Valsts parāda attīstība nākamajos gados uzrāda augošu tendenci, turklāt diezgan strauji pieaug arī valsts parāda procentu maksājumu apmērs – no 0,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP) 2023. gadā līdz 1,4% no IKP 2027. un 2028. gadā, uzraudzības starpziņojumā par Latvijas Stabilitātes programmu 2024.–2028. gadam norādījusi Fiskālās disciplīnas padome (FDP).

Tāpēc turpmākajos gados valdībai ir īpaši nepieciešams izvairīties no parāda apmēra kāpināšanas, uzsver FDP. "Latvija nevar atļauties paaugstināt valsts parādu virs 50% no IKP, jo ir jāsaglabā drošības spilvens potenciālai krīzei, kas vienmēr nāk negaidīti. Diemžēl pašreizējā scenārijā jau 2028. gadā valsts parāds var būt tuvu 50%," norāda FDP priekšsēdētāja Inna Šteinbuka.

Jāpiebilst, ka FDP apstiprinātās makroekonomiskās prognozes ir visai kritiskas valsts attīstībai un, ņemot vērā ekonomikas stagnāciju 2023. gadā, situācija ir pasliktinājusies. Šim gadam prognozētā IKP izaugsme ir 1,4%, 2025. gadam – 2,9%, 2026. gadam – 2,5%, bet 2027. un 2028. gadam – 2,3%. FDP norāda, ka šāds izaugsmes scenārijs varētu ne tikai nesamazināt, bet, iespējams, vēl vairāk palielināt Latvijas atpalicību no kaimiņvalstīm.

Ņemot vērā sarukušo inflāciju un zemo ekonomikas izaugsmi, FDP uzsver, ka nebūs viegli sasniegt šī gada Budžeta likumā paredzēto budžeta deficītu 2,8% un strukturālo deficītu 0,5% apmērā no IKP. 

Tādēļ šī valsts finanšu uzraudzības organizācija aicina valdību bāzes scenārija pasliktināšanās gadījumā budžeta izpildes gaitā pēc iespējas taupīt ieekonomētos līdzekļus, lai sasniegtu budžeta bilanču mērķus.

Saistībā ar valdības plānoto nodokļu reformu FDP uzskata, ka izmaiņas nodokļu sistēmā radikāli neuzlabos uzņēmumu konkurētspēju, ekonomisko izaugsmi vai valsts finansiālo stāvokli. Padomes ieskatā ekonomiskās attīstības vājākie posmi ir zemā produktivitāte, darbaspēka trūkums un zems investīciju līmenis. Nodokļu jomā nepieciešams pastiprināt pasākumus ēnu ekonomikas samazināšanai, kā arī vienkāršot nodokļu sistēmu un tās administrēšanu, tādējādi uzlabojot uzņēmējdarbības vidi un veicinot labprātīgu nodokļu nomaksu. Valdībai būs smags izaicinājums izstrādāt un ieviest nodokļu reformu, kas samazinātu nodokļu slogu mazo algu saņēmējiem un vienlaicīgi palielinātu iekasējamo nodokļu masu, lai kāpinātu finansējumu aizsardzībai, sociālajiem un citiem izdevumiem.

Aptauja

Par kuru tēmu LASI.LV vēlētos uzzināt un lasīt vēl vairāk?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.