Sunny 19 °C
S. 18.05
Ēriks, Inese, Inesis
"Zero Waste Latvija" valdes priekšsēdētāja Anna Doškina bieži iepērkas beziepakojuma veikalā "Burka", jo līdzpaņemtajos traukos var iesvērt tik pārtikas, cik ģimenei nepieciešams, kaut vienai maltītei.
"Zero Waste Latvija" valdes priekšsēdētāja Anna Doškina bieži iepērkas beziepakojuma veikalā "Burka", jo līdzpaņemtajos traukos var iesvērt tik pārtikas, cik ģimenei nepieciešams, kaut vienai maltītei.
Foto: Karīna Miezāja / Latvijas Mediji

Eiropas Savienība (ES) savām dalībvalstīm ir izvirzījusi ambiciozu mērķi – līdz 2035. gadam panākt, ka tiek pārstrādāti sešdesmit pieci procenti no kopējā atkritumu daudzuma, turklāt poligonos turpmāk būs atļauts noglabāt vien desmito daļu atkritumu.

Tādēļ pēdējais laiks ne tikai apspriest, bet arī sākt aktīvi rīkoties, lai šo mērķi sasniegtu. Vienlaikus nekavējoties starptautiskā līmenī jāmeklē arī jauni risinājumi enerģijas ražošanai, vairāk izmantojot atjaunojamos dabas resursus (sauli, vēju, ūdeni) fosilo enerģijas avotu vietā, tādējādi mazinot klimata pārmaiņu sekas pasaulē. Savukārt no nākamā gada 1. janvāra daudzstāvu namu pagalmos līdzās zaļajiem un dzeltenajiem šķirojamo atkritumu konteineriem parādīsies vēl viens – brūnais, kurā varēs nodot bioloģiskos atkritumus – neizlietoto pārtiku un dārzā radušos pārpalikumus.

Depozīta sistēma dod rezultātus

Uzrakstīt mērķi uz papīra kā vēlmi Ziemassvētku vecītim ir viena lieta, bet īstenot to dzīvē – pavisam kas cits. 2019. gadā katrs Latvijas iedzīvotājs vidēji saražoja 439 kilogramus atkritumu, un pēdējo piecu gadu laikā atkritumu daudzums pieaudzis vairāk nekā par divdesmit procentiem. Cerēt, ka sabiedrība vienā mirklī mainīsies un visi kā viens pievērsīsies bezatkritumu dzīvesveidam, ir naivi, taču, virzoties soli pa solim, minētajā termiņā var arī izdoties būtiski samazināt atkritumu daudzumu, jo nu jau esam pieraduši šķirot gan stiklu, gan papīru, plastmasu un metālu, kā arī nodot tukšās stikla un plastmasas pudeles depozīta sistēmā, kurai par labu politiskā izšķiršanās prasīja daudzus gadus. Taču tās lietderība vairs nav apstrīdama, jo pusotra gada laikā kopš depozīta sistēmas ieviešanas Latvijā apritē atgriezušies jau 79 procenti no visiem aktuālajiem iepakojumiem, un šim daudzumam tendence ir augt.

"Centralizētā depozīta sistēma sevi pierādījusi praksē kā visefektīvākā, jo tā ļauj ievērot patēriņa paradumu un iepakojumu savākšanas sinerģiju – patērētājs nodod iepakojumu tur, kur iegādājas savus ikdienas produktus. 

Līdz ar to šis modelis palīdz samazināt arī CO2 pēdas nospiedumu, jo iedzīvotāji taras nodošanu apvieno ar veikala apmeklējumu. Vairumā gadījumu iepakojumi taromātos uzreiz tiek saspiesti un kompakti uzglabāti, kas nozīmē CO2 ietaupījumu arī no loģistikas viedokļa, tādēļ ka savākt iepakojumu atbrauks nevis četras, bet tikai viena kravas automašīna," šā gada oktobra sākumā Rīgā notikušajā konferencē teica starptautiskās platformas "Reloop" aprites ekonomikas attīstības vadītāja Anna Larsone.

