Overcast -1 °C
P. 14.03
Matilde, Ulrika
SEKO MUMS
Reklāma
"Īstenībā tie ir dārzeņi, kas maskējas par makaroniem," tā par savu produkciju - svaigajiem makaroniem teic zīmola 'Pastahouse' izveidotājs Arno Polītis.
"Īstenībā tie ir dārzeņi, kas maskējas par makaroniem," tā par savu produkciju - svaigajiem makaroniem teic zīmola 'Pastahouse' izveidotājs Arno Polītis.
Foto: Uldis Muzikants / Latvijas Mediji

Valda uzskats, ka latvieši ir kartupeļu ēdāji un kartupeļi ir viena no mūsu pamatmaizēm. Taču, izrādās, ja ne tikpat lielā cieņā, tad ar augošu tendenci mūsu virtuvē vietu ieņem makaroni.

Reklāma

Rasts uzskatīt, ka makaroni radušies Itālijā un ka itālieši ir lielākie to ēdēji. Fakti abus šos pieņēmumus apgāž: vēsturnieku pētījumi liecina, ka Marko Polo makaronus Eiropā atvedis no Ķīnas. 

Savukārt 2019. gada statistikas dati rāda, ka gada laikā latviešu ģimene vidēji apēd 31 kg makaronu – par 5 kg vairāk nekā vidēji apēd katrs itālietis. Tātad latvieti vidējo neietekmē ne stāsti par ātrajiem un tukšajiem ogļhidrātiem, ne balto miltu neveselīgumu un uzbarošanās draudiem. Bet makaronu cienītājiem ir iespēja galdā likt arī ražotnes Pastahouse veselīgos, uzturvielām bagātos svaigos makaronus, kuru sastāvā 40% ir svaigi zaļumi un dārzeņi. Turklāt tie pagatavojami ātrāk par parastajiem.

Pirms vairākiem gadiem Arno Polītis, Pastahouse izveidotājs, nonāca dzīves krustcelēs. Astoņus gadus nostrādājis Latvijas labāko restorānu virtuvēs par pavāru, viņš bija spiests darbu atstāt, jo pēc šķiršanās kļuva par pilna laika vientuļo tēti meitai Elzai. Dzīvoja abi Ozolniekos, bet bērnudārzs meitai Jelgavā. No rīta Elza velobagāžniekā iekšā, un – uz Jelgavu. Arno pēc tam ātri uz darbu Rīgā, tad atpakaļ, lai laikus no dārziņa izņemtu meitu. Kad pēc šāda skrējiena beidzot esi ticis mājās, kāda vairs rūpīga ēst gatavošana, ka tikai ātrāk kaut ko iemest vēderā! 

Jau pēc vienas šādā režīmā nodzīvotas nedēļas Arno sapratis, ka tas draud ar ātru izdegšanu, tāpēc sācis domāt, kā pavāra darbā gūto pieredzi apvienot ar nepieciešamību pēc darba uz vietas, par ātri pagatavojumu veselīgu un enerģiju dodošu ēdienu.

Idejas autores gods pienākas meitai

“Mums abiem ļoti garšo makaroni, bet kādu vakaru meita lūdza, lai vakariņās izvāru pelmeņus. Slinkums iet uz veikalu milzīgs, ātri pārliku prātā – ledusskapī ir maltā gaļa, plauktā pastas mašīnīte, tātad paši uztaisīsim ravioli. Tas arī deva startu domai par ātri pagatavojamu, veselīgu makaronu gatavošanu, jo parasto, cieto kaltēto makaronu sastāvā ir tikai milti un ūdens, kas iedod ātru enerģiju, bet ātri vien seko straujš tās izsīkums. Vai es Elzai tādus gribēju gatavot un arī pats ēst? Nē. Vismaz ne ilgtermiņā. 

Ar šo rokas mašīniņu arī aizsākās Arno makaronu rūpals.

Doma par veselīgajiem svaigajiem makaroniem apvēlās, līdz nobrieda. Tātad idejas autores gods pienākas Elzai. Eksperimentālā kārtā tapušajos 40% dārzeņu gan vēl nebija, to lielo īpatsvaru dabūju pēc vairākiem atkārtotiem izmēģinājumiem, atkožot dažādus knifus,” atzīstas Arno un piebilst – kopš tā laika, arī pašam baudot veselīgos makaronus, viņam radies daudz enerģijas, un dzīve līdz ar to kļuvusi priecīgāka un košāka, gluži tāda pati kā krāsainie Pastahouse makaroni.

Rezultāts – dārzeņi, kas maskējas par makaroniem

Arī veikalos nopērkami krāsaini makaroni. Ar ko tie atšķiras no Pastahouse gatavotajiem? Atšķirība esot liela. Gatavojot tradicionālos makaronus, ražotāji mīklai, lai tā iegūtu krāsu, pievieno 1,5–3% augu pulveru, kuriem nav nekādas uzturvērtības. Savukārt Arno gatavotajiem svaigajiem, līdz galam neizkaltētajiem makaroniem pievienoti 40% svaigu zaļumu un dārzeņu. Kā tas notiek? 

