Konflikts Ogrē starp pilsētas mēru Egilu Helmani un Ogres Vēstures un mākslas muzeju, kas aizsākās februārī ar nenotikušo sankcijām pakļautā krievu miljardiera Pjotra Avena porcelāna kolekcijas izstādi, vakar vainagojās ar kārtējo uzplaiksnījumu – neraugoties uz muzeja direktores Evijas Smiltnieces atlūgumu, Ogres pašvaldība ar 13 balsīm "par" un vienu "pret" uz trim mēnešiem atstādinājusi viņu no amata, uz atstādināšanas laiku neizmaksājot darba samaksu.

Reklāma

Evija Smiltniece "Latvijas Avīzei" teica, ka viņa rēķinājusies ar šādu pašvaldības lēmumu, un jau bijusi doma uzteikt šo darbu. To viņa arī izdarījusi vakar plkst. 11.40 (Ogres domes ārkārtas sēde, kurā tika pieņemts lēmums par viņas atstādināšanu, sākās plkst. 12) saskaņā ar Darba likuma 100. panta 5. daļu. Tā paredz, ka darbiniekam "ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, neievērojot uzteikuma termiņu, ja viņam ir svarīgs iemesls. Par tādu atzīstams katrs tāds apstāklis, kas, pamatojoties uz tikumības un taisnprātības apsvērumiem, neļauj turpināt darba tiesiskās attiecības". Muzeja direktores pienākumu izpildītāja būs A. Pumpura Lielvārdes muzeja direktore Anita Strēle, pēc LETA informācijas, par to saņemot 30% piemaksu. Jāpiebilst, ka ārkārtas sēdes laikā muzeja direktorei E. Smiltniecei netika dota iespēja izteikties.

Negodīgi paņēmieni

Kā vakar Ogres domes ārkārtas sēdē pauda Ogres pašvaldības Juridiskās nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāja Lelde Pencele, runa esot par pārbaudēs "konstatētajām aizdomām par interešu konfliktu kopš 2016. gada un dokumentu viltošanu". Viens no tiem ir 2016. gada 27. janvārī parakstītā vienošanās ar muzeja direktores vīru Arno Smiltnieku par viņa pārcelšanu galvenā vēsturnieka amatā un rīkojumu par to. "Toreiz bija brīva štata vieta un – būtiski atzīmēt –, ka nemainījās arī darbinieka alga. Pašvaldība mēģina pierādīt, ka dokumenti ir viltoti un sastādīti tagad," "Latvijas Avīzei" norāda E. Smiltniece. Tomēr Ogres novada izpilddirektors Pēteris Špakovskis uz trim mēnešiem no galvenā vēstures speciālista amata vakar atstādinājis arī Ogres Vēstures muzeja direktores vīru Arno Smiltnieku. "4. aprīlī muzejā bija pārbaude saistībā ar reorganizāciju. Tad viņi personu lietās nav atraduši šo vienošanos, bet viņi taču tās nemaz neskatījās," stāsta E. Smiltniece, uzsverot, ka pašvaldība cīņā pret muzeju izmanto negodīgus paņēmienus, mēģinot safabricēt lietu.

"Pamatīga nomelnošanas kampaņa"

"Viens vai trīs mēneši, tas nemaina lietas būtību, jo šī ir atstādināšana uz laiku," ārkārtas sēdē teica Ogres domes priekšsēdētāja vietnieks Gints Sīviņš (NA). Opozīcijas deputātes Santas Ločmeles ("Par") vaicāts, vai apšaubīts tiek muzeja direktores paraksts uz dokumenta vai pats dokuments, viņš teica, ka to vērtēs izmeklēšanas iestādes, jo izpildvarai radušās "pamatotas aizdomas, ka tas ir viltots". Vērtēšot "visu dokumenta kopumu – gan parakstu, gan izdošanas laiku". Savukārt Santa Ločmele atgādināja, ka dokumentu ir parakstījušas trīs personas – darbinieks, muzeja direktore un galvenā krājuma glabātāja. S. Ločmele arī norādīja, ka oriģinālie dokumenti, kas satur personas datus, var tikt izsniegti tikai uz rakstiska rīkojuma pamata. Bet G. Sīviņš atzina, ka rīkojums tos izņemt un pārbaudīt bijis mutisks, rakstiskais nebijis tik ātri sagatavojams un iesniedzams.

