Uzņēmums "Ignitis Latvija", kura īpašnieki "Ignitis Group" Latvijā plāno izveidot lielu saules un vēja enerģijas portfeli, nolēmis attīstīt arī elektroauto uzlādes staciju biznesu, Ķekavas novadā uzstādot septiņas uzlādes stacijas.

Tiesa gan, Ķekavas novada dome par zemes gabalu nomas tiesību piešķiršanu uz 30 gadiem šim projektam lems tikai aprīlī. Pērn Latvijā tika atklāti pirmie 12 publiski pieejamie "Ignitis ON" elektromobiļu uzlādes punkti. Šogad uzņēmums plāno vēl straujāk attīstīt elektroauto uzlādes tīkla pārklājumu visā Latvijā.

"Uzlādes tīkla attīstība notiek strauji, un arvien jauni uzņēmumi sevi piesaka, attīstot arī savus uzlādes risinājumus. Uzlādes tīkls tiek izbūvēts ātrāk un lielākos apjomos, nekā faktiski pieaug elektroauto skaits. Šobrīd Latvijā ir vairāki spēlētāji, no kuriem pamanāmākie un lielākie ir "E-Mobi", "Eleport", "Ignitis ON" un "Elektrum Drive", kas ir lielākais uzlādes tīkls Latvijā," situāciju tirgū raksturo "Elektrum Drive" Baltijas elektrotransporta uzlādes direktors Ansis Valdovskis. "Elektrum Drive" tīkls darbību uzsāka 2019. gadā, izbūvējot septiņas uzlādes pieslēgvietas, un šobrīd ir kļuvis par lielāko uzlādes tīklu ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā, kur vienlaikus uzlādi var veikt vairāk nekā 500 elektroauto. "Elektrum Drive" piedāvā uzlādi visiem nepieciešamajiem risinājumiem, nodrošina uzlādes jaudu no 22 līdz 150 kilovatiem (kW) un tuvākajā laikā piedāvās arī 300 kW uzlādes stacijas.

"Jau šogad redzēsim straujās izaugsmes tikpat stabilu turpinājumu, plānojam sasniegt 800 pieslēgvietas Baltijā, esam ieplānojuši izbūvēt pirmās lieljaudas 300 kW uzlādes stacijas, 

kur vienlaikus būs iespējams uzlādēt vienā stacijā četrus elektroauto ar uzlādes jaudu ne mazāku kā 150 kW. Šādas uzlādes stacijas tiks jau tuvākajos gados izbūvētas visā Latvijas teritorijā – gan pilsētās, gan arī uz Latvijas lielākajiem ceļiem. Aktīvi arī paplašinām "Elektrum Drive" uzlādes pakalpojumu klāstu, jau tagad klientiem ir pieejams "Elektrum Drive" uzlādes pakalpojums gadījumos, kad klients pats vēlas uzstādīt uzlādes staciju un saņemt no mums norēķinu, apkalpošanas un uzturēšanas pakalpojumu, kā arī "Elektrum Drive" klientiem ir pieejama uzlāde ar pēcapmaksu, saņemot vienotu rēķinu par visiem "Elektrum" pakalpojumiem – gāzi, elektrību u. c. pakalpojumiem," klāsta A.Valdovskis.

Sava enerģija

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikācijas saturu atbild "Latvijas Avīze".