Saldētava ir burvīga lieta. Tur ik pa laikam var atrast visādus labumus. Atceros, ka pirms diviem gadiem rudenī nomedīju lauku balodi, bet kaut kas notika, bija kaut kur jāsteidzas, tādēļ to ieliku saldētavā. Neļaušu taču medījumam aiziet postā. Ieliku saldētavā un... aizmirsu to. Kad sāku šķirstīt 1927. gada recepšu grāmatu, atcerējos par savu balodi. Tieši tagad tas noderēs!

Reklāma
Balodi liek cepties sakarsētā eļļā, apcep no visām pusēm.

Fritēts balodis

Sastāvdaļas

  • Balodis vai vairāki
  • Ķiploki, sīpoli, garšvielas
  • Divas olas, sinepes
  • Rīvmaize, eļļa

Pagatavošana

Šajā gadījumā balodi atkausēju, noplūcu un iztīrīju. Ja tas jau izdarīts pirms saldēšanas, to uzreiz var likt vārīties. Vāra katlā kopā ar sīpoliem, ķiplokiem un garšvielām kādu stundu. Kad tas gatavs, atdzesē. Buljonu var izmantot zupai. 

Balodi pamērcē olā, kas kulta kopā ar sinepēm vai mārrutkiem, apviļā rīvmaizē un liek eļļā cepties. Cep no visām pusēm, līdz ieguvis zeltainu krāsu. 

Šādi var pagatavot arī citus nelielus putnus – krīklīšus, irbes, slokas. 

Ēd ar pirkstiem, noskrubinot gaļiņu! 

Baloža buljons ar plaucētām klimpām.

Baložu zupa ar klimpām

Sastāvdaļas

  • Baloža buljons
  • Sviests
  • Piens
  • Milti, sāls
  • Ola
  • Sojas mērce

Pagatavošana

Klimpu mīklu gatavo, katliņā izkausējot sviestu, pielejot pienu un pievienojot mazliet sāls – pēc garšas. To visu uzvāra un ber klāt miltus, samaisa, lai sanāk stingra konsistence. Pievieno olu. Ja ēdāju būs daudz, ņem vairākas olas. Ja mīkla par šķidru, pievieno vēl miltus. Mīklu patur ledusskapī, lai tā atdziest un kļūst tvirtāka. 

Uzkarsē baloža buljonu, kas pēc baloža vārīšanas ir izkāsts. Met katliņā klimpas, veidojot tās ar tējkaroti. Mazliet pavāra. Buljonam garšai var pievienot mazliet sojas mērces. 

Apviļā sakultā olā un rīvmaizē.

Dūjiņu kotletes

Recepte no 1927. gada!

No dūjiņu krūtažiņām izloba kaulus, tās izdauza, iemērc sakulstītā olā un rīvmaizē, pārkaisa ar smalku sāli un liek cept brūnā, kūstošā sviestā. Klāt dod sāļas pupas vai zirņus. 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.