Kādu laiku grūbas bija atstātas novārtā, bet nu jau kādu laiku piedzīvo atdzimšanu. Tās ne vien ir veselīgs, bet arī lēts produkts. Grūbas ir nolobīti, noapaļoti vai šķelti miežu graudi. Tās ir bagātas ar šķiedrvielām, aminoskābēm, B grupas vitamīniem. Grūbas satur selēnu, fluoru un lizīnu, kas stiprina imūnsistēmu, tajās netrūkst arī kalcija, dzelzs un joda.

Reklāma

No grūbām var vārīt biezputru, šie graudaugi lieliski papildina zupas un sautējumus – sabiezina ēdienu un piešķir patīkamu garšu. Novārītas grūbas var pievienot svaigajiem salātiem, tās sader ar sēnēm, zivīm un žāvētiem augļiem. Tāpēc – nenoniecināsim grūbas!

Padomi

  • Grūbas var uzglabāt tikai 12 mēnešus, pēc tam tās kļūst rūgtas un negaršīgas.
  • Pirms ēdienu gatavošanas grūbas jānoskalo vairākos ūdeņos, kamēr skalojamais ūdens ir dzidrs. Tad no grūbām pagatavotajam ēdienam nebūs tumšas nokrāsas.
  • Lai īsinātu grūbu vārīšanas laiku, tās iepriekš iemērc uz kādu stundu.
Grūbas.
  • Vārot grūbas, pieber sāli, tad tās būs garšīgākas.
  • Lai izvārītās grūbas nebūtu saķepušas, katrs graudiņš būtu atsevišķi, tās pēc izvārīšanas var noskalot.
  • Novārītas grūbas var sasaldēt mazās porcijās, lai varētu pievienot ēdienam.
  • Grūbas ieteicams uzglabāt māla, stikla vai metāla traukos ar hermētisku vāku. Jāuzglabā vietā, kur ir laba ventilācija, jo pārlieks mitrums ir galvenais graudaugu ienaidnieks.

Grūbas ar cauraudzīti

Grūbas ar cauraudzīti.

Sastāvdaļas

  • 200 g grūbu
  • 100 g cūkas cauraudzīša
  • 1 sīpols
  • dārzeņu buljons
  • sviests
  • olīveļļa
  • sāls, pipari

Pagatavošana

Grūbas vairākkārt skalo aukstā ūdenī, kamēr ūdens dzidrs. Pēc tam 3–4 stundas mērcē, līdz grūbas kārtīgi piebriedušas. Nolej ūdeni un grūbas liek katlā. Pievieno nedaudz sviesta un, pakāpeniski pievienojot dārzeņu buljonu (to vāra no burkāniem, seleriju kātiem, sīpoliem, ķiplokiem), sautē grūbas. 

Kad šķidrums novārījies, pieber nedaudz sāls, un – grūbas gatavas.

Sīpolu sagriež un vispirms bez taukvielām mazliet aptvaicē uz sakarsētas pannas (tad sīpols būs sulīgāks un aromātiskāks), pievieno sviestu, cauraudzīti, uzbārsta nedaudz sāls un piparus un uz lēnas uguns cep. Uzbārsta uz grūbām.

Ar kartupeļiem un cauraudzīti

Grūbas ar cauraudzīti un kartupeļiem.

Sastāvdaļas

  • 180 g grūbu
  • 500 g kartupeļu
  • 200 g burkānu
  • 250 ml piena
  • 400 g cūkas cauraudzīša
  • sīpoli
  • malti melnie pipari
  • sāls

Pagatavošana

Kartupeļus nomizo un sagriež kubiņos. Sagriež cauraudzīti, burkānus, sīpolus, uzbārsta sāli, maltus melnos piparus (var pievienot citas garšvielas pēc izvēles) un apcep uz pannas taukvielās. 

Tad visu liek kārtām katlā: kārta grūbu, kārta kartupeļu, burkānu un sīpolu, kārta cauraudzīša, tad atkal grūbas (virsējai jābūt grūbu kārtai). Pārlej pienu un ūdeni tā, lai šķidrums ir mazliet virs grūbām. Sautē tik ilgi, līdz šķidrums iztvaikojis (aptuveni stundu).

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.