas Katrīnas Gupalo koncerts kopā ar īpašiem viesiem.

 

"Sinfonietta Rīga" noslēdz sezonu. Sestdien, 3. jūnijā, Lielajā ģildē skanēs valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" 17. sezonas noslēguma koncerts, kurā diriģenta Normunda Šnē vadībā uzstāsies viens no savas paaudzes spilgtākajiem pianistiem Behzods Abduraimovs no Uzbekistānas. "Šo tikšanos gaidu ar neparastu interesi un patīkamu satraukumu. Sergeja Prokofjeva 2. klavierkoncerts un Behzods Abduraimovs ir kā radīti viens otram. Programmā skanēs arī Jozefa Haidna 87. simfonija un meksikāņu komponista Konlona Nankarova "Etīde mehāniskajām klavierēm" Nr.7 – darbs, kas oriģināli rakstīts mehāniskajām klavierēm, jo to ir ļoti grūti nospēlēt dzīvajam izpildītājam," tā par koncertu stāsta "Sinfonietta Rīga" diriģents Normunds Šnē.

Izrāde mazajiem bērniem. Sestdien, 3. jūnijā, "Fantadromā" Rīgā pirmizrādi piedzīvos izglītojošā bērnu grāmata "Pagalma enciklopēdija jeb Kas tad tas?". Uz skatuves Beatrises Zaķes režijā – viņa ir arī bērnu izrādes "Plastmasas Huligāni" veidotāja – atdzīvosies grāmatas autores Agneses Vanagas stāsts par notikumiem lauku sētas pagalmā, kas tiek izdzīvots kopā ar britu īsspalvaino pilsētas kaķi vārdā Kaķis, radot aizraujošus un ziņkārību rosinošus stāstus pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem un viņu vecākiem. Ne vien augstprātīgajam Kaķim, bet arī ikvienam sastaptajam dzīvniekam piemīt savs īpašais raksturs, ko grāmatas autorei, kas ir arī izrādes scenārija autore, izdevies atklāt gan ar nedaudz piparotu ironiju, gan labdabīgu humoru. Kaķa lomā – enerģiskais un asprātīgais Latvijas Leļļu teātra aktieris Rūdolfs Apse, kurš uz skatuves būs kopā ar laikmetīgās dejas dejotājiem – Katrīnu Stepiņu un Nauri Miķeli Gobu.

Vasara ieskanas "Gorā". Rīt, 1. jūnijā, Latgales vēstniecības "Gors" Lielajā zālē notiks Latgales Apvienotā akordeonistu orķestra koncerts "Ceļā uz Latvijas Dziesmu un deju svētkiem", kurā piedalīsies akordeonisti no visām Latgales mūzikas un mākslas skolām. Skanēs latviešu komponistu un latviešu tautas mūzika.

Bet "Gora" pirmajā stāvā no 3. jūnija līdz 6. augustam apskatāma Ziedoņa muzeja ceļojošā izstāde "Es atkal neatvados", kas aicina svinēt Imanta Ziedoņa 90. dzimšanas dienu un viņa klātesamību. Tā īpaši akcentē dzejnieka sūtību runāt par aktuālo un vitāli svarīgo, to vienmēr ietērpjot izcilā vārdu spēlē. Izstādē izcelta arī Imantam tuvā dabas tēma dažādos veidos – atspoguļoti gan Imanta Dageru braucieni, viņa mājdzīvnieks ēzelis un citi krāšņi dabas tēmai veltīti stāsti.

Pēteri Pētersonu godinot. Rīgas Latviešu biedrībā (RLB) līdz 22. jūnijam apskatāma izcilā režisora un Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētāja (1992–1998) Pētera Pētersona 100 gadu jubilejai veltīta izstāde "Pētera Pētersona sapņi un laiks", kas tapusi sadarbībā ar Latvijas Valsts arhīvu.

Tā atklāj Pētera Pētersona daudzšķautņaino personību, ļaujot ielūkoties izcilā režisora, dramaturga, sabiedriskā darbinieka mūža veikumā ar materiāliem no P. Pētersona ģimenes arhīva un LNA fondiem. Projekta kuratore un satura autore – arhīva eksperte Meldra Usenko, kas to veidojusi sadarbībā ar Kārinu Pētersoni un RLB.

Vineta Sayer. 2023 Inseparable_2023. Audekls, eļļa.

25 spilgti mākslinieki. Jūrmalas muzejā no šodienas, 31. maija, līdz 2. jūlijam apskatāma 25 mākslinieku grupas izstāde "Raža", kurā apvienojušies autori 1987. gadā uzsāka studijas Latvijas Mākslas akadēmijā. Šobrīd viņi darbojas dažādās mākslas un dizaina nozarēs un dažādos līmeņos no Latvijas pārstāvēšanas Venēcijas biennālē līdz bērnu grāmatu ilustrēšanai, un šajā kontekstā viņi visi piepilda savu mākslinieka misiju, un ar savu "ražu" katrs savā vietā ir kādam ļoti vajadzīgi un noderīgi. Izstādē piedalās: Kārlis Alainis, Imants Ancāns, Barbara Ābele, Vladimirs Babkins, Jānis Bankovičs, Signe Ērmane, Ivo Folkmanis, Jekaterīna Grjazeva, Ritums Ivanovs, Maira Karstā, Kristīna Keire, Andrejs Kilps, Rolands Krišjāns, Uldis Kurzemnieks, Marita Maizīte, Edgars Mucenieks, Liena Muceniece, Dainis Pundurs, Maruta Raude, Vineta Sayer, Andrejs Severetņikovs, Ingūna Skuja, Antra Stare, Jānis Trops, Anatolijs Zelčs.

Spēlēs jaunie džezisti. Līdz rītdienai, 1. jūnijam, Rīgā izskanēs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Džeza maratons – tajā JVLMA Džeza katedras studenti aicina uz vairākiem koncertiem klubā "Biedrība" un VEF Kultūras pilī. Maratona noslēguma koncertā jaunie džezisti muzicēs kopā ar savu pasniedzēju – atzīto džeza saksofonistu Tomu Rudzinski.