Piedāvājam ieskatu aktuālo kultūras notikumu kalendārā.

Reklāma

Vijas Zariņas pārlaicīguma izjūta

"Vienmēr esmu vēlējusies uzgleznot neizstāstāmo, bet sajūtamo un redzamo," tā reiz teikusi viena no mūsdienu latviešu glezniecības granddāmām Vija Zariņa. Viņas jaunākā izstāde "Uzgleznotā daba. Ziema" no piektdienas, 25. oktobra, līdz 20. aprīlim apskatāma kultūrtelpā "Ola Foundation".

Vijas Zariņas darbs no izstādes "Uzgleznotā daba. Ziema".

"Savā veidā manas gleznas ir pāreja no vērojuma uz vēstījumu. Man ļoti svarīgi ir uzgleznot iekšēju mieru un harmoniju. Man nozīmīga ir precīza sajūta, nevis precīza vieta. Ar gleznieciskiem līdzekļiem mēģinu panākt smaržu, vēju, siltumu un aukstumu, vakara miera trauslo, caurspīdīgo gaismu un nakts nemieru, krēslas laika noslēpumaino sajūtu," stāsta māksliniece. "Vēlos, lai mani darbi stāsta vairākus stāstus – par visu svarīgo un man vērtīgo mākslā un dzīvē, un par nepārejošām vērtībām. Mākslas darbs ir domas un enerģijas koncentrāts, kuram klāt pievienotas zināšanas, varēšana un mācēšana to īstenot. Mākslā man vienmēr ir paticis sajust pārlaicīgumu, nevis īslaicīgi aktuālo." Māksliniekam ir jābūt kā vērīgam vērotājam, viņa piebilst, sakot, ka šī izstāde ir cikla "Ainavas kods. Uzgleznotā daba" turpinājums.

Vija Zariņa ir viena no ievērojamākajām latviešu laikmetīgās mākslas pārstāvēm, kura veidojusi vairāk nekā 30 personālizstādes un ir Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore. Viņas darbi atrodas dažādos muzejos un privātkolekcijās Latvijā un ārvalstīs.

Latviešu kino spēks

Rīgas starptautiskajā kinofestivālā ("RIGA IFF"), kas sākas 17. oktobrī, desmit Latvijas filmu un minoritāro kopražojumu pirmizrādēs pie skatītājiem nonāks astoņas pilnmetrāžas filmas, animācijas īsfilmu cikls un nacionālo īsfilmu programma; daļa filmu ir skatāmas arī tiešsaistes platformā "online.rigaiff.lv".

Pirmizrādi jau ir piedzīvojusi režisora Uģa Oltes mūzikas filma "Tesa Man" (27. oktobrī – papildseanss), Kristas Burānes un mākslinieces Kristīnes Jurjānes kopīgi veidotais animācijas īsfilmu cikls "Brīnumskapis", kur piecās īsfilmās satiekas arī citi Latvijas animācijas ainavā nozīmīgi profesionāļi – Edmunds Jansons, Anete Melece, Anna Zača un Toms Burāns. "Brīnumskapja" īsfilmas būs pieejamas skatītājiem arī pēc festivāla straumēšanas platformā "TET TV+".

Tiešsaistē ir pieejama arī izcilā dabas filmējumu speciālista, operatora un režisora Māra Maskalāna dokumentālā filma "Beigas", kā arī Kristas Burānes un Ērikas Lifredo kopražojuma dokumentālā filma "Dzīves tango".

Festivāla Latvijas filmu sarakstā ir arī trīs spēlfilmas, kuras apliecina Latvijas kinoprofesionāļu cienījamo reputāciju Eiropas mērogā. Studija "White Picture" un radošā komanda producentes Alises Ģelzes vadībā strādājusi nīderlandiešu režisores Inekes Houtmanes bērnu auditorijai domātajā spēlfilmā "Grāmata par visu" (pieejama tiešsaistē), kas iekļauta programmā "Kids’ Reel", bet studija "Lokomotīve" turpina sadarbību ar lietuviešu režisoru Tomu Vengri filmā "Pieci mīlas stāsti".

Trešās kopražojuma spēlfilmas veidošanā piedalījies producents Matīss Kaža ar savu studiju "Trickster Pictures", lietuviešu režisora un operatora Laurīna Bareišas filma "Sausi slīkstot", kas iekļauta "RIGA IFF" galvenajā konkursā, jau izpelnījusies ievērību Eiropas festivālos un no 25. oktobra būs skatāma arī Latvijas kinoteātros. Turpat Latviju pārstāv arī režisores Lailas Pakalniņas jaunākā dokumentālā filma "Gala punkti" (pasaules pirmizrāde rīt, 24. oktobrī), kas kopā ar operatoru Gintu Bērziņu filmēta visdažādākajās Rīgas vietās, kur vien loku met kāds sabiedriskā transporta maršruts.

