Raiņa muzeju "Jasmuiža" (Aizkalne, Preiļu novads), svinot tā 60. jubileju, no 8. līdz 10. augustam pārņems Latgales tradicionālās kultūras un amatu prasmju saglabāšanas un popularizēšanas norises.

Reklāma

Trīs dienas muzejā darbosies filcēšanas darbnīca un keramikas trauku labošanas meistarklase, varēs arī apmeklēt cepļa kurināšanas svētkus un līdz šim vēl nebijušus keramikas virpošanas paraugdemonstrējumus, kur savus pirmos māla traukus darinās Latgalē zināmas personības. 8. augustā plkst. 10 notiks apavu filcēšanas jeb vilnas velšanas darbnīca, kurā meistares Ilonas Abdulajevas vadībā būs iespēja iemācīties filcēšanas amata pamatprasmes un izgatavot savu unikālo apavu pāri. 9. augustā plkst. 14 apmeklētāji varēs piedalīties keramikas trauku labošanas meistarklasē, ko vadīs keramiķi Olga un Valdis Pauliņi. 9. augustā plkst. 19 muzejā notiks keramikas virpošanas meistarklase. Bet, jau sākot no plkst. 11, risināsies arī ikgadējais keramikas cepļa kurināšanas pasākums Latgales keramikas vecmeistara Andreja Paulāna darbnīcā ceplī. Cepli kurinās Tautas lietišķās mākslas studijas "Rēzeknes apriņķa pūdnīki" dalībnieki un viņu draugi. 8. un 9. augusta pasākumos un darbnīcās ieeja bez maksas. 10. augustā ieeja 2 eiro.

Sveicot Signi Baumani

Kadrs no Signes Baumanes animācijas filmas "Sieviete".

Šodien plkst. 18 kinoteātrī "K. Suns" Latvijas Kinematogrāfistu savienība aicinās atzīmēt režisores Signes Baumanes jubileju, noskatoties filmas "Signe un" un "Sieviete". Viņa ir viena no nozīmīgākajām sievietēm mūsdienu animācijas industrijā, kuras filmas piedāvā autentisku sievietes skatījumu, neapstrādātā un nefiltrētā veidā tverot cilvēka emociju un attiecību sarežģītību. Signe Baumane ir Ņujorkā dzīvojoša latviešu animācijas filmu režisore, scenāriste, māksliniece un grāmatu ilustratore. Dzimusi Aucē, augusi Tukumā un Sahalīnā. Absolvējusi Rīgas 2. vidusskolu. Studējusi filozofiju Maskavā. Kopš 1995. gada dzīvo un strādā Ņujorkā. ASV Kino mākslas un zinātnes akadēmijas biedre no 2005. gada. Baumanes animācijas filmas "Akmeņi manās kabatās" (2014) un "Mans laulību projekts" (2022) saņēmušas katra pa trim "Lielā Kristapa" balvām.

Filma "Baltais helikopters"

Piektdien, 9. augustā, Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrādi piedzīvos režisora Alvja Hermaņa veidotā filma "Baltais helikopters". Daudzi vēl noteikti atceras JRT tāda paša nosaukuma izrādi, tomēr režisors teic, ka filma būs pavisam kas cits. 2013. gada februārī pasaule piedzīvoja šoku – katoļu pāvests Benedikts XVI atkāpās no amata. Jozefs Racingers ir pirmais pāvests, kurš pēdējo 600 gadu laikā pameta savu posteni dzīves laikā. Viņa atkāpšanās patiesie iemesli joprojām nav zināmi. Filma ar Mihailu Barišņikovu pāvesta lomā piedāvā jaunu interpretāciju pāvesta pēdējai dienai pirms vēsturiskā lēmuma. "Jaunais Rīgas teātris ir mana mākslinieciskā mājvieta Latvijā kopš 2015. gada, kad tapa izrāde "Brodskis/Barišņikovs", un man vienmēr ir gods sadarboties ar Alvi Hermani un viņa brīnišķīgajiem aktieriem," saka pasaulslavenais baletdejotājs un aktieris. Filmas māksliniece ir Kristīne Jurjāne, operators – Andrejs Rudzāts, montāža – Mārtiņš Grauds, Krišjānis Stokmanis-Blaus. Lomās – Mihails Barišņikovs, Kaspars Znotiņš, Guna Zariņa, Regīna Razuma, Ritvars Logins, Jānis Grūtups.

