Lai ēdiens ar pupiņām iznāktu gards un aromātisks, būtiski tās pareizi izmērcēt un sagatavot tā, lai pēc tam vēders nerīko protesta akcijas.


Reklāma

Padomi

  • Nav ieteicams vienā katlā vārīt dažādu šķirņu pupiņas, jo lielākoties tām ir atšķirīgs gatavošanas laiks. 

  • Sarkanās, melnās, brūnās un mungpupiņas vārīšanas ūdeni iekrāso nepievilcīgi tumšā krāsā. Pupiņas novāra atsevišķi un pievieno ēdienam gatavošanas beigās. 

  • Visas pupiņas pirms gatavošanas ieteicams izmērcēt aukstā (citādi tās sasmaks) ūdenī 6–8 stundas. Pēc mērcēšanas pupiņu apjoms palielināsies vismaz divas reizes.

  • Otrs iemesls, kāpēc pupiņas iesaka izmērcēt, saistīts ar to, ka kaltētos pākšaugos, tāpat kā riekstos un sēkliņās, ir enzīmu inhibitori un antiuzturvielas, piemēram, fitīnskābe, kas sargā sēklu līdz brīdim, kad rodas atbilstīga vide augšanai. Tieši šie enzīmu inhibitori vainojami pie smaguma sajūtas vēderā, jo tie kavē gremošanu un vērtīgo vielu uzsūkšanos gremošanas procesā. Mērcēšanas laikā iespējams neitralizēt enzīmu inhibitorus.

  • Ēdienam ar pupiņām tomātus, citrona sulu un citus skābus produktus pievieno tikai gatavošanas beigās.


Pikantā turku zirņu zupa


Pikantā turku zirņu zupa.

Sastāvdaļas4 porcijām


  • 400 g novārītu vai konservētu turku zirņu

  • 3 kartupeļi 

  • 2 tomāti

  • 2 burkāni

  • 1 sīpols

  • 2 ķiploka daiviņas 

  • 3 ēdamkarotes augu eļļas

  • 1,2 l buljona

  • garšvielas: čili, malts ingvers, malta paprika, melnie pipari 


Pagatavošana

Sīpolu un ķiploka daiviņas nomizo un sīki sakapā. Burkānus sagriež plānās šķēlītēs, kartupeļus un tomātus kubiņos. Pannā uzkarsē eļļu, apcep garš­vielas, pievieno sagrieztos kartupeļus, burkānus, sasmalcinātus ķiplokus un sīpolus un, nepārtraukti maisot, cep kādas 5 minūtes. Katlā uzvāra buljonu, pieliek apceptos dārzeņus un vāra, līdz tie mīksti (8–10 minūtes). Pieber tomātu kubiņus, izvārītus turku zirņus (var izmantot arī pupiņas) sāli un cukuru, uzvāra. Pasniedz ar zaļumiem.


Turku zirņu vietā var izmantot arī pupiņas.


Saldā kartupeļa un mungpupiņu zupa


Saldā kartupeļa un mungpupiņu zupa
.

Sastāvdaļas 2–3 porcijām

  • 1 l buljona

  • 200 g Ķīnas jeb mungpupiņu

  • 3 tomāti

  • 1 liels saldais kartupelis

  • 1 sīpols

  • 2 ēdamkarotes augu eļļas

  • tējkarote sāls

  • tējkarote cukura

  • garšvielas: kumīns, ķiploku pulveris, kurkuma, čili, paprikas pulveris 


Pagatavošana

Mungpupiņas uz nakti izmērcē un pēc tam izvāra mīkstas. Sīpolu sakapā, tomātus sagriež gabaliņos. Saldo kartupeli sagriež kubiņos. 

Pannā uzkarsē eļļu un apcep garšvielas, pievieno sīpolu un saldo kartupeli. Ik pa laikam apmaisot, cep 5 minūtes. 

Pielej buljonu, pieber sāli un cukuru, pievieno mungpupiņas un tomātu gabaliņus, vāra 3 minūtes. Pasniedz ar krējumu, grauzdiņiem un zaļumiem.


Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.