Viņa atklāja, ka globālie aprites dati gan rāda diezgan skumju situāciju – 2020. gadā pasaulē atkārtotā apritē nonāca 8,6 procenti resursu, un paredzams, ka šogad tie būs tikai 7,2 procenti. "Tas liecina, ka aprites ekonomikas ieviešanas tempi atpaliek no patēriņa pieauguma, bet, pateicoties depozīta sistēmai, mums ir iespēja nodrošināt 80–90 procentu lielu iepakojumu apriti."

Jāpalielina atkritumu pārstrādes apjomi

Lai izvērtētu un diskutētu par Latvijas iespējām straujāk virzīties uz Eiropas Savienības izvirzītajiem mērķiem atkritumu apsaimniekošanā, novembra beigās notika Latvijas Zaļā punkta konference "Latvija – valsts bez atkritumiem", kurā piedalījās arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), Ekonomikas ministrijas un vairāku uzņēmumu pārstāvji.

"Ja salīdzinām pēdējos datus par atkritumu pārstrādi Eiropas valstīs, kas apkopoti 2019. gadā, 

Latvija pašlaik atrodas diezgan zemās pozīcijās, spējot nodrošināt pārstrādi tikai aptuveni 40 procentus no kopējiem atkritumiem. 

Savukārt Lietuva pārstrādā jau teju 50, bet Vācija – tuvu 70 procentiem visu atkritumu. Viens no iemesliem, kas ļauj citām valstīm poligonos apglabāt procentuāli mazāk atkritumu, ir tas, ka citviet plūsma, ko nav iespējams atgriezt apritē kā jaunas izejvielas, tiek izmantota arī siltumenerģijas ražošanai. Protams, tas nav galvenais un vienīgais virziens. Tikpat būtiski ir veicināt to, lai iespējami daudz preču tiktu ražotas no pārstrādei derīga materiāla. Jāturpina strādāt pie riepu apsaimniekošanas sistēmas darbības uzlabošanas, kā arī visām iesaistītajām pusēm jāturpina izglītot sabiedrību par to, kā mainīt savus paradumus uz videi draudzīgākiem," konferencē skaidroja Latvijas Zaļā punkta direktors Kaspars Zakulis.

Lielveikalu loma sabiedrības izglītošanā

"Lai mazinātu savu ekoloģiskās pēdas nospiedumu, veicam dažādas aktivitātes gan uzņēmuma telpās, gan "Maxima" veikalos un loģistikas centros, izglītojot savus klientus par ilgtspējīgāku iepirkšanos un sadzīves atkritumu samazināšanu. Šobrīd XXX un XX veikalos pircējiem piedāvājam bezmaksas papīra maisiņus augļiem un dārzeņiem. Kopš 2021. gada pie mums var arī izmantot savus līdzņemtos traukus sveramajiem produktiem un maltītēm," vēsta "Maxima Latvija" korporatīvo komunikāciju projektu vadītāja Raina Anna Ločmele.

Viņa uzsver, ka visās uzņēmuma telpās tiek veikta kartona, papīra, plastmasas, sadzīves atkritumu un trešās kategorijas atkritumu šķirošana, norādot, ka 

šīs kategorijas atkritumi nonāk biomasas ražošanā, savukārt pārtikas taukvielas, kas rodas kulinārijas produktu gatavošanas procesā, – biodegvielas ražošanā.

"2022. gadā "Maxima" veikalos savācām 16,2 tūkstošus tonnu bateriju un 5,36 tūkstošus tonnu mazo elektroierīču. Sadarbībā ar SIA "Latvijas Zaļais punkts" nodrošinām arī vienu no plašākajiem depozīta punktu tīkliem visā Latvijā – pavisam 134 vietas, kur pārstrādei var nodot stikla un plastmasas iepakojumus, saņemot atlīdzību."

