Sīrupi kā tādi ir vienkārši pagatavojami un daudzveidīgi izmantojami. No tiem var gatavot atspirdzinošus dzērienus, atšķaidot ar gāzētu vai aukstu ūdeni, var pievienot arī karstai tējai. Tie labi papildina alkoholiskos kokteiļus. Desertos sīrupus pārlej pāri saldējumam vai krēmam, kā arī no tiem gatavo saldās mērces. Iedvesmai - jāņogu sīrups, kā to vārīja mammas un omītes.

Reklāma

Jāņogu sīrups

  • 1 kg sarkano jāņogu
  • 1 kg cukura
  • 250 ml ūdens

Jāņogas noskalo un nosusina. Nolasa ogas no kātiņiem un ber katlā. Pielej ūdeni, pieber cukuru un maisot uzvāra.

Uz lēnas uguns karsē vēl 15 minūtes, līdz ogas saplok un cukurs izšķīst. 

Virs bļodas (katla) liek sietu, kurā ieklāj mitru marli un ielej novārījumu. Uzliek vāku un atstāj uz nakti, lai notekas.

Nākamajā dienā novārījumu atkal uzvāra un ļauj kādas 4 minūtes virt. Tad uzreiz pilda sterilās pudelēs, aizvāko un pilnībā atdzesē.

Jāņogas.

Zināšanai!

  •  Ja sīrupu gatavo no sulas, tad uz 1 l ņem 1–1,3 kg cukura.
  • Sīrupu ieteicams pildīt mazās pudelēs vai burkās, lai attaisot to var izmantot visu uzreiz.
  • Sīrupam var pievienot citronskābi vai citrona sulu, tā uzlabojot sīrupa krāsu un arī garšu.
  • Ogas un augļi jākarsē saudzīgi uz lēnas uguns, lai saglabātu uzturvērtību.
  • Lai sīrupu varētu droši uzglabāt, uz 1 l sulas jāpievieno 1 kg cukura, tas jāizšķīdina un sula 5 minūtes jāvāra uz lēnas uguns, nosmeļot putas. Ja cukurs ir pievienots mazāk, tad sīrups jātur ledusskapī un jāizlieto ātrāk.
  • Augļiem – persikiem, aprikozēm, plūmēm – izņem kauliņus un tos sadala uz pusēm vai ceturtdaļās. Augļus un ogas burkā liek tā, lai līdz augšai paliek brīvi apmēram 1,5 cm. Kad augļus pārlej ar sīrupu, tiem jābūt pilnībā pārklātiem.
  • Pāri palikušos ogu biezumus un miziņas izkaltē saulē vai cepeškrāsnī. Ziemā kaltētās ogu paliekas varēs pievienot tējai.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.