Viens no aromātiskākajiem ievārijumiem, kas labi garšo gan ar baltmaizes šķēli, gan līdzēs saaukstēšanās gadījumā, pa karotei pievienots karstai tējai. Vien jāielāgo, ka upeņu ievārījumu nedrīkst pārvārīt, jo tad ogas kļūst sausas un cietas.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 1 kg upeņu
  • 1,3 kg cukura
  • 0,35 litri ūdens

Pagatavošana

Ievārījumam ir piemērotas lielas upeņu ogas. Tās notīra no ķekariem.

Ūdeni lej katlā, pievieno cukuru un uz lēnas uguns karsējot un maisot savāra cukura sīrupu. Karstā sīrupā ber upenes. 

Katlu sakrata, lai sīrups vienmērīgi pārklāj upenes, un atstāj uz 5–6 stundām.

Ievārījumu uzvāra atkārtoti un vāra līdz gatavībai. Upeņu ievārījumu nedrīkst pārvārīt, jo tad ogas kļūst sausas un cietas.

Upeņu ievārījumu pilda sterilās burkās. Burkas uzglabā vēsā, tumšā vietā.

Upenes.

Zināšanai!

Kā nosaka ievārījuma gatavības pakāpi

  • Ja uz atdzesēta šķīvja uzpilinot sīrupa pilienu, tas neizplūst.
  • Ogas kļūst caurspīdīgas, tās var labi samaisīt, un ogas nogrimst sīrupā.
  • Ievārījumam vairs neveidojas putas.

Kā ievārījumu uzglabāt

Gatavo ievārījumu ieteicams pildīt mazās burciņās, lai vienā atvēršanas laikā visu var apēst. Ievārījumu vēl karstu pilda sterilās burkās un aizver ar plastmasas un metāla vāciņiem. Ievārījumu var saliet burkās un atdzesēt, tad tam virsū liek spirtā samērcētu pergamenta apli. 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.