Kopējos atkritumos visvairāk pārtikas

Tā kā pats bieži apmeklēju "Maxima" lielveikalus, lai iepirktos, nereti vakariņu maltītei izvēlos produktus ar norādi "Samazināta cena", kuru derīguma termiņš tuvojas beigām vai beidzas tieši todien. Bet kas notiek ar pārtikas produktiem, kuriem termiņš jau beidzies? "Tos produktus, kuri atbilst Ministru kabineta noteikumiem "Prasības pārtikas izplatīšanai pēc minimālā derīguma termiņa beigām", ziedojam dažādām labdarības organizācijām Latvijas reģionos. 2022. gadā vien tām novirzījām vairāk nekā 172 tūkstošus pārtikas vienību, kuras tālāk tiek izmantotas pārtikas pakām un zupas virtuvēm trūcīgiem un maznodrošinātiem cilvēkiem. Tāpat jau vairākus gadus sadarbojamies arī ar Rīgas Nacionālo zooloģisko dārzu, ziedojot nestandarta augļus un dārzeņus, ko vairs nevaram piedāvāt saviem klientiem," atbild Raina Anna Ločmele.

Reklāma

Savukārt "Rimi Latvia" īpašais piedāvājums – nocenotie produkti ar pēdējās dienas termiņu, kurus var atpazīt pēc oranžās uzlīmes ar līdz pat 50% atlaidi. "No pagājušā gada novembra, kad aktīvāk sākām izcelt oranžo uzlīmi, līdz šī gada augustam piena produktu ikmēneša pārdošanas apjomi ir trīskāršojušies, maizes pārdošana palielinājusies četras reizes, bet pieprasījums pēc "Rimi" gatavotās produkcijas audzis pat sešas reizes. Šie skaitļi uzskatāmi parāda, ka nocenotu preču izvēlēšanās ir plats solis pretī ilgtspējībai un sakārtotai, patīkamai videi," uzskata "Rimi Latvia" ārējās komunikācijas vadītāja Everita Bičkova. 

Tādējādi Latvijā ik mēnesi no utilizēšanas tiek paglābtas vidēji 32 tonnas maizes, aptuveni 22 tonnas svaigās gaļas, 21 tonna "Rimi" gatavotās pārtikas, gandrīz 16 tonnas piena produktu un teju sešarpus tonnas gaļas izstrādājumu.

"Turklāt aktīvi sadarbojamies ar Pārtikas banku "Paēdušai Latvijai". Pārtikas produktu ziedošana notiek trīsdesmit pilsētu 107 "Rimi" veikalos. Šogad ziedotas jau nepilnas piecsimt tonnas pārtikas. Savukārt tie pārtikas produkti, kas neatbilst pārtikas ziedošanas vai produktu nocenošanas kritērijiem, nonāk biogāzes ražošanai vai utilizācijai, sadarbojoties ar specializētām un Pārtikas un veterinārajā dienestā reģistrētām kompānijām," informē E. Bičkova.

Savukārt tirdzniecības tīkla "Top!" veikalos, kā apgalvo uzņēmumā, pārtikas atkritumu faktiski neesot. "Precēm, kurām tuvojas derīguma termiņa beigas, cena tiek samazināta, un pircēji tās var atpazīt pēc cenu zīmēm un uzlīmēm "Nepalaid garām!", turklāt no šī gada palētinātiem produktiem ir īpaši noformēti stendi ar saukli "Mazam termiņam daudz plusu!", saka "Top!" valdes locekle un mārketinga direktore Ilze Priedīte.

Beziepakojuma izvēle veikalos

Mūsdienās beziepakojuma produktus var iegādāties ne tikai nelielos, specializētos veikaliņos, bet arī – lielo tirdzniecības tīklu veikalos. "2021. gadā lielveikalā "Spice" sākām produktu tirdzniecību bez iepakojuma," atceras "Rimi Latvia" pārstāve Everita Bičkova. "Specializētā stendā katrs pircējs varēja iegādāties Latvijā ražotas saimniecības un higiēnas preces, izmantojot līdzi paņemto iepakojumu, tostarp šampūnus, ziepes, zobu pastas un zobu birstes, dezodorantus, tualetes papīru, trauku mazgāšanas līdzekļus." Pirmie "Rimi" partneri šajā projektā bijuši sadzīves ķīmijas un kosmētikas ražotājs "Spodrība", kā arī kosmētikas ražotājs "Stenders".

