Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kurā jau iepriekš bija noteikusi bargākus sodus par ātruma pārsniegšanu.

Skatot likumu trešajā lasījumā, deputāti novērsa bieži apspriesto netaisnību, ka par fotoradaru fiksētajiem pārkāpumiem – braukšanu bez transportlīdzekļa obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas (OCTA) polises vai neveiktas tehniskās apskates – vienas dienas laikā personai var piemērot vairākus sodus, kas tagad būs iespējams tikai vienu reizi 24 stundu laikā.

Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins ("JV") sēdē atgādināja, ka pie šā projekta komisija sāka strādāt jau pagājušajā gadā. Galvenais uzdevums bija noteikt bargākus sodus autovadītājiem, kas nopietni pārkāpj likumu, atļauto braukšanas ātrumu pārsniedzot par 61–70 kilometriem stundā. Piemēram, tādos gadījumos mopēdu, motociklu, vieglo automašīnu un kravas auto ar masu līdz 7,5 tonnām vadītājam varēs piemērot naudas sodu no 720 līdz 960 eiro. Līdz šim sods bija no 360 līdz 480 eiro. Savukārt vadītāja tiesības būs liegts izmantot deviņus mēnešus. Ja šis pārkāpums izdarīts apdzīvotā vietā, tad naudas sods būs no 1040 līdz 1400 eiro, bet vadītāja tiesības atņems uz laiku no deviņiem līdz 12 mēnešiem. 

Ja minētais atļautais braukšanas ātrums būs pārsniegts vairāk nekā par 70 kilometriem stundā, varēs piemērot naudas sodu no 1400 līdz 2000 eiro un atņemt transportlīdzekļa vadītāja tiesības uz laiku no 12 līdz 36 mēnešiem. 

Tas attieksies uz visiem transportlīdzekļiem.

Uz trešo lasījumu komisija sagatavoja vairākus priekšlikumus, lai veidotu autobraucējiem draudzīgāku sistēmu, kā sacīja A. Judins. Runa ir par situācijām, kad pārkāpums fiksēts, neapturot transporta līdzekli. Ja ar fotoradaru ir konstatēts, ka auto atrodas ceļu satiksmē bez OCTA vai tam nav izieta tehniskā apskate, tad no nākamā gada tā īpašniekam būs nekavējoties jānosūta informācija elektroniski vai ar īsziņas starpniecību, ja šie dati ir norādīti. Oficiālu lēmumu nosūtīs vēlāk – pēc nedēļas vai divām. Ir situācijas, kad autobraucēji nav pamanījuši, piemēram, ka ir beidzies tehniskās apskates derīguma termiņš. Ja šādu informāciju pārkāpējs nesaņem, nenojaušot par sodu, viņš turpina braukt un var saņemt vairākus sodus – reizēm pat vienas dienas laikā. Tāpēc arī noteikts, ka 24 stundu laikā varēs sodīt tikai vienu reizi.

Debates sēdē bija par Gunāra Kūtra (ZZS) priekšlikumu, kas paredzēja – ja transportlīdzekli bez OCTA vai tehniskās apskates vada nevis īpašnieks, bet cita persona, tad sodu piemēro tikai īpašniekam, nevis abiem, kā tas ir tagad. Šo ierosinājumu Saeima neatbalstīja. G. Kūtris uzskata, ka persona, kas lieto automašīnu, nevar pārbaudīt, vai tai ir OCTA. 

Savukārt A. Judins atgādināja likumā teikto, ka, uzsākot transportlīdzekļa vadīšanu, tā vadītājam ir jāpārliecinās, vai automašīnai ir OCTA un veikta tehniskā apskate. 

Ļoti daudzi cilvēki braucot ar citām personām piederošām automašīnām. Andris Kulbergs ("AS") minēja piemēru: "Mums ir daudz gadījumu ar šiem ēdienu izvadātājiem, kas atbraukuši no dažādām valstīm. Viņi brauc ar 200 līdz 500 eiro vērtām automašīnām ar Somijas numuriem un mainās ar numuriem. Mēs zinām, cik viņi bezatbildīgi pieiet šim jautājumam."

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.