Valda uzskats, ka latvieši ir kartupeļu ēdāji un kartupeļi ir viena no mūsu pamatmaizēm. Taču, izrādās, ja ne tikpat lielā cieņā, tad ar augošu tendenci mūsu virtuvē vietu ieņem makaroni.
Rasts uzskatīt, ka makaroni radušies Itālijā un ka itālieši ir lielākie to ēdēji. Fakti abus šos pieņēmumus apgāž: vēsturnieku pētījumi liecina, ka Marko Polo makaronus Eiropā atvedis no Ķīnas.
Savukārt 2019. gada statistikas dati rāda, ka gada laikā latviešu ģimene vidēji apēd 31 kg makaronu – par 5 kg vairāk nekā vidēji apēd katrs itālietis. Tātad latvieti vidējo neietekmē ne stāsti par ātrajiem un tukšajiem ogļhidrātiem, ne balto miltu neveselīgumu un uzbarošanās draudiem. Bet makaronu cienītājiem ir iespēja galdā likt arī ražotnes Pastahouse veselīgos, uzturvielām bagātos svaigos makaronus, kuru sastāvā 40% ir svaigi zaļumi un dārzeņi. Turklāt tie pagatavojami ātrāk par parastajiem.
Pirms vairākiem gadiem Arno Polītis, Pastahouse izveidotājs, nonāca dzīves krustcelēs. Astoņus gadus nostrādājis Latvijas labāko restorānu virtuvēs par pavāru, viņš bija spiests darbu atstāt, jo pēc šķiršanās kļuva par pilna laika vientuļo tēti meitai Elzai. Dzīvoja abi Ozolniekos, bet bērnudārzs meitai Jelgavā. No rīta Elza velobagāžniekā iekšā, un – uz Jelgavu. Arno pēc tam ātri uz darbu Rīgā, tad atpakaļ, lai laikus no dārziņa izņemtu meitu. Kad pēc šāda skrējiena beidzot esi ticis mājās, kāda vairs rūpīga ēst gatavošana, ka tikai ātrāk kaut ko iemest vēderā!
Jau pēc vienas šādā režīmā nodzīvotas nedēļas Arno sapratis, ka tas draud ar ātru izdegšanu, tāpēc sācis domāt, kā pavāra darbā gūto pieredzi apvienot ar nepieciešamību pēc darba uz vietas, par ātri pagatavojumu veselīgu un enerģiju dodošu ēdienu.
Idejas autores gods pienākas meitai
“Mums abiem ļoti garšo makaroni, bet kādu vakaru meita lūdza, lai vakariņās izvāru pelmeņus. Slinkums iet uz veikalu milzīgs, ātri pārliku prātā – ledusskapī ir maltā gaļa, plauktā pastas mašīnīte, tātad paši uztaisīsim ravioli. Tas arī deva startu domai par ātri pagatavojamu, veselīgu makaronu gatavošanu, jo parasto, cieto kaltēto makaronu sastāvā ir tikai milti un ūdens, kas iedod ātru enerģiju, bet ātri vien seko straujš tās izsīkums. Vai es Elzai tādus gribēju gatavot un arī pats ēst? Nē. Vismaz ne ilgtermiņā.
Doma par veselīgajiem svaigajiem makaroniem apvēlās, līdz nobrieda. Tātad idejas autores gods pienākas Elzai. Eksperimentālā kārtā tapušajos 40% dārzeņu gan vēl nebija, to lielo īpatsvaru dabūju pēc vairākiem atkārtotiem izmēģinājumiem, atkožot dažādus knifus,” atzīstas Arno un piebilst – kopš tā laika, arī pašam baudot veselīgos makaronus, viņam radies daudz enerģijas, un dzīve līdz ar to kļuvusi priecīgāka un košāka, gluži tāda pati kā krāsainie Pastahouse makaroni.
Rezultāts – dārzeņi, kas maskējas par makaroniem
Arī veikalos nopērkami krāsaini makaroni. Ar ko tie atšķiras no Pastahouse gatavotajiem? Atšķirība esot liela. Gatavojot tradicionālos makaronus, ražotāji mīklai, lai tā iegūtu krāsu, pievieno 1,5–3% augu pulveru, kuriem nav nekādas uzturvērtības. Savukārt Arno gatavotajiem svaigajiem, līdz galam neizkaltētajiem makaroniem pievienoti 40% svaigu zaļumu un dārzeņu. Kā tas notiek?