Beziepakojuma veikals "Burka".

Beziepakojumu stendos pircēji labprāt iegādājoties ikdienā aktuālos mājas tīrīšanas līdzekļus un vannas kosmētiku, un tas divu gadu laikā palīdzējis dabā nenonākt vairākām tonnām plastmasas. Līdzīgi stendi atklāti arī "Rimi" veikalos Lietuvā un Igaunijā, un aktīvākie beziepakojumu stendu produkcijas pircēji esot lietuvieši.

"Ir svarīgi atcerēties, ka ilgtspējīgākā izvēle joprojām ir lietu vairākkārtējā izmantošana, iespēju robežās atteikšanās no vienreiz lietojamu priekšmetu izmantošanas un atkritumu šķirošana," 

norāda "Rimi" pārstāve. ""Rimi" visā Baltijā jau kopš 2020. gada decembra no sortimenta ir izņēmis vienreiz lietojamās plastmasas preces (traukus, galda piederumus, salmiņus, šķīvjus, traukus, vates kociņus), to vietā piedāvājot līdzvērtīgas alternatīvas no papīra un citiem videi draudzīgākiem materiāliem. Esam ieviesuši videi draudzīgākus iepirkšanās maisiņus, kā arī iepakojuma un līdzņemamā ēdiena konteineru risinājumus."

"Tā kā lielākā daļa "Elvi" veikalu ir piemājas tipa tirdzniecības vietas ar ierobežotu tirdzniecības zāli, beziepakojumu stendi ir smalkmaizītēm, svaigi ceptai maizei, kulinārijas, konditorejas produktiem, svaigai gaļai un citām klasiski jau pierastām preču grupām, kas varbūt primāri neasociējas ar beziepakojuma stendiem, bet pēc būtības tādi ir. Datu sistēmā gan netiek atšifrēts, kurā tirdzniecības vietā produkti tiek papildus iesaiņoti un kurā tirgoti bez iepakojuma vai klientu līdzpaņemtajos maisiņos," skaidro SIA "Elvi Latvija" valdes locekle Laila Vārtukapteine. Preču loģistikas pārvadājumos esot ieviesti režģveida konteineri ar atveramām malām, kas gada laikā ļāvis ietaupīt divdesmit piecas tonnas palešu plēves.

Iesver savā traukā!

Protams, lielveikali cenšas sekot Latvijas likumdošanā noteiktajiem atkritumu apsaimniekošanas noteikumiem, taču daudz labākus rezultātus var sasniegt mazie uzņēmumi, kuri stingri pieturas pie "nulles" atkritumu modeļa. Viens no tādiem ir beziepakojuma veikals "Burka" Krišjāņa Barona ielā 59/61, kurā atrodams ne tikai ļoti plašs dažādu beramo pārtikas produktu sortiments, bet iespējams atgriezt apritē arī tīras stikla burciņas. Šeit iepērkas arī biedrības "Zero Waste Latvija" valdes priekšsēdētāja Anna Doškina: "Beziepakojumu dzīvesveids mudina neizmest lieko, tādā veidā ar savām izvēlēm domājam par tīru vidi. Mūsu biedrība ir dibināta 2018. gadā un apvieno cilvēkus, kuri ikdienā par to domā, rīkojas un mērķtiecīgi cenšas panākt sistēmiskas izmaiņas, piemēram, likumdošanā, lai ikvienam, ieejot lielveikalā, nebūtu jādomā par iepakojumu pārstrādi."

Te "Burkā" ir pieejamas papīra turzas, bet katram pircējam tomēr vēlams atnākt ar savu trauciņu, kurš pirms pirkuma tiek nosvērts, un, lai nepirktu neko lieku, iespējams izvēlēties tikai tik daudz no katra produkta, cik viņš vēlas. 

"Šāda iepirkšanās ir viegls veids, kā izvairīties no spontāniem pirkumiem, kuros parasti ietilpst liela daļa no vēlāk izmestās pārtikas, un ļauj arī ietaupīt naudu," teic A. Doškina.

