Zaļo vasaras salātu variācijas ir neizsmeļamas. Šoreiz iedvesmai - salāti ar zemenēm, spinātiem, kazas sieru un valriekstiem.
Salāti ar zemenēm un spinātiem
Sastāvdaļas
- 400 g zemeņu
- 200 g spinātu
- 200 g salātu lapu
- 150 g mīksta kazas siera
- 2 ēdamkarotes balzamiko mērces
- 2 ēdamkarotes sasmalcinātu valriekstu
Pagatavošana
Zemenes sagriež četrās daļās. Tās sajauc ar saplucinātiem salātiem un spinātiem, pārslaka balzamiko mērci, uzdrupina sieru un pārber riekstus.
Valriekstus var aizstāt ar ciedru riekstiem.
Der zināt
Kāpēc salāti podiņos vai ar sakni?
- Salāti savu bioloģisko aktivitāti saglabā īsu laiku. Divu stundu laikā pēc to nogriešanas zūd jau 30% vitamīnu. Tāpēc tie dārzā nevis jāgriež, bet jāizrauj ar sakni, tāpēc arī veikalā labāk salātus pirkt podiņos.
- Ja salātus dažas dienas glabā ledusskapī, tos, aprasinātus un ietītus lina dvielītī, liek vidējā plauktā.
- Salātus nemazgā zem tekoša ūdens, bet gan ātri noskalo lielā bļodā ar aukstu ūdeni.
Padoms
- Ja salātu mērces ir par daudz, to burciņā var uzglabāt ledusskapī. Uz jogurta (krējuma) bāzes gatavoto ne ilgāk par trim dienām, bet uz olīveļļas bāzes – pat nedēļu. Pirms lietošanas mērce atkal cītīgi jāsamaisa.
- Salātus nosusina papīra dvielī vai ar centrbēdzes spēku darbināmā salātu žāvētājā.
- Salātus negriež, bet saplucina.
Idejas
Kraukšķīgumam salātiem pievieno sēklas vai dīgstus, apceptu bekonu, grauzdiņus.
Pikantumam liek marinētus dārzeņus, mērcei – sinepes.
Pārsteigumam: avokado, mango, zemenes, jāņogas, vīnogas (bez kauliņiem).
Ja mērce šķiet par skābu, tai pievieno mazliet cukura vai medus. Sojas mērce piešķir sāļumu un tumšāku krāsu.