Gatavojoties XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem, norit dalībnieku individuālā pietiekšanās svētkiem un pašlaik aplikācijā "Dziesmusvētki" jau pieteikušies vairāk nekā 12 000 dalībnieku, šodien preses konferencē informēja rīkotāju pārstāvji.

Līdz svētkiem atlikušas nedaudz vairāk kā 120 dienas, norādīja organizatori. Bez kolektīvu reģistrācijas svētkiem šiem svētkiem jāreģistrējas arī individuāli ar tālruņa aplikācijas "Dziesmusvētki" palīdzību. No pirmdienas, 6. marta, kad sākās dalībnieku reģistrācija, lietotnē jau ir reģistrējušies vairāk kā 12 000 dalībnieku. Reģistrācija ilgs līdz 19. martam.

Aplikācijā dalībnieks tiek iepazīstināts ar svētku iekšējās kārtības noteikumiem, kā arī viņam jānorāda, vai un kāda būs nepieciešama ēdināšana svētku laikā. Kā sacīja svētku dalībnieku ēdināšanas organizatore Daina Markova, tad šajos svētkos piedomāts pie tā, lai pēc iespējas mazāk ēdiena paliktu pāri, tādēļ dalībniekiem aplikācijā paredzēta arī iespēja atteikties no centralizētās ēdināšanas un pirmo reizi ir iespēja pieteikties uz veģetāro ēdienu. Darba grupa izstrādā daudzveidīgu ēdienkarti, paredzot maltīšu enerģētisko vērtību atbilstošu svētku aktivitātēm. Uz personu dienā ēdināšanai plānots tērēt 10,8 eiro. Ar svētku dalībniekiem piedāvāto ēdienkarti varēs iepazīties interneta vietnes "dziesmusvetki.lv" sadaļā "Dalībniekiem".

Aplikācijā nepieciešams augšuplādēt foto svētku dalībnieka identifikācijas kartei. Ar to dalībnieki varēs iekļūt savu mēģinājumu un koncertu norises vietās, kā arī bez maksas apmeklēt atklāšanas koncertu, noslēguma koncertu un tā ģenerālmēģinājumu, koru lielkoncertu "Tīrums" un tā ģenerālmēģinājumu, pūtēju orķestru dižkoncertu un zaļumballi, kā arī apmeklēt tautas lietišķās mākslas izstādi.

Koris "Decoro" Dziesmu svētku noslēguma koncertā

Dalībniekiem būs iespēja iepriekšējā rezervācijā iegādāties vienu biļeti uz savas nozares pasākumu - kordziedātājiem uz lielkoncertu "Tīrums" un tā ģenerālmēģinājumu, deju kolektīvu dalībniekiem uz deju lielkoncertu "Balts" un deju lieluzvedumu "Mūžīgais dzinējs", putēju orķestru mūziķiem - uz pūtēju dižkoncertu un zaļumballi, koklētāju ansambļu dalībniekiem - uz kokļu mūzikas lielkoncertu "Laika upe", savukārt pārējo nozaru dalībniekiem - uz lielkoncertu "Tīrums" un tā ģenerālmēģinājumu un pūtēju orķestru koncertu un zaļumballi. Dalībnieki jau iesnieguši pieteikumus uz biļešu rezervāciju.

Vairākas izmaiņas gaidāmas drošības jomā. Operatīvās vadības grupas vadītājs Artis Velšs piekodināja drošības noteikumus ne vien aplikācijā atzīmēt kā izlasītus, bet tiešām arī izlasīt, lai pašiem svētkos nebūtu nepatīkamu pārsteigumu. Dalībnieki bērnus drīkstēs ņemt līdzi tikai gājienā, bet uz mēģinājumiem un koncertiem ne, - viņu pašu drošības dēļ, sacīja Velšs, jo nav plānots centralizēti organizēt bērnu pieskatīšanu.

Tāpat šajos svētkos tiks nodrošināts bezmaksas dzeramais ūdens, kuru katrs varēs iepildīt savā ūdens pudelē. Tādēļ tukšas plastmasas un metāla daudzkārt lietojamās ūdens pudeles dalībnieki drīkstēs ienest norises vietās.

Svētkos būs apmēram 17% nepilngadīgo dalībnieku, kurus svētkiem pieteiks viņu vecāki, bet par viņu drošību būs atbildīgi kolektīvu vadītāji, kuriem jānodrošina atbilstošs pavadošo personu skaits.

Par visu dalībnieku drošību gādās vairāk kā 1000 dažādu dienestu - Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības un policijas darbinieki.

"Swedbank" apdrošinājusi svētku dalībniekus, organizatorus un brīvprātīgos par kopējo apdrošinājuma summu 400 miljoni eiro. Polises segums ietvers nelaimes gadījumu, traumu un dzīvības apdrošināšanu svētku norises laikā. Tāpat "Swedbank" nodrošinās Svētku pasākumu Civiltiesisko apdrošināšanu par kopējo apdrošināšanas summu 2 miljoni eiro.

Dalībnieki vajadzības gadījumā apdrošināšanas pakalpojumus varēs saņemt, uzrādot svētku dalībnieka karti un iesniedzot nepieciešamos dokumentus internetbankā vai klātienē "Swedbank" filiālēs visā Latvijā.

Uzziņai

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki notiks Rīgā no 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esošā valsts iestāde.