Ātri pagatavojamas uzkodu maizītes - nedaudz neierastāka kombinācija par godu cūku pupu laikam.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 4 čabatas vai kādas citas maizes šķēles 
  • vārītas cūku pupas 
  • 2 tomāti
  • kazas siers vai brinza 
  • ķiploka daiviņa 
  • olīveļļa
  • sauja svaiga bazilika
  • salātlapas 

Pagatavošana

Sablendē olīveļļu ar baziliku un sarīvētu ķiploku. 

Šo smēriņu (ar silikona otu) uzsmērē uz maizītēm. Tās liek uz plāts, kurā ieklāts cepampapīrs, un iešauj krāsnī apgrauzdēt 4–6 minūtes. 

Uz atdzisušas maizītes liek salātlapas, uz tām tomātu šķēles, pupas un uzdrupina sieru. Pārslaka olīveļļu, uzber sāli un piparus. 

Pieredze!

  • No cūku pupām gatavo kotletes. Pupām pievieno apceptu cauraudzīti, izvārītus un sastampātus kartupeļus, sāli un piparus (var arī olu) un gatavo masu. Ar mitrām rokām veido kotletes, apviļā rīvmaizē un cep dziļā pannā eļļas peldē, līdz kļūst zeltaini brūnas. Gaļasmašīnā samaltas izvārītas cūku pupas var pievienot arī tradicionālajai kotlešu masai. 
  • Ja izvārītām un samaltām cūku pupām pieliek apceptu gaļu, sīpolus, sāli, maltus melnos piparus, pielej nedaudz ūdens un pasutina, iegūst tumīgu mērci.
  • Labi garšo zupa, kurā cūku pupas izvārītas kopā ar žāvētām ribiņām un grūbām. 
  • Var gatavot tradicionālās pikas, taču pirms malšanas cūku pupas ļoti labi jāizvāra. 
  • Cūku pupas savu vasaras garšu vislabāk saglabā, kamēr nav nogatavojušās un ir zaļā krāsā. 

Ziemas krājumiem tās izloba no pākstīm un liek maisiņos saldēšanai. Aukstajos mēnešos izvārītās garšos teju kā vasarā.

Der zināt!

Ja cūku pupu ēdieni vēderā izraisa diskomfortu, pirms ēšanas ieteicams izdzert glāzi fenheļa vai anīsa tējas vai ēdienam gatavošanas laikā pievienot maltas diļļu sēklas, fenheli, ķimenes un koriandru.

 

Cūku pupas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.