Šoreiz idejas gardiem dzērieniem no bērzu sulas – bērzu sulas un piparmētras mohito, ko var dzert arī bērni, atspirdzinošs dzēriens ar citrusaugļiem un bērzu sulas dzēriens ar saldētām ogām.

Vispirms atgādinām, ka:

  • Visvērtīgākā bērzu sula ir pirmās 3–4 stundas pēc iztecināšanas no koka.
  • Bērzu sulā ir ogļhidrāti un organiskās skābes, arī C un B grupas vitamīni, vērtīgas minerālvielas. Vienā litrā sulas ir 66 mg kālija, 53 mg kalcija, 11 mg magnija, 6,4 mg fosfora, 1,5 mg cinka, 0,5 mg mangāna, 0,1 mg dzelzs, 0,2 mg nātrija.
  • Viens litrs bērzu sulas satur vidēji 5 gramus cukura.
  • Visvairāk vērtīgo vielu ir tieši svaigā bērzu sulā, tāpēc to ieteicams lietot svaigu un saraudzēt tikai tad, ja nevar izlietot.
  • Gatavojot tā saukto bērzu sulas šampanieti, var pievienot ne tikai rozīnes un upeņu zariņus, bet arī kaltētas piparmētras lapiņas, žāvētu ābolu gabaliņus, kaltētas ķiršu un upeņu ogas.

Ekskluzīvs ir bērzu sulas sīrups. To pagatavo šādi: sulu salej katlā ar biezu dibenu un uz lēnas uguns ilgi vāra, līdz sula iegūst biezu, sīrupam līdzīgu konsistenci. Karsēšanas laikā sulā esošais cukurs karamelizējas, un sīrups kļūst tumši brūns, tam ir saldi skābena garša. 

Sīrupu var izmantot marinādēm, gaļas un salātu mērcēm, piena kokteiļos un desertu pārliešanai.

No bērzu sulas var pagatavot ledusgabaliņus, ko vasarā izmantot kokteiļiem. Sulu salej mazajos silikona ledustrauciņos un sasaldē. Pēc tam iek maisiņos un gatavo nākamo porciju.

Bērzu sulas mohito

Bērzu sulas mohito.

Sastāvdaļas
• 600 ml bērzu sulas
• 2 laimi
• 4 ēdamkarotes brūnā cukura
• 4 piparmētras zariņi
• ledusgabaliņi pasniegšanai

Pagatavošana.
Laimu nomazgā un sagriež daiviņās, piparmētras zariņus sagriež ar šķērēm sīkāk. Piestiņā liek piparmētras lapiņas, laimu un ar stampiņu saspaida, līdz atdalās laima sula. Pieliek cukuru un vēl mazliet saspaida. Pielej 100  ml bērzu sulas, apmaisa un izkāš. Lielās glāzēs liek ledusgabaliņus, pārlej piparmētras–laima sīrupu, tad pielej bērzu sulu līdz pilnai glāzei.

Bērzu sula ar citrusaugļiem

Bērzu sula ar citrusaugļiem.

Sastāvdaļas
• 600 ml bērzu sulas
• 2 mandarīni vai apelsīns
• liels greipfrūts
• citrons
• 2 ēdam­karotes cukura

Pagatavošana

Citrusaugļus nomizo un sagriež gabaliņos. Bērzu sulā izšķīdina cukuru. Glāzēs liek augļus un pārlej bērzu sulu. Ļauj pusstundu iestāvēties. Pasniedzot var pievienot ledusgabaliņus.

Bērzu sulas dzēriens ar saldētām ogām

Bērzu sulas dzēriens ar saldētām ogām.

Sastāvdaļas
• 700 ml bērzu sulas
• 100 g saldētu upeņu
• 60 g saldētu smilts­ērkšķu ogu
• 4 ēdam­karotes brūnā cukura

Pagatavošana.

Upenes mazliet atlaidina, pievieno cukuru un pies­tiņā saspaida. Pārlej 100 ml bērzu sulas, samaisa un izkāš. Glāzēs liek saldētus smiltsērkšķus, pārlej upeņu koncentrātu un piepilda līdz augšai ar bērzu sulu. Ja nav smiltsērkšķu, tos var aizstāt, piemēram, ar saldētām dzērvenēm, ērkšķogām vai plūškoka ogām. Upenes var aizstāt ar saldētām mellenēm, jāņogām vai ķiršiem.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.