Kad sēņu grozi pilni, var pamēģināt arī kādu senu recepti, proti, sēņu skābēšanu. Skābētas sēnes ir vieglāk sagremojamas nekā sālītās, satur mazāk sāls, un tām ir augstāka diētiskā vērtība.

Skābētas sēnes

Skābētas sēnes.

Sastāvdaļas
• 1 kg novārītu sēņu
• 35–40 g sāls
• 20 g cukura
• dilles
• upeņu lapas
• 2 ķiploka daiviņas

Pagatavošana

Sēnes novāra, notecina lieko ūdeni, nedaudz nospiež un sajauc ar sāli, cukuru un rupji sagrieztiem garšaugiem. Pilda traukā, virsējo kārtu nosedz ar upeņu lapām un uzliek slogu. 

Ar sēnēm piepildīto trauku novieto vēsā telpā (13–18 °C), patur 2–3 dienas, tad novieto vēsā telpā (0–8 °C). 

Uzglabāšanas laikā jāraugās, lai sēnes neizžūtu, virs sloga jābūt šķidrumam.

Skābētās sēnes var pievienot sakņu sautējumam (kartupeļi, burkāni, pupas) – tad ēdiens ir divtik garšīgs.

Cūceņu laikā ziemas krājumiem var uztaisīt sēņu ikrus. 

Sēņu ikri.

Vajag: 3 kg novārītu, nomērcētu un nosusinātu cūceņu, 3 kg tomātu (vai 1–1,5 kg burkānu), 1 kg sīpolu, 500 ml augu eļļas, 1–2 ēdamkarotes etiķa, sāli, piparus un lauru lapas. Sēnes samaļ gaļas mašīnā. Tomātus un sīpolus sagriež gabaliņos (vai burkānus sarīvē uz rupjas rīves), apcep eļļā. Visas sastāvdaļas liek katlā, pielej eļļu, pēc garšas pievieno sāli, piparus. Uz mazas uguns sautē pusstundu, ik pa laikam apmaisot. 

Beigās var pieliet etiķi, taču var iztikt arī bez. Karstu pilda izkarsētās burkās, vāku virsū un uzglabā vēsumā. 

Ziemā liek uz maizes rikas vai ēd kā salātus, pievieno mērcēm, zupām, sautējumiem.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.