Ietīt var visu kaut ko, lai tikai ir, kur ietīt. Mani cienāja ar vistas šašliku, kas ietīts bekona šķēlē. Garšīgi un praktiski, arī vizuāli interesanti. Ietīts var būt gan pamatēdiens, gan dažādas uzkodas. Ja esam precīzi, tad pildīto pankūku gatavošana tā pati ietīšana vien ir. Tin, pildi vai sautē kārtām – apēdīs gardu muti.
Tradīcijas citviet
Jāpaskatās mazliet pāri robežām. Daudzās Tuvo Austrumu valstīs un jo īpaši Kaukāzā, arī Balkānu zemēs uzkodās tiek pasniegti lapās vai dārzeņos ietīti ēdieni. Visbiežāk ievīsta gaļu, garšvielas, garšaugus, lēcas, bulguru, rīsus, grūbas, dārzeņus.
Azerbaidžānas dolmas ieguvušas UNESCO kulinārā mantojuma godu. Ar nosaukumu dolma visbiežāk tiek domāta uzkoda – vīnogu lapās pildīta gaļa ar rīsiem.
Gruzijā tās dēvē par tolmu. Bet ievīstīto produktu un gatavošanas paņēmieni ir ļoti dažādi. Turklāt arī suši – jūraszāļu lapās ietītā uzkoda – vai kāpostu tīteņi ir variācija par ietīšanu.
Dolmas vai tolmas
Sastāvdaļas
- 20 vīnogu lapas sālījumā (var nopirkt tirgū)
- 300 g maltās gaļas (jēra, liellopa vai cūkas gaļas maisījuma)
- 100 g rīsu
- 3 ķiploka daiviņas
- 1 sīpols
- malts koriandrs, asie pipari, sāls
- svaigi zaļumi (pētersīļi, kinza, baziliks)
Pagatavošana
Izvāra rīsus, noskalo aukstā ūdenī un notecina. Tos bļodā pievieno maltajai gaļai, liek klāt smalki sagrieztu (sarīvētu) sīpolu, izspiestas ķiploka daiviņas, garšvielas, sasmalcinātus zaļumus. Visu rūpīgi sajauc.
Vīnogu lapas nosusina un izklāj (ar virspusi uz augšu). No pagatavotās masas veido nelielas kotletītes, ar plaukstām tās izrullē kā desiņas (5 cm garas), liek uz lapas pamatnes, uzloka malas un satin.
Tīstokļus kārto katliņā citu pie cita, virsū liek slogu. Kārtojumam uzlej viegli sāļu ūdeni (nepārklājot slogu).
Katliņam uzliek vāku un uz lēnas uguns vāra/sautē 40–50 minūtes.
Baklažānu rullīši
Sastāvdaļas
- 2 baklažāni
- 100 g valriekstu
- svaiga kinza
- 3 ķiploka daiviņas
- olīveļļa
- 1 tējkarote garšvielu maisījuma Hmeli suneli
- sāls, malti melnie pipari
- 2 ēdamkarotes krēmsiera (vai mīksta kazas siera)
- granātābola sēkliņas vai dzērvenes
Pagatavošana
Baklažānus uzmanīgi sagriež šķēlēs (jo plānāk, jo labāk), pārkaisa ar sāli. Var likt uz virtuves papīra dvieļa vai caurdurī, lai atsulojas.
Notīrītiem valriekstiem uzlej karstu ūdeni un mērcē 15 minūtes. Nokāš. Blendera traukā liek valriekstus, pievieno kinzas lapas, eļļu, sieru, ķiplokus, sāli, piparus un visu sablendē. Lai pildījums būtu vijīgs, var pieliet mazliet ūdens. Uz brīdi liek ledusskapī.
Baklažānu šķēles noskalo aukstā ūdenī, nosusina un no abām pusēm pārsmērē ar eļļu, liek uz pannas, kurā ieklāts cepampapīrs. Cep 200 oC sakarsētā cepeškrāsnī 10 minūtes. Atdzesē.
Uz baklažāna šķēles šaurākā gala liek pildījumu, mazliet to izklāj uz priekšu (bet ne līdz šķēles pašam galam) un satin rullītī.
Gruzīni, pasniedzot rullīšus, tiem uzkaisa granātābola sēkliņas, bet var uzbērt arī dzērvenes.