"Kultūrzīmes" piedāvā iknedēļas jaunāko grāmatu apskatu, kurā iekļauti dažādu Latvijas grāmatu izdevniecību jaunumi. Grāmatplauktā atrodami žanriski atšķirīgi gan Latvijas, gan ārvalstu autoru darbi, tulkojumi, proza un dzeja.

Reklāma

 

Margarita Perveņecka, "Aspirantūra".

Margarita Perveņecka, "Aspirantūra". Redaktors Vents Zvaigzne, mākslinieks Jānis Esītis. "Dienas Grāmata".

Anotācija: Romāns pievēršas jautājumiem: kas ir cilvēks; kas var būt cilvēks; kur velkamas cilvēka un cilvēcības robežas? Autore meklē atbildes ne tikai filozofiskā un psiholoģiskā tvērumā, bet arī eksakti: matemātiski, fizikāli, ķīmiski, bioloģiski, ekoloģiski utt. "Savas esamības izzināšanas ekspedīcijas pierakstu kladē, dziedot poēmu par zināšanu un nezināšanu, kvēli tiecos pēc Skaidrā Pirmavota. Iegremdējoties tajā – perfekti līdzsvarojoties nullpunktā – visas laiktelpas atplaukst augstākās precīzijas sakārtojumā – daiļā puzurā. Ikviens var piedzīvot tādu mirkli vai vairākus, kad fiziskā realitāte un nemanāmā iekšdaba sakniedējas vienotā veselumā," tā viņa raksta. "Radīt pasauli un sevi tajā. Vai – radīt sevi un pasauli sevī. Vai varbūt – pārradīt, salikt kopā no stihijām, no pirmelementiem. Margarita Perveņecka savā otrajā romānā to apņēmīgi paveic, izmantojot gan visu cilvēcei pazīstamo zinātņu datus, gan valodu visā tās plašumā un dziļumā, gan vārdos neizsakāmo," teic grāmatas redaktors Vents Zvaigzne. Tomēr viņam ir arī taisnība, sakot: arī no lasītāja "Aspirantūra" prasa daudz – uzdrīkstēšanos, zinātkāri, pacietību.

Mikolajs Ložiņskis, Janeks Koza, "Dāvana diviem".

 

Mikolajs Ložiņskis, Janeks Koza, "Dāvana diviem". No poļu valodas tulkojusi Ingmāra Balode. "Liels un mazs".

Anotācija: Priekšlaicīgas dzemdības – kā šo sarežģīto ģimenes pieredzi iespējams atklāt saviem bērniem? Autori ir atraduši savu ceļu: šajā komiksā humors un piedzīvojuma sajūta mijas ar epizodēm, kas liek lasītājam norīt aizkustinājuma asaras. Mikolajs Ložiņskis ir poļu rakstnieks, fotogrāfs un vairāku bērnu grāmatu autors, studējis socioloģiju Sorbonnas universitātē. Janeks Koza studējis glezniecību, bet ļoti plašu ievērību gan kā mākslinieks, gan kā režisors guvis animācijas filmu un komiksu žanrā.

 

Marts Pujāts, "Dāma baltos džinsos"

Marts Pujāts, "Dāma baltos džinsos". Redaktors – Kārlis Vērdiņs, Armanda Zelča dizains. "Neputns".

Anotācija: "Marta Pujāta jaunā grāmata ir tematiski vienots dzejoļu cikls. Tajā izpaužas lasītājam jau labi pazīstamais dzejnieka savdabīgais pasaules redzējums un valodas izjūta. Šoreiz tie pavērsti topogrāfiskās dzejas virzienā, apceļojot daudzas Latvijas vietas, kuras parasti paslīdējušas garām dzejnieku skatieniem," teic dzejas krājuma redaktors Kārlis Vērdiņš.

Marts Pujāts (1982) ir piecu dzejas krājumu autors, darbojies arī kā atdzejotājs. Par pirmo dzejas krājumu "Tuk tuk par sevi" (2000) saņēmis Klāva Elsberga prēmiju, par dzejas krājumu "Nāk gaismā pati lampa" (2013) – Latvijas Literatūras gada balvu nominācijā "Labākais dzejas darbs".

 

 

Mārtiņš Mintaurs, Māris Zanders, "U. c. Ārpus kolektīvās atmiņas palikušie".

Mārtiņš Mintaurs, Māris Zanders, "U. c. Ārpus kolektīvās atmiņas palikušie". Sērija "Latvijas vēstures mīti un versijas". Redaktore – Inita Saulīte-Zandere, māksliniece – Anna Aizsilniece. "Aminori".

Anotācija: Grāmata veltīta Latvijas 19. un 20. gs. pirmās puses vēsturē un kultūrā maz pamanītām vai piemirstām, bet nozīmīgām personībām, vēstures procesiem un epizodēm. Uzzināsiet, kāpēc tiek aizmirsta vācbaltiešu loma latviešu valodas un literatūras pamatu likšanā; kāda bija pirmo latviešu literātu loma nacionālās atmodas sagatavošanā; kāpēc ir svarīga lubu literatūra; kas bija pirmie latviešu kapitālisti un kā viņi atbalstīja latviešu kultūru; kā un kāpēc notika latviešu nācijas konstruēšana; kāpēc tik maz zinām par sieviešu lomu 19. un 20. gadsimta sākumā; kas būtu tālāk, ja nebūtu bijis Pirmā pasaules kara, un daudz ko citu.

 

 

Lelde Stumbre, "Karalis Līrs un viņa četras meitas". "Vakara romāna" sērija. Vāka māksliniece Nataļja Kugajevska. Izdevniecība "Latvijas Mediji".

Anotācija: Lepnais vientuļnieks finansists Reins Kapkalns, izrauts nāvei no rokām, ir atgriezies no slimnīcas, taču nespēj pat piecelties no gultas. Nespēdams lasīt, viņš spiests caurām dienām klausīties meitu sarunas otrā istabā un pārdomāt savu dzīvi. Visu mūžu viņš vairāk paļāvies uz cipariem, nevis cilvēkiem; trīsreiz precējies un trīsreiz šķīries, īstu kaislību piedzīvojis tikai vienreiz, kad kā košs tauriņš viņa sirdī ielidoja jaunā dziedātāja Iza...

Lelde Stumbre "Karalis Līrs un viņa četras meitas".

KONTEKSTS

Grāmatu izdevniecība "Latvijas Mediji" darbu sāka 1998. gadā ar latviešu rakstnieka Vladimira Kaijaka romānu "Enijas bize". Oriģinālliteratūra allaž ir bijusi izdevniecības galvenais stūrakmens un veiksmes stāsts. Vairāki romāni saņēmuši "Lielo lasītāju balvu". Šodien izdevniecība "Latvijas Mediji" piedāvā oriģinālo un tulkoto literatūru, vēsturi un dokumentālo literatūru, praktiskās grāmatas, gadagrāmatas, kalendārus, bērnu grāmatas. Katru gadu izdevniecība lasītāju rokās nodod vairāk nekā 100 dažādu nosaukumu darbus.

Jaunākās grāmatas meklē izdevniecības veikalā šeit