Ogu un augu pārstrādes uzņēmums "Pharmeko Lettland" Madonas novada Sauleskalnā atklājis jaunu rūpnīcu. Ražotne paredzēta augstas pievienotās vērtības produktu ražošanai.

Reklāma

Pārstrādājot saldētas un svaigas ogas, rūpnīcā ražos dažādus produktus kosmētikas, farmācijas un pārtikas tirgum, to skaitā ogu sulas, biezeņus, koncentrātus un ogu ekstraktus. 

Sarunā ar "Latvijas Avīzi" "Pharmeko Lettland" operatīvās darbības vadītājs Romāns Hačatrjans pastāstīja, ka kopumā rūpnīcā ieguldīti vairāk nekā pieci miljoni eiro, no tiem 1,8 miljoni eiro ir Lauku atbalsta dienesta projekta līdzekļi. Lai pielāgotu ēkas ražošanas vajadzībām, kas sākotnēji bija būvētas kā noliktavas, veikti pārbūves un pārplānojuma darbi.

"2022. gada beigās sāka darboties noliktavas saldētām ogām, kurām izmantojam dabai draudzīgu CO2 tehnoloģiju, kas samazina klimata pēdu un nodrošina augstu energoefektivitāti, atgūto siltumu izmantojot telpu sildīšanai un ūdens uzsildīšanai. 

Uzstādītās iekārtas paredzētas sulu, biezeņu, sulu koncentrāta, ogu ekstrakta un dažādu ogu pulveru ražošanai," stāsta R. Hačatrjans.

Šī jau esot otrā ražotne uzņēmumam ar kopējo platību 3500 m2, bet plānotā ražošanas jauda ir divi tūkstoši tonnu saražotās produkcijas gadā. Tagad "Pharmeko Lettland" Latvijā pieder divas ražotnes ar kopējo platību 5500 m2. Izejmateriāli jaunajai ražotnei tikšot iepirkti visā pasaulē, kā arī gatavoti "Pharmeko Lettland" ražotnē Madonā. Trīs gadu laikā ar jaunās ražotnes palīdzību plānots dubultot apgrozījumu, ražojot augstas pievienotās vērtības produktus un sasniedzot 20 miljonus eiro gadā. Visu ražoto produkciju paredzēts eksportēt uz Eiropu, Skandināviju, ASV, Āziju, to skaitā Ķīnu un Japānu.

Rūpnīcā ieguldīti vairāk nekā pieci miljoni eiro.

Madonas rūpnīcā paredzētas 20 jaunas darba vietas. Šobrīd ir pieņemti darbā astoņi darbinieki, bet pēc ražošanas testiem tikšot uzsākts darbs divās maiņās, kopējo darbinieku skaitu Sauleskalnā palielinot līdz 20.

Kādi ir galvenie ieguvumi? Tā ir iespēja ražot produktus ar augstāku pievienoto vērtību, nodrošinot izejvielu tālāku pārstrādi pašiem, uzsver uzņēmuma pārstāvis. 

Tāpat ļoti svarīga ir bezatlikumu ražošana, izmantojot ogu izspiedas tālākā ražošanas procesā, kā arī samazinot transportēšanas izdevumus jeb pārvietoto masu, kas tiek piegādāta klientiem.

Meža ogas un dažādi netradicionāli farmācijai paredzēti produkti – tā ir galvenā uzņēmuma specializācija. Jāpiebilst, ka katru gadu Madonas uzņēmums pārstrādā vairāk nekā trīs tūkstošus tonnu ogu – mellenes, brūklenes un citas. "Latvijas Avīze" jau iepriekš ir rakstījusi par "Pharmeko Lettland" produkcijas eksportu uz Ķīnu un citām valstīm. Lielāko daļu produkcijas izmanto farmācijā, piemēram, no mellenēm, upenēm un aronijām izvilkto antocianīnu, kas ir dabisks antioksidants. Tieši Latvijas ogas esot vērtīgākas, salīdzinot ar citu valstu ogām, jo tām ir ilgāks nogatavošanās periods.

Centrālās statistikas pārvaldes dati rāda, ka 2022. gadā Latvija eksportējusi saldētas mellenes 14 miljonu eiro vērtībā un lielākie eksporta tirgi bija Ķīna, kur pārdota prece par 5,7 miljoniem eiro, Itālija (3,2 milj. eiro), Igaunija (1,7 milj. eiro) un Japāna (1,3 milj. eiro). Savukārt pērn ievestas saldētas mellenes par 11 miljoniem eiro un lielākās importa valstis bija Zviedrija (6,1 milj. eiro), Lietuva (2,3 milj. eiro) un Ukraina (1,3 milj. eiro). Šogad pirmajos astoņos mēnešos saldētas mellenes ārvalstīs jau pārdotas par 7,36 miljoniem eiro – galvenokārt Itālijā, Ķīnā un Japānā.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.