Reklāma
Reklāma

Piemēram, lai iegūtu zaļos makaronus, mīklai pievieno rūpīgi nomazgātus, tumīgā biezenī sablendētus svaigos pētersīļus un spinātus, tādējādi makaronus piepildot ar vērtīgām uzturvielām. Ūdeni pievieno minimāli, tikai blendēšanas procesa sākšanai. Tāpat tiek blendēti svaigie burkāni un bietes, kas makaroniem attiecīgi piešķir oranžo un violeto krāsu.

Dārzeņu smalcinājums ir rupjāks, tāpēc makaronos nereti vēl uzkožas kāds burkāna vai bietes gabaliņš. Stāstīdams par svaigo piedevu gatavošanu, Arno aizved gan līdz saldētavai, lai parādītu maisiņus ar zaļumu un dārzeņu sagatavēm, gan burkānu gabaliņus izrullētajā mīklā. 

Uz darba virsmas salikti arī tikko pagatavoti svaigie makaroni, vēl pavisam mīksti. Tad tos liek kaltēt. Šis process tiek rūpīgi uzraudzīts, lai noķertu īsto gatavības stadiju, kas garantē makaronu ātro pagatavojamību un dārzeņu uzturvērtības saglabāšanos. 

Ražošanas sākumā, lai noskaidrotu optimālo kaltēšanas temperatūru un laiku, makaroni vairākkārt sūtīti testēšanai uz laboratoriju Latvijas Lauksaimniecības Universitātē. Kaltēšana ilgst 8–9 stundas.

Tikko pagatavotie svaigie makaroni pirms kaltēšanas, kas ilgs 8–9 stundas.

Vēl viena Pastahouse makaronu priekšrocība – parastie makaroni jāvāra 9–15 minūtes, bet svaigie tikai 1,5 minūtes: makaronus izņem no ledusskapja, ieliek verdošā sālsūdenī, un, kad tas uzsit pirmo lielo burbuli, makaroni ir gatavi. 

Cik sāļam jābūt ūdenim? Standarts: uz 1 litru ūdens 100 gramu makaronu un 1 tējkarote sāls. Var piepilināt nedaudz eļļas – lai makaroni nesalīp. Gatava svaigā pasta ir sulīga, sātīga, pēc tās ēšanas nav smaguma sajūtas, toties enerģijas lādiņš nodrošināts visai darbadienai.

Svaigajos makaronos, tāpat kā blanšētos dārzeņos, saglabājas  vitamīni, minerālvielas, olbaltumvielas, šķiedrvielas, septiņas no astoņām neaizvietojamajām aminoskābēm – 100 gramos makaronu ir 8 grami aminoskābju. 

“Kurš vēl teiks, ka dārzeņi makaroniem tikai blakus stāvējuši! Drīzāk jāsaka, ka tie ir dārzeņi, kas maskējas par makaroniem,” nosmej Arno.

Reklāma
Reklāma

Garākais spageti stiepās cauri visai ražotnei

Gatavie Pastahouse makaroni, safasēti paciņās ar uzrakstiem ColorPasta un PowerPasta, izskatās ļoti rotaļīgi. Bērniem ļoti varētu patikt... “No pieredzes varu teikt, ka 85% bērnu svaigie makaroni ar dārzeņiem patīk ne tikai vizuāli – tie viņiem arī ļoti garšo, un viņi tos labprāt ēstu ikdienā.

'Pastahouse' makaroni – drīzāk dārzeņi, kas maskējas par makaroniem.

Ražotnē notiek arī meistarklases – no skolām tiek vesti bērni, lai redzētu, kā top makaroni un arī paši iesaistītos darbā. Viņiem ļoti patīk, ar milzīgu aizrautību visu dara. 

Pat nezinu, cik īsti garš bija garākais spageti, ko pagatavojām, bet, bērnu rokās turēts, tas stiepās cauri visai ražošanas telpai. Taču makaronu tapšanas process nemaz nav tik rotaļīgs. Kur vēl mīklas mīcīšana, veltnēšana… Tāpēc itāliešu nonnas jeb vecmāmiņas ir ar baigo krampi,” piebilst Arno.

Iesākumā Arno darbā izmantojis tikai rokas mašīniņu, tikai vēlāk atļāvies iegādāties elektrisko daudzfunkcionālo makaronu gatavošanas mašīnu. Dienas laikā ražotnē tiek sagatavoti ap 30 kilogramu makaronu.

