Šodien Latvijas Nacionālajā dabas muzejā atklāj izstādi "Ķirbjaugi un paprika 2024", kas būs skatāma līdz 20. oktobrim, informēja muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīna Soloha.

Izstāde "Ķirbjaugi un paprika 2024" Latvijas Dabas muzejā.
"Ķirbjaugi un paprika 2024" Latvijas Dabas muzejā
Reklāma

Sezonas noslēguma dārzkopības izstādē apskatāms plašs klāsts dažādu ķirbjaugu un paprikas šķirņu, aicinot pievērst uzmanību gan to vizuālajai daudzveidībai un garšas īpašībām, gan nozīmei veselības veicināšanā.

Izstāde top sadarbībā ar Artūra Sildes Dārzkopības entuziastu klubu "Tomāts", un tajā apskatāmo ķirbjaugu vidū būs ēdamie un dekoratīvie ķirbji, kabači, cukini, patisoni, arbūzi, melones, pepino, momordikas jeb balzāmbumbieri, melotrijas jeb peļu arbūzi.

Izstādē var iepazīt kādu senu, bet Latvijā reti sastopamu šķirni - vaska ķirbi. Būs apskatāms par 2023. gada skaistāko ķirbi atzītais "Labais Gustiņš", kā arī lufa jeb sūkļa ķirbis, ko svaigā veidā var izmantot kulinārijā līdzīgi kā cukini, bet izkaltējot - kā sūkli jeb švammi. Tāpat īpaša vieta izstādē, kā ierasts, būs atvēlēta piparu ražai, piedāvājot apskatīt gan saldo papriku, gan aso piparu šķirnes.

Izstāde aicina pievērst uzmanību ne tikai ķirbjaugu un piparu krāsai, formai, izmēram un garšas niansēm, bet arī bioloģiskajai vērtībai. Gan ķirbji, gan pipari ir svarīgs vitamīnu un dzelzs avots. Izstādes laikā speciālisti konsultēs par ķirbjaugu un piparu audzēšanu, kā arī to lietošanu uzturā un veselības veicināšanā.

Šogad izstādē piedalās Artūra Sildes Dārzkopības entuziastu kluba "Tomāts" ilggadējās kolekcionāres Elga Bražūne un Saiva Pekuse no dārzniecības "Neslinko", Valentīna Cuznetova, Sarma Žarčinska, Darja Jureviča, Ludmila Kodzasova, Maija Čerjaka un Marija Tocupe. Būs iespēja iegādāties ķirbju un citu dārzeņu sēklas, kas reģistrētas Valsts augu aizsardzības dienesta reģistrā.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.