Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien Ņujorkā tikās ar bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu. Tas deva Zelenskim iespēju ar Ukrainas "uzvaras plānu" iepazīstināt republikāņu prezidenta amata kandidātu, kurš iepriekš apšaubījis turpmāku ASV palīdzību Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju.

Reklāma

Tā bija pirmā Zelenska tikšanās ar Trampu pēdējo piecu gadu laikā. Zelenskis ASV arī uzrunāja ANO Ģenerālo asambleju, kā arī apmeklēja bruņojuma ražotni Pensilvānijas štata Skrantonā. Dienu pirms tikšanās ar Trampu Zelenskis ar savu plānu iepazīstināja arī ASV prezidentu Džo Baidenu un viceprezidenti un demokrātu kandidāti Kamalu Harisu. Pēc tikšanās ar Trampu Zelenskis uzsvēra, ka Ukraina karā pret Krieviju grib panākt taisnīgu mieru, un paļaujas uz ASV palīdzības turpināšanu. 

Tramps pavēstīja, ka sarunā ar Zelenski ir "daudz uzzinājis", tomēr nav mainījušās viņa domas, ka karam jābeidzas "tik drīz, cik iespējams".

Republikāņu kandidāts arī uzsvēra, ka viņa uzvaras gadījumā ātri tiks panākta "ļoti godīga" vienošanās par kara izbeigšanu. Tramps arī uzsvēra savas labās attiecības ar Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu. Zelenskis uzaicinājis Trampu apmeklēt Ukrainu, un bijušais ASV prezidents šo piedāvājumu pieņēmis. Vairāki republikāņu politiķi tikmēr pārmetuši Zelenskim vizīti munīcijas ražotnē Skrantonā, kas ir Baidena dzimtā pilsēta, turklāt atrodas Pensilvānijas štatā, kas ir viens no nozīmīgākajiem svārstīgajiem štatiem pirms 5. novembrī paredzētajām prezidenta vēlēšanām. ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkers Maiks Džonsons notikušo nosaucis par "iejaukšanos vēlēšanās", kuras nolūks bijis "palīdzēt demokrātiem", un pieprasījis, lai Zelenskis no amata atbrīvo Ukrainas vēstnieci Savienotajās Valstīs Oksanu Markarovu, kura ieplānojusi Zelenska vizīti bruņojuma ražotnē.

Aptauja

Kuru kandidātu labprātāk redzētu ASV prezidenta amatā?

KONTEKSTS

2022. gada 24. februārī Krievijas diktators Vladimirs Putins deva pavēli iebrukt Ukrainā. Putins apgalvoja, ka NATO gatavojas izmantot Ukrainu kā placdarmu agresijai pret Krieviju, lai gan šiem apgalvojumiem nebija pierādījumu. Starptautiskā krimināltiesa (SKT) 2023. gada martā izdeva Putina aresta orderi par nelikumīgu ukraiņu bērnu deportāciju no okupētajām teritorijām Ukrainā. 

Ukrainas atbalstītāji nezaudē ticību, ka ukraiņi vēl ir ceļā uz uzvaru un agri vai vēlu Krievijas okupantu armijai nāksies atkāpties no Ukrainas zemes.