Nīderlande ir viena no valstīm, kur liela daļa kafijas mīļotāju izvēlas šo aromātisko dzērienu pagatavot mūsdienīgā veidā – izmantojot kafijas kapsulas. Tas pat tiek uzskatīts par dabai draudzīgāku paņēmienu, jo šādi ir nepieciešams mazāks daudzums kafijas, tomēr problēma ar izlietotajām kapsulām draud radīt jauna veida vides piesārņojumu.

Jautājums par kafijas kapsulu ietekmi uz vidi pēdējo gadu laikā ir par pamatu intensīvām ekspertu diskusijām. Šī gada sākumā ziņu portāls "The Guardian" ziņoja, ka daži eksperti uzskata: lielākā daļa izmantoto kapsulu beidz savu dzīves ciklu kā atkritumi un veicina vides piesārņojumu. Savukārt citi argumentē, ka galvenais ietekmes uz vidi elements, proti, siltumnīcefekta gāzu emisija, notiek tieši kafijas ražošanas procesā. Piemēram, Kvebekas Universitātes veiktajā pētījumā konstatēts, ka, salīdzinot kafijas kapsulu lietošanu ar tradicionālo filtrēšanas metodi, emisijas atsevišķos gadījumos var samazināties pat par 1,5 reizēm.

Gadā iztērē 1,9 miljardus kapsulu

Ieejot kādā no Nīderlandes pārtikas veikaliem, uzreiz var pārliecināties par to, cik iecienītas ir kafijas kapsulas: sortiments ir iespaidīgs. Populārākajām no tām – "Nespresso", "Nestlé" – nereti tiek piedāvātas dažādas atlaides. Par izdevīgu cenu var iegādāties arī kafijas automātus, kurās šīs kapsulas var izmantot. 

Kā raksta portāls "Dutchnews", 30% Nīderlandes iedzīvotāju pagatavo savu kafiju tieši šādā veidā, gadā iztērējot apmēram 1,9 miljardus kafijas kapsulu.

Lai risinātu problēmu ar kafijas kapsulu piesārņojumu, par savu iesaisti paziņojuši paši Nīderlandes kafijas ražotāji. Astoņi kafijas pārstrādes uzņēmumi – "Ahold Delhaize Coffee Company", "Beyers Koffie", "Cappac", "Jacobs Douwe Egberts", "Nespresso", "Nestlé", "Euro Caps" un "UCC Coffee Benelux" – ir dibinājuši organizāciju "Koffie Capsule Recycling Nederland" jeb "KCR-NL" (latviski – Kafijas kapsulu pārstrāde Nīderlande). Šīs kompānijas pārstāv 90% no visa Nīderlandes kafijas kapsulu tirgus. Šobrīd tikai 25% no visām izmantotajām alumīnija kafijas kapsulām tiek pārstrādātas, un "KCR-NL" mērķis nākamo trīs gadu laikā ir šo daudzumu palielināt līdz 75%. Ar plastmasas kafijas kapsulām situācija ir vēl drūmāka, jo šobrīd tiek pārstrādāti tikai ap 5% no izmantotajām kapsulām, bet "KCR-NL" cer, ka, pieliekot kopīgas ražotāju pūles, šo pārstrādāto plastmasas kapsulu īpatsvaru varētu palielināt būtiski – līdz 60%.

Lai kafijas kapsulas varētu savākt un izmantot atkārtotā pārstrādē, "KCR-NL" aicina iedzīvotājus izlietotos iepakojumus nest uz kafijas kompāniju veikaliem vai arī atsevišķu pārtikas tīklu veikaliem. Kur tieši kapsulas tiek pieņemtas un kā tās šķirojamas, uzņēmumi informē savās mājaslapās. 

Organizācija "KCR-NL" ir arī solījusi investēt atkritumu pārstrādes tehnoloģijās, kas varētu izņemt kafijas kapsulas no nepārstrādājamiem atkritumiem.

Ko dara citas valstis?

Pēc laikraksta "Brussels Times" ziņām, arī Beļģija ir atradusi veidu, kā risināt šo problēmu. Beļģijas atkritumu šķirošanas tehnoloģijas ir tiktāl pilnveidotas, ka jau kopš pagājušā gada sākuma iedzīvotāji var mest izlietotās kafijas kapsulas plastmasas atkritumiem paredzētajās tvertnēs, un tās tālāk tiek pārstrādātas. Līdzīga sistēma jau iepriekš pastāvējusi arī kaimiņvalstī Francijā.

Savukārt Baltijas valstīs un Polijā šobrīd nevienas specializētas kafijas kapsulas pārstrādes rūpnīcas nav un, ja kapsulas tiek izmestas sadzīves atkritumos, tad šobrīd izmantotā tehnika tās neļauj nošķirt no nepārstrādājamiem atkritumiem, vietējie kafijas kapsulu cienītāji var vienīgi mēģināt izlietotās kafijas kapsulas nogādāt tirgotājiem ar kurjerpastu. Daži no uzņēmumiem šādu iespēju piedāvā, piemēram, "Nespresso", lietotāji var kafijas kapsulas sūtīt uzņēmumam pēc tam, kad ir veikts nākamais pasūtījums.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.