Kultūras ministrija (KM) 2025. gada valsts budžetā sākotnēji papildus prasīja ap 28 miljoniem eiro, bet saņēmusi apsolījumu tikai par nepilniem trīs miljoniem, vienlaikus papildu finansējums kultūras mantojuma ēku atjaunošanai atrasts visai inovatīvi – jaunajā valsts mēroga izlozē "Senatnes loterija".

Reklāma

KM norāda, ka ar loteriju Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai iegūtos līdzekļus plānots novirzīt nacionāli un starptautiski nozīmīgu, simbolisku un unikālu kultūras pieminekļu atjaunošanai, tādējādi sekmējot Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanu. Tiek plānots, ka tās ieņēmumi 2025. gadā varētu sasniegt 2 310 000 eiro, 2026. gadā – 2 370 000 eiro, 2027. gadā 2 653 000 eiro, savukārt 2028. gadā – 2 304 000 eiro. Izlozei paredzēts sabiedriskā labuma statuss, finansējumu varēs saņemt tikai projekti, kas saistīti ar nacionāli vai starptautiski nozīmīgu, simbolisku un unikālu kultūras pieminekļu saglabāšanu vai restaurāciju. Kā jau Latvijai raksturīgi, naudas izmantojuma iespējas paplašina nosacījums, ka tas var ietvert arī "izglītojošas iniciatīvas vai sabiedriskus pasākumus", kam, kā šķiet, nav nekāda sakara ar objekta atjaunošanu.

Ir saprotams, ka valsts galvenā prioritāte šobrīd ir iekšējā un ārējā aizsardzība un drošība. Tomēr šāds finansējuma piešķiršanas veids veselai kultūras nozarei nav uzskatāms par stabilu un ilglaicīgu, 

it sevišķi ņemot vērā smago situāciju, kādā ir daudzas nacionāli nozīmīgas kultūras būves – piemēram, Rīgas Doms, kam pamati šķobās, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs ar cauru jumtu, brūkošiem griestiem, ūdens apgādi, apkuri, kanalizāciju avārijas stāvoklī. Tiem un daudziem citiem visā Latvijā būs vajadzīgi daudzu miljonu eiro ieguldījumi. Izloze varētu būt tikai kā papildinājums stabilam finansējuma avotam. Tomēr šobrīd atliek vien cerēt uz Latvijas iedzīvotāju azartu un spēlētkāri.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.