Krustpils kultūras centrā atvērta žurnālista, publicista, dzejnieka Andra Grīnberga septītā grāmata "Gandrīz nepieklājīgi jautājumi". Tiem, kuri nezina: Andris Grīnbergs ienācis žurnālistikā 20. gadsimta 50. gadu beigās un tajā aktīvi darbojas vēl joprojām – viņa rakstus varat lasīt arī "Latvijas Avīzē".

Reklāma

A. Grīnberga pirmajās grāmatās bija apkopota dzeja, tām sekoja publicistiski un autobiogrāfiski vērojumi, pirms diviem gadiem iznāca atziņu un dzejoļu krājums "Nemainīgs ir tikai gaišums", bet nupat klajā laistajā grāmatā apkopotas mūsu nemierīgā laika rosinātas publicistiskas un filozofiskas pārdomas. Tematiski tās sadalītas deviņās nodaļās, un ikvienam lasītājam reizē ar autoru ir iespēja padomāt par to, kas viņa dzīvē ir smaids, bailes, kalni, jā, arī karš...

Andra Grīnberga septītā grāmata "Gandrīz nepieklājīgi jautājumi".

Atvēršanas svētkos ne tikai no Jēkabpils, bet arī citiem novadiem bija kuplā pulkā sabraukuši Andra Grīnberga draugi, kolēģi, paziņas. Labus vārdus par jauno grāmatu nodeva no Ērika Hānberga, Daiņa Īvāna, Lūcijas Ķuzānes, klātienē tos sacīja arī rakstniece Anna Skaidrīte Gailīte, uzsverot – kaut gan apjoms nav liels, grāmatu nevarēs izlasīt ātri, jo jādomā līdzi izlasītajam un ik pa brīdim jāpašķir lapas atpakaļ.

Vairākkārt zāles priekšā nācās iet vienam no grāmatas personāžiem – Gundaram Kalvem. Viņa uzdrīkstēšanās pirms visiem valsts varas lēmumiem nocelt no postamenta padomju okupācijas simbolu – Krustpilī daudzus gadu desmitus nostāvējušo lielgabalu – vispirms ierāva nepatikšanās, bet pēc tam nodrošināja drosminiekam titulu "Jēkabpils novada Goda pilsonis". Tiem, kas paņems rokās Andra Grīnberga grāmatu, būs iespēja izlasīt ne tikai vairākas intervijas ar Gundaru Kalvi, bet arī dažas viņa rakstītas dzejas rindas.

Svētkus vadīja un uz dziedāšanu sanākušos mudināja agrākais Augstākās Padomes deputāts, lauksaimnieks, "Vīnkalnu" saimnieks Andris Felss.