Februārī daudzi svin Valentīndienu kā mīlētāju svētkus. Es nu gan tam galīgi nepiekrītu. Mīlestība jāsvin visu dzīvi, ne tikai vienā ziemas dienā!

Senākos laikos mīlas vārdā būrās uz nebēdu. Jo – kurš gan negribēja savu daļu laimītes… Jau no sendienām daudziem augiem tiek piedēvētas mīlas maģijā noderīgas īpašības. Pat reti kuram tādu nav. Un tie paši augi dziedē daudz kaišu. Ar gudru ziņu var sakārtot arī šo dzīves jomu.

Rozes, piparmētras, kardamons, asie pipari … un vēl, un vēl. Tos vari iekļaut gan kā aromātus masāžas eļļās, gan kā garšaugus pie kārumiem. Tikai nepārbaro savu dārgumiņu, pirms velt iekšā migā!

Kardamons izcili der pie tējas vai kafijas, ceptiem āboliem. Tas nomierina gremošanas traktu, mazina pūšanos, kā arī modina “ērzeļa garu”. Paņem pāris mazu, smuku cepamtrauciņu, sasmērē ar sviestu, izkaisi ar drupinātiem riekstiņiem. Sagriez šķēlītēs un smuki sakārto paskābu ābolu. Liec cepties. Kad ābols ir izcepies, pa virsu uzliec stipras garšas medu vai tumšo cukuru (cik nu saldu gribi), pārkaisi ar svaigi saberztām kardamona sēkliņām. Un pacep vēl mazu mirklīti, lai saldumiņš pakūst. Var ēst tāpat, var uzliet saldo krējumu, uzlikt putukrējumu vai saldējumu.

Rozes un piparmētras derēs Austrumu saldumos, krēmos un kokteiļos. Bet piparmētra ir savdabīga brīvdomātāja – tā neļaujas komandēšanai! Tā neder egocentriskiem un valdonīgiem ļaudīm. Ir jābūt brīvu garu un gataviem ļauties piedzīvojumiem un sajūtām.

Neceptās kūkas pagatavošana prasīs nedaudz laika, kamēr tās kārtas sarecēs. Bet dzērienu gatavo tieši pirms pasniegšanas. Par “kūku” izdomā uzreiz, vai tā būs gabaliņos griežama torte vai deserts skaistā caurspīdīgā trauciņā. Apakšējai kārtiņai – atrodam saldētās ogas, atlaidinām un sasaldinām, ja vajag. Pieliec želatīnu, kā uz paciņas norādīts. Masu lej trauciņā. Kad tā sarecējusi, taisi otru kārtu. Ņem rožu ievārījumu, neitrālas garšas svaigo sieru (piemēram, Mascarpone) un sajauc līdz tīkamākai garšai. Pievieno želatīnu un lej virsū pirmajai kārtai. Grezno ar kaltētām ziedlapiņām un ogām. (Protams, ziedlapiņām jābūt pašas vāktām tīrā vietā vai garšvielu veikalā pirktām. No puķu pušķa nederēs!)

Dzērienam – liekam glāzē skaistas saldētas zemenes un košumam dažas citas ogas arī. Pārlej ar piparmētru sīrupu un atkausētu bērzu sulu. Saldētās ogas skaisti izskatās arī šampanietī, baltvīnā, martini kokteiļos, kā arī apelsīnu sulā.

Čili pipars arī gan gremošanu uzlabo, gan kaisles uguntiņu iededz. Katram jāatrod sava iecienītā šķirne. Man tādi ir Alepo pipari pārslās – ļoti aromātiski un pietiekami maigi, lai tos varētu likt daudz. Zināji, ka čili pipars ir mākslinieks, kas spēj smalki izcelt pārējos aromātus, garšas, sajūtas un to kontrastus? Bet garšām gan jābūt īstām, bez mākslīgiem aromatizatoriem.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.