Sulīgs un gards sacepums rotās jebkuru saimes pusdienas galdu. Ierosmei - dažādu dārzeņu kārtainais sacepums ar brinzu.

Reklāma

Dārzeņu sacepums ar brinzu

Sastāvdaļas

  • 1 cukīni
  • 300 g burkānu
  • 200 g kartupeļu
  • 2 sīpoli
  • 2 tomāti
  • 1 fenhelis
  • 1 sarkanā paprika
  • 1 zaļā paprika
  • 2–3 ķiploka daiviņas
  • 3 olas
  • 200 g piena vai saldā krējuma
  • 250 g brinzas
  • muskatrieksts
  • sāls, pipari

Pagatavošana

Cukīni sagriež biezās šķēlēs, kartupeļus plānākās, burkānus – plānās ripiņās. Sīpolus sīki sagriež, papriku, fenheli – gabaliņos, tomātus – ceturkšņos. Eļļā apcep sīpolus un sakapātas ķiploka daiviņas. Pievieno dārzeņus. Pienu (vai saldo krējumu) sajauc ar olām, pēc garšas pieber sāli, piparus, pierīvē muskatriekstu. Iemaisa smalki sagrieztu vai sadrupinātu brinzu.

Ietaukotā cepampannā liek dārzeņu kārtu, tad uzlej olu–piena maisījumu, atkal dārzeņus un olu–piena maisījumu (tam jābūt virsējā kārtā).

Cep cepeškrāsnī 180–200 ºC aptuveni stundu. Dārzeņu variācijas var būt dažādas.

Padomi - lai jebkurš sacepums labāk izdotos:

  • Lai sacepumu vieglāk izņemt, veidne jāieziež ar taukvielām. Papildus var izkaisīt ar rīvmaizi.
  • Dziļas veidnes piemērotas makaronu un dārzeņu sacepumiem.
  • Jo ciešāk produktus pilda veidnē, jo ilgāks būs cepšanas laiks.
  • Lai sacepuma sastāvdaļas savienotos vienā veselumā, pārlej kādu maisījumu, piemēram, piena un sakultu olu maisījumu, kas cepot sarecē.
  • Lai sacepums būtu sulīgs un labi izcepies, tam vajag taukvielas. Var izmantot saldo krējumu, taču noder arī skābais krējums, siers, sviests.
  • Sacepumu var pārkaisīt ar sezama sēkliņām, lobītām saulespuķu sēkliņām vai sakapātiem riekstiem. Izmantojot dažādu veidu sieru, īpaši cieto un ar pelējumu, visvienkāršākajam sacepumam var piešķirt eksotiskas garšas notis.
  • Ja gribas asāku garšu, var pievienot sakapātu svaigu čili. Garšaugi, piemēram, timiāns, rozmarīns, itāļu garšvielu maisījums, karijs, atsvaidzinās sacepumu un piešķirs lielisku aromātu.
  • Tomāts dod sulīgumu un patīkamu saldskābu garšu, tas iederas gandrīz jebkurā sacepumā.