Ķecerīgs humors un nāvīga ironija

Ciklu "Teātru Grand Prix Cēsis" piektdien, 9. augustā, atklās režisora Vlada Troicka (Ukraina) muzikālā izrāde "Stulbā dzīve", kas ir divu slavenu kabarē grupu – britu "The Tiger Lillies" un ukraiņu "Dakh Daughters" – satikšanās ar Dailes teātra spilgtākajām aktrisēm – Ievu Segliņu, Ēriku Egliju-Grāveli un Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu. "Laikā, kad cilvēci tricina ļaunums, ir gļēvi novērsties no neērtā un sāpinošā, tādēļ ir nepieciešams līdz pašam kaulam, melni un radikāli godīgi pasmieties par stulbo dzīvi," saka režisors un autors Vlads Troickis. Vizuāli suģestējošā stāvizrādes formātā, trīs dažādās valodās – latviešu, ukraiņu un angļu – mākslinieki meklēs atbildes uz brīvības un demokrātijas jautājumiem, sakuļot skatuves gaisu ar ķecerīgu humoru un nāvīgu ironiju.

Mūzu simpozijs ar modes novirzienu

Sestdien, 10. augustā, Latvijas Muzeju biedrība sadarbībā ar Pulka ielas muzejiem – Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, Latvijas Nacionālo vēstures muzeju, Rakstniecības un mūzikas muzeju un LKA Rīgas Kino muzeju – aicinās uz "Mūzu simpoziju Pulka ielā". Šogad tā centrālā tēma ir mode, iedvesmojoties no Muzeju krātuvē apskatāmās modes zīmola "Fyodor Golan" retrospektīvās izstādes "Sadursmes harmonija". Jau otro gadu turpināsies arī tradīcija – atvērto durvju diena –, kas piedāvās ekskursijas aktuālajās izstādēs, lekcijas, radošās darbnīcas, teātra, mūzikas un dzejas priekšnesumus. No plkst. 13 līdz 17 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs piedāvās sietspiedes darbnīcu, savukārt plkst. 12 būs iespēja piedalītes izstādes "Sadursmes harmonija" radošajā darbnīcā "Uztaisi pats savu "Fyodor Golan" tērpu". Rakstniecības un mūzikas muzeja izglītības platforma "Augsim muzejā" bagātinās programmu ar rotaļām un aktivitātēm mazākajiem apmeklētājiem, kā arī kultūrtelpā "Tintnīca" no plkst. 12 līdz 19 LKA Rīgas Kino muzejs piedāvās video instalāciju "Redzamais nezināmajā". Pasākumā darbosies arī apģērbu maiņas punkts "Brīvbode", kurā, atnesot kādu savu mazlietotu apģērbu, būs iespēja to iemainīt pret kaut ko jaunu.

Zilbaloža filma – pirmizrādes gaidās

Animācijas filma "Straume".

No 29. augusta kinoteātros visā Latvijā varēs noskatīties vienu no šī gada gaidītākajiem kino notikumiem – pasaulē godalgoto Ginta Zilbaloža animācijas filmu "Straume", kas vēsta par Kaķa piedzīvojumiem milzīgu plūdu laikā. Tā ar stāvovācijām uzņemta šāgada Kannu kinofestivālā un ir pēdējo laiku lielākā Latvijas kino starptautiskā sensācija – filma tika demonstrēta prestižā Kannu konkursa programmā "Īpašais skatiens" kā vienīgā animācijas filma, Ansī animācijas filmu festivālā tā ieguva četras, arī žūrijas un skatītāju, balvas.

Porcelāna mantojums

Lielstraupes pilī, kas tagad nonākusi Cēsu novada pašvaldības īpašumā, līdz 11. augustam var apskatīt izstādi "Trauslais mantojums", kurā eksponēti vairāk nekā 700 Rīgā ražotie porcelāna trauki un priekšmeti. Šo unikālo kolekciju apkopojusi vietējā kopiena, iesaistoties tuvāko māju iedzīvotājiem, kuri izstādei piešķīra no mājām savāktos porcelāna priekšmetus. Izstāde vēsta par Rīgā ražotajiem porcelāna traukiem, kas lietoti Straupes un apkārtējās apkaimēs, sākot no 19. gadsimta beigām.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.