Aizsaulē aizvadīts bērnu grāmatu autors, rakstnieks Juris Zvirgzdiņš.

Reklāma

"Viņš nesagaidīja savas trīs beidzamās bērnu grāmatas. To mēs viņam palikām parādā. Juris pārdzīvoja, ka nepagūs pabeigt iesākto romānu. Patiesi nepaguva. Bet viņš ir atstājis tik bagātu uzrakstīto bērnu grāmatu klāstu kā neviens. Jura Zvirgzdiņa grāmatas tulkotas daudzās jo daudzās valodās. Somijā "Lauvas rūciens" pat iekļuva interesantāko grāmatu saraksta augšgalā. Bērnu literatūras lielvalstī. Es Jurim esmu pateicīga arī par to, ka viņš mudināja mani beidzot ne tikai rakstīt tekstus, bet arī ielikt tos grāmatu vākos. Mēs abi arī kopā rakstījām grāmatas – mēs tik labi jutām viens otra stilu, mums bija līdzīga humora izjūta. Nu Tobiass ir devies savā pēdējā ceļojumā... Tam grūti noticēt," sociālajos tīklos raksta Inguna Cepīte, Jura Zvirgzdiņa bērnu grāmatu līdzautore un izdevniecības "Pētergailis" vadītāja.

"Šodien kopā ar mums sēro visi lāči, bebri, jenoti, degunradži un neuzvarētās mūžamežu ciltis. 

Juris bija dabas un grāmatu pasaules ideālu bruņinieks. Zvirgzdiņa grāmatas ir mazi, droši ideālisma cietokšņi, kuros var noturēties, kad uzbrūk patērējošs cinisms. 

Vienai no Jura grāmatām bija apakšvirsraksts "Tobiass un draugi sargā vēsturi" – un skaidrs, ka Juris pats bija viens no šiem Tobiasa draugiem. (..) Mēs atvadāmies no laika, kurā esam bijuši kopā ar Juri, no viņa zobgalīgās labvēlības, no spītīgā vecmodīguma, no apbrīnojamās lojalitātes pret saviem draugiem un laikabiedriem, no melnas kafijas un rūgta dūma, ko nevar izvēdināt no viņa dāvināto grāmatu lapām," tā, atvadoties no rakstnieka Jura Zvirgzdiņa, sociālajos tīklos raksta dzejniece, publiciste un izdevniecības "Liels un mazs" galvenā redaktore Inese Zandere.

Rakstnieks Juris Zvirgzdiņš dzimis 1941. gadā Rīgā. Studējis Latvijas Valsts universitātē Vēstures un filoloģijas fakultātē. Literatūrā viņš ienāca 1982. gadā – rakstījis lugas, miniatūras, stāstus un esejas, pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados pievērsies bērnu literatūrai un šajā žanrā sarakstījis vairāk nekā 25 grāmatas.

1999. gadā viņa piedzīvojumu romāns-pasaka "Reiz senos laikos Kurzemē" ieguva 2000. gada "Pavasara balvu" par labāko oriģinālliteratūras darbu bērniem un 2001. gadā – arī Pastariņa prēmiju.

Rakstnieka veikums vairākkārtēji novērtēts ar Latvijas Literatūras gada balvu. 

2009. gadā autors ieguva Pastariņa prēmiju, 2013. gadā – Starptautisko Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā un grāmatu mākslā par darbiem "Rīgas runča Maurīcija piedzīvojumi", "Kad muzejā iespīd Mēness jeb Tobiass un draugi sargā Rīgas vēsturi" un "Seši stāsti par ASV vēsturi".

2012. gadā autors bija nominēts Astridas Lindgrēnes piemiņas balvai bērnu literatūrā. Zvirgzdiņa grāmata "Muffa: Stāsts par balto degunradzēnu" 2012. gadā iekļauts "White Ravens" katalogā. 2013. gadā autoram piešķirta Aleksandra Čaka balva par mākslinieciski augstvērtīgu, novatorisku Rīgas interpretējumu literatūrā. Savukārt 2020. gadā rakstnieks saņēma Mūža balvu Latvijas literatūrā. Jura Zvirgzdiņa darbi tulkoti somu, itāliešu, lietuviešu, armēņu un citās valodās.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.