Jēra gaļu reizi pa reizei iekļaut ēdienkartē ieteicams ikvienam, sākot no maza bērna līdz senioram. Tā ir lielisks proteīnu, taukos šķīstošo vitamīnu un citu vērtīgu vielu avots.
Jēra gaļas šķiedras ir smalkākas nekā liellopa. Visgardākā, sulīgākā un maigākā būs aptuveni pusgadu veca jēra gaļa. Gada vecumā tā jau kļūst daudz sīkstāka, taukaināka, ar specifskāku smaržu. Jēra gaļas taukiem ir augsta kušanas temperatūra, tāpēc tā piemērota ēšanai, kamēr silta, – uzreiz pēc pagatavošanas.
Sautējums mājas gaumē
Sastāvdaļas
- jēra šķiņķa gabals
- burkāni
- kāļi
- kāposti
- kartupeļi
- pupiņu pākstis
- sīpoli
- taukvielas
- zaļumi (dilles, pētersīļi)
Pagatavošana
Gaļu sagriež nelielos gabaliņos un uz sakarsētas pannas taukvielā apcep brūnu. Pēc tam liek sautējamā katlā, pievieno nedaudz šķidruma (ūdens vai buljona) un sautē aizvākotā traukā. Notīrītus dārzeņus parupji sagriež un pakāpeniski pievieno, kad gaļa pusmīksta.
Pirmos liek kāļus, tad kāpostus, burkānus, pupiņu pākstis un sviestā apceptus sīpolus.
Kad gaļa un dārzeņi mīksti, ja vēlas, pievieno krējumu un sasmalcinātus zaļumus.
Jēra gaļa labi sader ar timiānu, rozmarīnu.