"Pamatīga nomelnošanas kampaņa," 

tā Ogrē notiekošo sarunā ar "Latvijas Avīzi" raksturo Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktore Evija Smiltniece. Viņa to sasaista ar mēra Egila Helmaņa (viņš ārkārtas sēdē nepiedalījās, jo atrodoties komandējumā Ukrainā) vēlmi atriebties muzejam par publiskas nostājas paušanu Avena kolekcijas izstādes jautājumā, kas atšķiras no oficiālā pašvaldības viedokļa. Viņas nākamais solis būšot vēršanās tiesā.

Konflikts Ogrē sākās saistībā ar mēra Egila Helmaņa ieceri februārī rīkot sankcijām pakļautā Krievijas miljardiera Pjotra Avena porcelāna kolekcijas izstādi, kas tika uzspiesta muzejam, un pēc tam – muzeja atklāto vēstuli, kurā tika noraidīta šāda iespējamība. Sekoja ziņas par to, ka notiek pašvaldības iejaukšanās Ogres Vēstures un mākslas muzeja kompetencēs, apšaubot tā darbinieku profesionalitāti, neapstiprinot izstāžu programmu, uz nezināmu laiku atliekot algu paaugstināšanu utt., un tā vietā paredzot Ogres novada muzeju reorganizāciju, finanšu un funkciju auditu utt.

Tikmēr saistībā ar vakardienas aktualitātēm sociālajos tīklos jau izskanējis skaļš brīdinājums, ka šī nav "Ogres Republikas" iekšēja lieta; ka "pašvaldība nav patvaldība", ka Egils Helmanis izrēķinās ar nepaklausīgajiem Putina un Lukašenko stilā; ka "bandītisms ir pilnos ziedos". Tiek aicināts, sākot ar vakar vakaru, vismaz uz mēnesi izgaismot Ogres tiltu Ungārijas un Krievijas karogu krāsās, simbolizējot gan novadā iedibinātās pārvaldības tradīcijas, gan ciešās saites ar Kremļa oligarhiem.

Situācija nav pieņemama

Konflikts Ogrē jau rosinājis kultūras ministru Nauri Puntuli (Nacionālā apvienība) domāt, ka uzstādījumā "pašvaldību autonomija un kultūrpolitika" ir nepieciešamas sistēmiskas izmaiņas. Vai un kādas tās būs un cik apjomīgas, pagaidām nav ne mazākās skaidrības. Kā "Latvijas Avīze" jau rakstīja iepriekš, Kultūras ministrija esot gatava strādāt pie uzlabojumiem Muzeju likumā, ko uzņēmusies paveikt Latvijas Muzeju biedrība (LMB). "Tas, ka muzejs ir atkarīgs no pašvaldības, nedrīkst ietekmēt tā profesionālo darbu," uzsver Zane Grīnvalde, LMB priekšsēdētāja. Tikmēr Ogrē šie labie nodomi šobrīd muzejam nekādi nepalīdz un tā vien šķiet, ka ir nepieciešama nopietnāka Kultūras ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) attieksme pret šo situāciju. Kā ziņoja LETA, iepriekš ministrs Māris Sprindžuks ("AS") paudis, ka nesaskata pamatu iejaukties ar Ogres Vēstures muzeja darbību saistītā konflikta risināšanā un atstādināt no amata Ogres novada domes priekšsēdētāju Egilu Helmani. Ministrs intervijā Latvijas Radio vērtējis, ka situācija Ogrē ir dīvaina un "kaut kas nav īsti kārtībā", ja reiz konflikts turpinās tik ilgi, tomēr viņš nesaskata pamatu VARAM iejaukties šādu lokālu jautājumu risināšanā. "Progresīvo" Saeimas frakcija jau marta izskaņā izplatīja aicinājumu Sprindžukam atstādināt no amata Ogres novada domes priekšsēdētāju Helmani, jo viņa pretrunīgā komunikācija par sankciju "incidentu" un tālākās darbības attiecībā uz muzeju un tā darbiniekiem ir "smagi labas pārvaldības principu pārkāpumi, kuri pašlaik ir nesodīti". Savukārt vakar vakarā kļuva zināms, ka Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam ("JV") situācija Ogrē "nav pieņemama", un premjers aicinās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Māri Sprindžuku izskatīt šo lietu pēc būtības.