Pirms dažām dienām Eiropas Centrālās bankas (ECB) padome pieņēma lēmumu pabeigt digitālā eiro izpētes posmu, kas ilga divus gadus. Zaļā gaisma nākamajam digitālā eiro attīstības posmam ļaus ECB un eirozonas nacionālajām centrālajām bankām turpināt darbu pie digitālā eiro analīzes un infrastruktūras ieviešanas izvērtēšanas.

Reklāma

Tikai pēc šī posma beigām tiks lemts par reālu digitālā eiro emisiju un laišanu apgrozībā, ja tiks iegūti dati par šīs valūtas faktisko spēju darboties un sasniegt izvirzītos mērķus. Tādēļ tiem, kurus šī valūta uztrauc, nervozēt vēl ir pāragri. Būtu vērts arī zināt, ka digitālais eiro negrasās aizstāt esošos naudas veidus, proti, skaidro un bezskaidro naudu, bet gan tos papildināt. Vēl vairāk, ECB ir skaidri definējusi, ka skaidrajai naudai bija, ir un būs nozīmīga loma eirozonā un šis naudas veids arī turpmāk tiks attīstīts – par to liecina darbs pie trešās sērijas eiro banknotēm. Digitālā eiro mērķis ir papildināt šos naudas veidus un nodrošināt modernu alternatīvu un jaunas iespējas cilvēkiem un uzņēmumiem, kuri iecienījuši modernās tehnoloģijas un norēķinu veidus.

Valsts vai valstu savienības emitēta digitālā valūta vienmēr liek šaubīties par to, vai tā spēs saglabāt tādu pašu privātuma līmeni, kāds piemīt skaidrajai naudai. 

ECB apgalvo, ka spēs gan – digitālo eiro paredzēts izstrādāt kā skaidru naudu digitālā formā un to varētu izmantot visiem digitālajiem maksājumiem visā eirozonā. Tiek apgalvots, ka šī naudas forma būs plaši pieejama, tās pamatfunkcijas būs izmantojamas bez maksas un tā būtu izmantojama gan tiešsaistē, gan bezsaistē. Tas nodrošinātu arī visaugstāko privātuma līmeni un ļautu lietotājiem veikt zibmaksājumus ar centrālās bankas naudu. To varētu izmantot maksājumiem starp personām, tirdzniecības vietās, e-komercijā un valdības darījumos. Neviens cits digitāls maksāšanas līdzeklis šobrīd nepiedāvā šīs iezīmes, un digitālais eiro aizpildītu šo tukšumu. Tiek paredzēts, ka viena no digitālā eiro prioritātēm būs datu aizsardzība un eiro sistēmas bankas nevarēs redzēt lietotāju datus un sasaistīt konkrētu maksājumu ar konkrētu personu. Proti, digitālais eiro nodrošinās tādu pašu privātumu kā skaidrā nauda. ECB uzskata, ka šīs naudas formas izlaišana ļaus attīstīt modernas finanšu pakalpojumu formas un nodrošināt ES finanšu sistēmas globālo konkurētspēju.

No praktiskās lietošanas viedokļa šobrīd tiek paredzēts, ka lietotāji varētu veikt maksājumus ar digitālajiem eiro, izmantojot maksājumu pakalpojumu sniedzēja lietotni un tiešsaistes saskarni vai arī Eirosistēmas nodrošinātu digitālā eiro lietotni. Tie iedzīvotāji, kam nav piekļuves bankas kontam vai digitālajām ierīcēm, varētu veikt maksājumus ar digitālo eiro, izmantojot arī, piemēram, pasta nodaļu izsniegtas kartes. Bankomātos būtu iespējams apmainīt digitālos eiro pret skaidro naudu un otrādi.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.