Četras jaunas šoreiz vienīgi Latvijas mākslinieku izstādes no piektdienas, 1. marta, līdz 19. maijam apskatāmas Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā.

"Bastions ir par aizsardzību un nosargāšanu. Šodienas cīņā ar Tumsu Rotko muzejs ir Bastions – kā jebkura kultūrvieta, kas sargā cilvēces gara gaismu un nostājas pret tumsonību un aizspriedumiem. Bastiona jēdzienā apvienojas gan Daugavpils cietokšņa vēsture, gan pašreizējā karadarbība mums kaimiņos, gan pret to nevienaldzīga mākslinieka aktīvā pilsoniskā nostāja, kuras vienīgā pretošanās forma ir māksla," tā par savas jaunās izstādes "Bastions" ideju teic Frančeska Kirke, viena no Latvijas laikmetīgās glezniecības spilgtākajām māksliniecēm.

Izstādē "Nomirsim kopā", kuras autors ir fotogrāfs un gleznotājs Romāns Korovins, viņš piedāvā savas jaunākās, pēdējos gados tapušās gleznas, telpisku instalāciju un vārdus, kas vēsta par eksistenci – dzīvi un laiku, kā arī par glezniecības mediju un tā spēju būt abstraktam.

Aleksejs Naumovs. Marka Rotko oriģināldarba kopija.

Izstāde "ROTHKO. Made in Latvia", kas tapusi pēc Dailes teātra izrādes motīviem, ir unikāls Latvijas mākslinieku kopdarbs, kas atzinību guvis arī aiz robežām. Tās izveidē piedalījušies Latvijas glezniecības smagsvari – Frančeska Kirke, Aleksejs Naumovs, Sandra Strēle, Helēna Heinrihsone, Ritums Ivanovs un Kaspars Zariņš –, kuri vairāku mēnešu garumā katrs veidoja kopiju vienam Marka Rotko darbam. Līdz pat projekta beigām un kārtējās Rotko oriģināldarbu izstādes atklāšanai Rotko muzejā vienīgā iespēja izjust atdarināmo darbu viņiem bija šo gleznu digitālās kopijas.

Savukārt Latgales reģiona mākslinieku ikgadējā konkursa izstāde "Lielgabalu klusumā" šogad saņēma 199 pieteikumus, no kuriem tika atlasīti 47 mākslinieki, pārstāvot visdažādākos medijus.

Aijas Jurjānes mākslas skate

Gleznotāju Aiju Jurjāni (1944–2015) var dēvēt par vienu no pirmajām, maigajām balsīm feminisma ideju laukā Latvijas mākslā. Tomēr viņas daiļrade vienuviet apjomīgā izstādē nekad iepriekš nav tikusi apkopota.

No sestdienas, 2. marta, līdz 19. maijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas 4. stāva un Kupola zālē apskatāma Aijas Jurjānes gleznu un zīmējumu izstāde "Karalienes virtuves".

Izstādes kuratore Rasa Jansone stāsta, ka visu mūžu viņas glezniecības virstēma bija viņas ģimene un ar ģimenes dzīvi saistītā ikdiena. Kādā 20. gadsimta 90. gadu intervijā žurnālam "Sieviete" māksliniece atzinās, ka, viņasprāt, "netikšana glezniecībā tālāk par savu ģimeni ir kaut kas nenormāls". Tas apliecina, ka tā saucamā ģimenes, bērnu un "sieviešu" tēma Latvijas mākslā ilgu laiku pēc noklusējuma tikusi vērtēta kā nenopietnā, ne-lielā, ne-īstā.

Muzeja izstādes konceptuālo rāmi veido septiņas dažādas virtuves – ideju un fiziskās telpas, kas harmoniski transformējas viena otrā, risinot stāstu par Aiju Jurjāni kā trīs bērnu mammu, kā skolotāju un mācekli, kā sievu un sievieti, kas nenovērsās no novecošanas procesa, bet, tieši pretēji, iekļāva to mākslas darbos.

"Aija Jurjāne ir mūsdienām neparasti jauneklīga, asprātīga māksliniece, kura ir gleznojusi tā, it kā būtu apzinājusies, ka līdz galam viņu sapratīs vien kāds nākotnes skatītājs – mēs," uzsver Rasa Jansone.

"Šķelšanās" Čehova teātrī

Pirmdien, 4. martā, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris, īstenojot savu sezonas uzstādījumu par varas un sabiedrības sašķeltības tēmu, turpinās aicināt Latvijas iedzīvotājus sarunāties.

Atsaucoties uz Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" iniciatīvu, teātris piekritis sadarbībai un piedāvās skatītājiem sabiedrībā diezgan neviennozīmīgi vērtētā četru sēriju seriāla "Šķelšanās" aizkadru izrādi. Seriālā tiek pētītas asas viedokļu sadursmes, to izcelsme un sekas valsts drošībai un labklājībai. Kā uzsver Čehova teātris un "Re:Baltica", ar šo izrādi Latvijā tiekot pieteikts jauns, sociāli aktuālu skatuvisko izpausmju formāts, kurā satiekas dzīvā žurnālistika, dramaturģija un diskusija.

Izrādi iestudēs režisors Valters Sīlis. Līdzās Čehova teātra aktieriem tajā piedalīsies arī "Re:Baltica" žurnālistes Sanita Jemberga, Inga Spriņģe, Inese Braže, Annija Petrova, kā arī "Re:Baltica" partneri no vienīgā neatkarīgā Daugavpils medija "Chayka.lv".

Nacionālajā – "Heda Gablere. Atgriešanās"

""Heda Gablere" ir viena no pasaulslavenajām lugām, kas nodrošina sapņu piepildījumu izcilām aktrisēm."

Pēc nedēļas, 6. martā, Latvijas Nacionālā teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos teātru zelta klasika – Henrika Ibsena luga "Heda Gablere. Atgriešanās" Edmunda Freiberga režijā. Viena no pasaulslavenajām lugām, kas nodrošina sapņu piepildījumu izcilām aktrisēm. Izrādes radošā komanda: režisors Edmunds Freibergs scenogrāfs Aigars Ozoliņš, kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone, video mākslinieks Toms Zeļģis, gaismu māksliniece Līva Kalniņa, muzikālais noformējums un skaņas dizains Aleksandrs Tomass Matjussons. Lomās: Madara Zviedre, Ģirts Liuziniks, Jēkabs Reinis, Ivars Puga, Daiga Kažociņa, Lāsma Kugrēna.

"Miedziņš" pašiem mazākajiem

"Čuči, Spilventiņ!"

Sestdien, 2. martā, Latvijas Leļļu teātrī pirmizrādi piedzīvos iestudējums īpašai auditorijai – mazuļiem no deviņiem mēnešiem līdz diviem gadiem. Izrāde "Čuči, Spilventiņ!" režisores Lienas Šmukstes, mākslinieces Evitas Bētas un mūzikas autores Rūtas Dišleres kopdarbā radīta kā sajūtu piedzīvojums, kurā iepazīt teātra vidi, to vērojot, sadzirdot un aptaustot.

"Artdocfest/Riga" – divas latviešu filmas

No 1. līdz 8. martam k/t "Splendid Palace" noritēs 4. starptautiskais dokumentālā kino festivāls "Artdocfest/Riga", kura programmā ir arī divas Latvijas pilnmetrāžas dokumentālās filmas – "Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks" (režisores – Antra Cilinska un Anna Viduleja, pirmizrāde 1. martā plkst. 19) un režisora Ivara Zviedra "Kaprači" (pirmizrāde 5. martā, plkst. 20.30).

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.