Beziepakojuma veikals "Burka".

Vai vispār iespējams sasniegt pilnīgu bezatkritumu dzīves modeli mūsu strauji augošajā patērētāju sabiedrībā? "Laukos to panākt ir daudz vienkāršāk nekā pilsētā, kur ir pavisam citi cilvēku dzīves nosacījumi," uzskata "Zero Waste Latvija" biedre Liene Kņaze. Laukos bioloģiskos atkritumus var kompostēt un labāku rezultātu sasniegt, izmantojot sliekas. Pilsētā šo atkritumu savākšanai drīz tiks novietoti brūni konteineri, taču būs nepieciešama iedzīvotāju izglītošana, jo pilotprojekta ietvaros bioloģisko atkritumu konteineros nereti bijuši samesti arī citi atkritumi. "Vispirms būtu jāpanāk, lai tie, kuri nevēlas šķirot atkritumus, vismaz nebojātu apzinīgo iedzīvotāju ieguldīto darbu."

Eksperta viedoklis

Padomi, kā dzīvot zaļāk

Maija Krastiņa, bezatkritumu dzīvesveida entuziaste, "Zero Waste Latvija" valdes locekle.

Maija Krastiņa, bezatkritumu dzīvesveida entuziaste, "Zero Waste Latvija" valdes locekle: "Pievēršoties bezatkritumu dzīvesveidam, būtu jāsāk ar reālistisku pieeju, neceļot latiņu par augstu un uzreiz neizvirzot sev neizpildāmas prasības. Vispirms vajadzētu izpētīt savu ikdienas atkritumu kastes saturu, kādas lietas tajā tiek izmestas visvairāk, un izdomāt, kurš atkritumu veids ir tas, no kura varētu izvairīties visvienkāršāk, piemēram, no plānajiem plastmasas maisiņiem. Ja miskastē ir ļoti daudz pārtikas atkritumu, iespējams, jāsāk labāk plānot pārtikas pirkumus un atkritumi jākompostē vai jāsavāc atsevišķi un jāaiznes uz bioloģisko atkritumu konteineriem, kuriem drīz jāparādās daudzstāvu namu pagalmos.

Sākot dabai draudzīgāku dzīvi, iesaku vispirms pievērsties tam, kam ir vislielākā ietekme. Jo dažas industrijas vidi piesārņo krietni vairāk nekā citas. Visvieglāk izvairīties no spontāniem veikalu apmeklējumiem. Sākt apzinātāk pārdomāt savas vajadzības, pirkumus un, veidojot iepirkumu sarakstu, neaizmirst līdzi paņemt arī savu iepirkumu maisiņu un iepakojumu produktiem. 

Atteikties no sekošanas jaunākajām modes tendencēm, neceļot ar lidmašīnām, mazāk izmantot automašīnu – tas jau būs augstāks līmenis.

Es savā dzīvē ilgtermiņā mēģinu ieviest piecus bezatkritumu pieejas pamatprincipus: 1) atteikties – vai pirkums tiešām ir vajadzīgs, cik ilgi tas kalpos un varbūt labāk lietot to, kas jau ir? 2) samazināt atkritumu apjomu un ietekmi uz vidi, pērkot mazāk, neiegādājoties produktus, kas ir iesaiņoti vienreiz lietojamā iepakojumā, neizmantot vienreizlietojamos traukus, bet gan savus un pārdomāt, kāda ir katra produkta ietekme uz vidi. 3) lietot atkārtoti – auduma maisiņus, ūdens pudeles, papīra turzas. 4) labot – nemest ārā apģērbu, apavus, sadzīves tehniku, bet censties tos salabot un turpināt izmantot. 5) šķirot visus atkritumus un nodot tos pārstrādei, jo gandrīz puse no mūsu atkritumiem ir organiskie jeb bioloģiski noārdāmie atkritumi."

Publikācija sagatavota ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu. Par publikācijas saturu atbild AS "Latvijas Mediji".

 Latvijas Vides aizsardzības fonds.
"Zaļā Latvija".
Reklāma
Reklāma
LATVIJĀ PASAULĒ
Reklāma