Meklējam ColorPasta un PowerPasta atšķirības

Pēc izskata tās atšķiras nedaudz, bet pēc sastāva – ļoti. “ColorPasta sastāvā ir 60% kviešu miltu un 40% dārzeņu. Tekstūras ziņā tie vairāk līdzinās tradicionālajiem makaroniem, bet PowerPasta nedaudz atgādina pilngraudu makaronus – papildus kviešu miltiem un dārzeņiem tajā ir arī kailgraudu miežu un ķirbju sēklu milti. Attiecīgi atšķiras to uzturvērtība – ColorPasta ir veselīga alternatīva tradicionālajiem makaroniem gan bērnu, gan pieaugušo ikdienas uzturā, bet PowerPasta, kurā ir īpaši paaugstināts dzelzs, cinka, olbaltumvielu, aminoskābju un beta glikānu saturs, jau ir sportistu, fiziskā un intelektuālā darba darītāju izvēle.

 Īpaši jāizceļ tajā esošie beta glikāni, jo tie uzlabo gremošanas trakta darbību, efektīvi samazina holesterīna līmeni asinīs, tiem ir pretiekaisuma īpašības. Tie arī piedalās serotonīna jeb laimes hormona izstrādē. Tātad, apēdis PowerPasta, ne tikai paēdis būsi, bet arī laimīgāks kļūsi!

Darbadienas laikā no makaronu mašīnas iznāk laukā ap 30 kg dažāda biezuma makaronu, tie tikai jānogriež vajadzīgajā garumā.

Mazāk ir vairāk

Galvenās Pastahouse makaronu pircējas ir māmiņas, kas rūpējas, lai bērni ēstu veselīgi, un, protams, tie, kuri negrib pēc maltītes just smaguma sajūtu, jo tā bremzē gan fiziskā, gan radošā darba spējas.

“Mūsu makaroni tam kā radīti, jo uz tiem noteikti attiecināms šodien populārais teiciens “mazāk ir vairāk”. To saku arī tiem, kuri ir neizpratnē – kā 170 gramu makaronu var maksāt 3,50 eiro. Bet tie nodrošina sāta sajūtu vismaz uz deviņām stundām, turklāt ar vienu paku pietiek diviem cilvēkiem,” teic Arno.

Bez labajiem makaroniem no šā gada sākuma Pastahouse piedāvā arī sešus dažādus ātri uzsildāmus veselīgus ēdienus ar augstu uzturvērtību, piemēram, svaigos makaronus ar vistu, sēnēm un sieru, sarkanās lēcas ar zaļajiem dārzeņiem un garnelēm, melnās lēcas ar sezonas dārzeņiem. Piedāvājums kā radīts tiem biroju darbiniekiem, steigā dzīvojošajiem, ķermeņa svaru samazināt gribošajiem. Atšķirībā no veikalos nopērkamajiem kastītēs safasētajiem gatavajiem ēdieniem Pastahouse piedāvātie nav pārgatavoti, bet izvārīti tiktāl, ka pietrūkst tikai pāris minūšu, ko tas pavada mikroviļņu krāsnī. Mazliet atlaidināts ēdiens tajā jāievieto uz 2, saldēts – uz 5 minūtēm. Labu apetīti!

Ievēro!

Pastahouse svaigie makaroni jāuzglabā ledusskapī vai saldētavā. Uzglabājot ledusskapī, tie ir derīgi 30 dienas, uzglabājot saldētavā – 6 mēnešus. Sasaldējot produkts zaudē līdz 5% uzturvērtības. Pagatavošanas laiku tas neietekmē.

Makaronu mīklas plāksnēs ļoti labi var redzēt sasmalcināto zaļumu un dārzeņu daļiņas

Izmēģini!

Makaronu gatavošana mājās

  • 1 kg miltu
  • 350–400 g zaļumu, burkānu vai biešu sulas

Mīklu rūpīgi izmīca, izveltnē un gatavo makaronus. To forma – pēc iespējām, izdomas. No makaronu mīklas var gatavot arī klimpiņas.

Makaroni ar ievārījumu

  • svaigie makaroni
  • ķirštomātiņi
  • salātu maisījums

Mērcei:

  • 1 tējkarote jebkura ievārījuma
  • 1 ēdamkarote ūdens
  • 1 citrona sula
  • graudu sinepes
  • eļļa
  • sāls

Novāra svaigos makaronus. Kamēr tie vārās, sajauc mērces sastāvdaļas. Makaronus liek traukā, pievieno salātu maisījumu un ķirštomātiņus. Visu sajauc un pārslaka sagatavoto mērci.

Reklāma
Reklāma
Reklāma
Reklāma
Reklāma
LASI.LV galvenais redaktors Jānis Žilde.

Redaktora vēstkopa

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora ziņu, viedokļu un interviju apkopojumu.

PIERAKSTIES ŠEIT

Redaktora vēstkopa

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora ziņu, viedokļu un interviju apkopojumu.

PIERAKSTIES ŠEIT
DĀRZS DABA
Reklāma