LNSO – "Hanzas peronā"

Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim (LNSO) turpinot koncertsēriju "Hanzas peronā", piektdienas, 25. oktobra, koncertā skanēs Georga Sarkisjana solo Johannesa Brāmsa slavenajā Vijoļkoncertā. Georgs Sarkisjans bijis ilggadējs LNSO koncertmeistars, kā arī koncertējis dažādos Vācijas orķestros un kameransambļos, šobrīd viņš ir koncertmeistara vietnieks Vupertāles simfoniskajā orķestrī. Pie diriģenta pults stāsies igauniete Kristīna Poska, kura kopš 2019./2020. gada sezonas ir Flandrijas simfoniskā orķestra galvenā diriģente, bet no 2021./2022. gada sezonas – LNSO galvenā viesdiriģente.

"Arēnā" – skaņu debesjums

Piektdien, 25. oktobrī, Rīgas Domā Jaunās mūzikas festivāla "Arēna" trešajā koncertprogrammā "Natura Siderum"/"Zvaigžņu daba" galvenie zvaigžņu pētnieki būs ērģelnieki Ligita Sneibe un Aigars Reinis, saksofonists Aigars Raumanis, vijolniece Marta Spārniņa un trompetists Gatis Gorkuša. Plašajā skaņu debesjumā uzmirdzēs gan pasaules elpas apveltītā ģitārista Matīsa Čudara "Still" vijolei, gan Madaras Pētersones pulsārus pētošā opusa "Stellar Lighthouses" ("Zvaigžņu bākas") pirmatskaņojums, arī izsmalcinātā džeza pianista Edgara Cīruļa pirmsmiega domplūsmas apcerošās "Straumes" un monumentālais astroloģijas noslēpumu iedvesmotais Indras Rišes cikls "Natura Siderum" ērģelēm un dažādiem soloinstrumentiem, kura tapšanā liela loma bijusi arī ilggadējai komponistes radošajai sadarbībai ar Zviedrijā mītošo ērģelnieci Ligitu Sneibi. Papildus dimensiju neparastajam ceļojumam kosmosā piešķirs arī Veltas Emīlijas Platupes gleznojumu cikla "Zodiaks" klātbūtne.

Mūzikai un mākslai saplūstot

Sestdien, 26. oktobrī, koncertzālē "Cēsis" skanēs koncerts "Rituāli", kas iecerēts kā laikmetīgās mākslas spogulis ar mūzikas un vizuālās mākslas sintēzi. Visīstākais baudījums ausīm un acīm. Izcilie sitaminstrumentālisti Guntars Freibergs un Juris Āzers, atskaņojot komponistes Annas Fišeres un grieķu 20. gadsimta leģendas Jaņņa Ksenaka mūziku, priekšnesumā apvienos virtuozu plastiku ar dzīvo scenogrāfiju, kuras autors ir latviešu mākslinieks Miķelis Fišers. Šī būs otrā sitaminstrumentālistu tandēma koncertpogramma, kas tapusi, esot koncertzāles "Cēsis" rezidējošajiem māksliniekiem. Programmā sasauksies pašmāju atzītās komponistes Annas Fišeres un grieķu 20. gadsimta leģendas Jaņņa Ksenaka mūzika. Bet koncerta lielā intriga – pasaules pirmatskaņojums Annas Fišeres lielformāta opusam sitaminstrumentu duetam un elektronikai "Hagneia", kurā tiks izmantoti ne tikai skatuves objekti, bet arī līdz šim neredzēti, pašu radīti skaņas instrumenti.

Latviešu un somu kopdarbība

Somu operdziedātāja Mīna Līsa Vērela.

Sestdien, 26. oktobrī, Liepājas Simfoniskais orķestris koncertzālē "Lielais dzintars" diriģenta Andra Pogas vadībā atskaņos Brāmsa, Vāgnera un Bruknera mūziku. Koncerta īpašā viešņa būs somu operdziedātāja Mīna Līsa Vērela.

Kursieša filma Tallinā

Ziemeļeiropā lielākais – starptautiskais Tallinas kinofestivāls "Melnās naktis" ("Black Nights/PÖFF") pilnajā konkursa galvenajā programmā iekļāvis arī Jura Kursieša jauno spēlfilmu "Cildenie", kas 14. novembrī festivālā piedzīvos pasaules pirmizrādi.

Aptauja

Kā jūs jūtaties par pieaugošo mākslīgā intelekta (MI) lomu ikdienas dzīvē?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.