Izdevniecība "Latvijas Mediji" laidusi klajā latviešu žurnālistes Antas Rugātes dokumentālo stāstu par Gerdu Sinkēviču "Mūsu Gerda".

Reklāma

Negadās bieži, ka grāmatas atvēršanas brīdī tai iznācis jau otrais metiens, taču ar A. Rugātes dokumentālo stāstu par 60., 70. un 80. gadu televīzijas skatītāju iemīļoto diktori Gerdu Sinkēviču noticis tieši tā. Arī prāvais lasītāju pulciņš atvēršanas svētkos pagājšnedēļ Latvijas Televīzijas ēkā Rīgā, Zaķusalā, apliecināja, ka Gerda – profesionāle, sava laika stila ikona – nav aizmirsta. Cilvēki, kas bija strādājuši kopā ar Gerdu, dalījās atmiņu stāstos, lībiešu ansamblis "Līvlist" nodziedāja divas tautasdziesmas, atgādinot viņas lībiskās saknes, grāmatas autore, Gerdas Sinkēvičas ilggadējā kolēģe Anta Rugāte pastāstīja par grāmatas tapšanu desmit gadu garumā un pieņēma pelnītus apsveikumus. Grāmata ir ne tikai stāsts par sarežģītu neparasta cilvēka dzīvi, bet arī laikmeta dokuments. Gerda Sinkēviča (1933–2013, dzimusi Grīva, laulību uzvārdi Kriķe, Riekstiņa) bija Latvijas Televīzijas ētera personība, sava laika Latvijas stila ikona, izcila ārste, lībiešu kultūras kopēja mūža otrajā pusē un cilvēks ar dziļi traģisku likteni.

Antas Rugātes dokumentālais stāsts par Gerdu Sinkēviču "Mūsu Gerda".

"Laikabiedre, skolotāja un tuva kolēģe – tāda Gerda bija grāmatas autorei. Paraugs, kam līdzināties. Skaista un talantīga, skatītāju mīlēta un dzīves smagi sista. Sieviete, kura iedvesmoja toreiz jauno diktori Antu Rugāti gan darbā, gan dzīvē. Grāmata tapusi ilgā laikaposmā, apkopojot bagātīgu faktoloģisko materiālu, iezīmējot vēsturisko kontekstu un daudzu gadu laikā uzklausot desmitiem cilvēku, kas bijuši klātesoši Gerdas dzīvē un no kuriem vairāki vairs nav uz šīs zemes. Grāmatas autore nepretendē uz objektīvu patiesību, un tāda arī nav iespējama. Taču šajā stāstā, nevienā brīdī neaizstājoties Gerdai priekšā, Anta Rugāte ir nemitīgi klātesoša: savā viedoklī un intonācijās, savā kaislībā pret dzīvi un cilvēkiem. Gerdas stāsts un Gerdas laiks ir arī grāmatas autores Antas Rugātes izdzīvots," grāmatas ievadā raksta Evita Mamaja, grāmatas "Mūsu Gerda" literārā redaktore.

Savā atmiņu stāstā Gerdai Sinkēvičai veltītās grāmatas atvēršanas svētkos dalījās arī leģendārais Latvijas Televīzijas lauku korespondents Jānis Dimants.

Jānis Dimants, ilggadējais Latvijas Televīzijas korespondents, arī "Panorāmas" galvenais redaktors (1970.–1989. g.), grāmatā par Gerdu Sinkēviču stāsta: "Viņa bija šerpa. Muļķīgus tekstus atsvieda atpakaļ. Vai nāca pie manis kā galvenā redaktora, teikdama: "Tu vari pārtaisīt cilvēcīgāk?" Tas piederēja pie lietas, ka pati nekad nelaboja. Un "dzīvajā" tik un tā ar intonācijām nolasīja tā, kā domāja. Daudzi teikuši – "nu, kas tad tur – padomju laikā uzrakstītus tekstus lasīt?" Tad tie ļaudis ne toreiz, ne tagad neaptver, ko tas nozīmēja dzīvajā ēterā, ar savu balsi, ar savu seju, ar savu skatu šo darbu darīt! Maģiskā frāze no režisora pults "Uzmanību, ejam gaisā! Mikrofons!" runātāju kadrā studijā un skatītāju mājās savienoja vienā veselumā. [..] Gerda bija skaista nacionālā bagātība. Gudra, nesoša labestību un spēju runāt ar cilvēkiem. Bet kā mēs viņu pavadījām pēc turpat četrdesmit atdeves pilna darba gadiem televīzijā? Gandrīz anonīmi. Kāpēc? Gribējās citādi! Viņa nebija tik noniecinošu attieksmi pelnījusi."

KONTEKSTS

Grāmatu izdevniecība "Latvijas Mediji" darbu sāka 1998. gadā ar latviešu rakstnieka Vladimira Kaijaka romānu "Enijas bize". Oriģinālliteratūra allaž ir bijusi izdevniecības galvenais stūrakmens un veiksmes stāsts. Vairāki romāni saņēmuši "Lielo lasītāju balvu". Šodien izdevniecība "Latvijas Mediji" piedāvā oriģinālo un tulkoto literatūru, vēsturi un dokumentālo literatūru, praktiskās grāmatas, gadagrāmatas, kalendārus, bērnu grāmatas. Katru gadu izdevniecība lasītāju rokās nodod vairāk nekā 100 dažādu nosaukumu darbus.

Jaunākās grāmatas meklē izdevniecības veikalā šeit