Dažreiz ir situācijas, kad vajag kaut ko pagatavot ātri un, kā saka Mārtiņš Rītiņš, situācijā, kad mājās nekā nav… Tikai mums būs nevis lasītis, ko slavenais šefpavārs ņēma ārā no saldētavas, bet labi nogatavināta, nesaldēta buka karbonāde.

Reklāma

Sastāvdaļas 

  • Buka karbonāde vai jebkura cita steikam piemērota gaļa
  • 250 g pērļu kuskusa
  • 1 paprika
  • 1 liels sīpols
  • 5–10 ķiploka daiviņas mērcei un steikam
  • Sāls un pipari, timiāns un zaļumi, var izmantot Vidusjūras garšvielu maisījumu mērcei.
  • Kečups 

Pagatavošana

Atslēgas vārds ir ātrais. Ja kaut ko vajag uztaisīt ātri, viens no svarīgākajiem momentiem ir pareiza plānošana. Tādēļ sākam ar kuskusu. Uzliekam ūdeni vārīties, pievienojam sāli un nedaudz eļļas. Uz litru tējkarote bez kaudzītes sāls un aptuveni tējkarote eļļas. Pērļu kuskuss no parastā atšķiras ar to, ka to gatavo tāpat kā makaronus. 

Lai ūdens vārās. Tikmēr paņemam sīpolu, dažas ķiploku daiviņas un papriku. Visu sagriežam, cik nu smalki katram gribas, bet, ja recepte skaitās ātrā, tad var daudz nesīkumoties. Sīpolus un papriku klucīšos. Ķiploku saspiežam ar nazi plakaniski, sagriežam salmiņos un sasmalcinām. Visu uz pannas un apcepam sviestā. Kad dārzeņi drusku pasautējušies, pievienojam nedaudz ūdens un kečupa (mājās nebija tomātu). Pievienojam sāli, piparus, Hmeli-suneli garšvielu vai ko citu. Es pielēju kādus 50 gramus kvasa, lai piešķirtu mērcei neaudz salduma. Tas labi līdzsvaro sāļo un piparoto. Ļaujam nedaudz pasautēties. Beigās var pielikt zaļumus pēc gaumes vai garšvielas. Man aizgāja neliels saišķītis kindzas un diļļu. 

Vienlaikus citā pannā uz lielas uguns sviestā apcepam buka karbonādi, kas sagriezta pusotra vai divus centimetrus biezās šķēlītēs. Jālūko, lai nepārcepas. Var cepināt karbonādi veselu, bet tas prasa vairāk laika. Uz beigām pannā iemet sasmalcinātus ķiplokus un timiāna zariņu. Protams, izmanto sāli un piparus.

Viss process aizņem apmēram 30 minūtes. No vienas karbonādes sanāk četras porcijas, kas apmierinās arī kārtīga ēdāja apetīti. 

Fakti

  • Vai zinājāt, ka timiāna nosaukums ir cēlies no sengrieķu vārda thymos, kas nozīmē gars, dūša? Latviski timiānu sauc – parastais mārsils.
  • Gatavojot steiku ir svarīga katra nianse. Piemēram, to nedrīkst cept uzreiz pēc izņemšanas no ledusskapja. Gaļai jāuzsilst līdz istabas temperatūrai.
  • Atstāt gaļu nedaudz atpūsties pēc cepšanas ir tikpat svarīgi kā pareizi to pagatavot, jo tikai tā viss gabals kļūs silts, mitrs un maigs.
  • Kuskusa izcelsme ir izsekojama līdz berberu ciltīm, kas šo produktu izdomāja un izmantoja gatavošanai jau mūsu ēras VII gadsimtā. 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.