AS "Eco Baltia" plastmasas iepakojuma pārstrādes rūpnīca Olainē SIA "Nordic Plast" oficiāli atklājusi jaunu otrreizējo izejvielu šķirošanas un pārstrādes līniju, kurā investēti 2,8 miljoni eiro. Ieguldījums "Nordic Plast" ļaus audzēt otrreizējo izejvielu pārstrādes jaudas līdz pat 30% jeb līdz 300 tonnām mēnesī, kāpinot uzņēmuma efektivitāti un konkurētspēju starptautiskajos tirgos.

"Nordic Plast" ir viens no vadošajiem otrreizējo izejvielu pārstrādes uzņēmumiem Baltijā, kurā pārstrādā lietotas polietilēna LDPE plēves, HDPE cietās plastmasas un PP (polipropilēna) izstrādājumus. Pārstrādes rezultātā top kvalitatīvs un augstas pievienotās vērtības galaprodukts, tostarp LDPE, HDPE un PP granulas, ko izmanto dažādu detaļu un sagatavju ražošanai autobūves, plastmasas iepakojuma, plastmasas izstrādājumu, plastmasas sakausējumu un citās nozarēs.

Jaunā iekārta paredzēta dažādas tīrības materiālu šķirošanai, veicinot pārstrādi arī tai iepakojumu daļai, kam tā līdz šim bijusi apgrūtināta. 

Tas būšot arī būtisks ieguldījums attiecībā uz Latvijā un Eiropas Savienībā (ES) noteikto polimēru pārstrādes mērķu izpildi – no pašreizējiem 22% uz 50% no kopējā tirgū laistā polimēra iepakojuma apjoma līdz 2025. gadam. 

Līnija darbosies diennakts režīmā, un paredzēts, ka tās darbība plānotajos apjomos neietekmēšot "Nordic Plast" kopējos energoefektivitātes rādītājus.

Investīcijas jaunās "Nordic Plast" līnijas izveidē daļēji segtas no ES fonda projekta "SIA "Nordic Plast" polimēru pārstrādes parks" līdzekļiem. AS "Eco Baltia" uzņēmumu grupa pēc finanšu apgrozījuma ir lielākā vides apsaimniekošanas uzņēmumu grupa Baltijas valstīs un nodrošina pilnu atkritumu apsaimniekošanas ciklu no savākšanas un šķirošanas līdz otrreizējai izejvielu loģistikai, vairumtirdzniecībai un pārstrādei. Grupas uzņēmumu kombinētais (pro-forma) pārdošanas apgrozījums 2022. gadā veido aptuveni 240 miljonus eiro, salīdzinot ar 150 miljoniem eiro 2021. gadā.

AS "Eco Baltia" turpina strauji paplašināties. Tās sastāvā ietilpstošā AS "PET Baltija" ir viena no Ziemeļeiropā lielākajām PET pārstrādes rūpnīcām un pērn septembrī iegādājās Čehijas vadošo šķiedru ražotāju – "TESIL Fibres". Šobrīd AS "PET Baltija" ražotne vēl atrodas Jelgavā, taču, piedzīvojot kārtējo paplašināšanos un modernizāciju, paredzēts, ka jau līdz šā gada beigām arī "PET Baltija" pārcelsies uz jauniem rūpnīcas paviljoniem Olainē – netālu no SIA "Nordic Plast" ražošanas cehiem.