"500 vasaras dienas" ("500 Days of Summer", 2009, ASV, režisors Marks Vebs) – "TV3 Life" 26. maijā plkst. 21. Neatkarīgā filma "500 vasaras dienas" pēc pirmizrādes Sandensā kļuva par necerētu kases hitu. Par biļetēm tā iekasēja vairāk nekā 60 miljonus dolāru, izpelnījās kinoprofesionāļu komplimentus recenzijās un ieguva arī divas nominācijas "Zelta globusam" (labākā filma – komēdija vai mūzikls un labākais aktieris komēdijā vai mūziklā – Džozefs Gordons-Levits) un nomināciju Amerikas Scenāristu ģildes balvai, un, protams, arī pašas balvas.

Reklāma

Skaļi piesauktas arī paralēles ar vienu no Vūdija Allena labākajām filmām "Annija Hola" (1977). Kāpēc tāda sajūsma?

Nākotnes arhitekts Toms ir neglābjams romantiķis un naudu pelna, sacerēdams tekstus apsveikumu kartītēm. Kad viņu pēc 500 kopā pavadītām dienām pamet mīlestībai neticošā draudzene, puisis gremdējas atmiņās, lai saprastu, kas Sammerei lika pieņemt šādu lēmumu. Marka Veba romantiskajā filmā galvenās lomas atveido Džozefs Gordons-Levits un Zūija Dešanele, kuri nehronoloģiskā secībā iejūtas Toma un Sammeres lomās, kuru attiecību noskaņojumu ilustrē arī britpopa sērīgās melodijas un melnbalts franču art-house kino.

"Dzīve bez Janga" ("After Young", ASV, 2021, režisors Kogonada) – kinoteātros

Ir netāla nākotne, un Džeika un Kairas ģimenē ir gan adoptētā ķīniešu meitenīte Mīka, gan pusaudzis Jangs, kurš ir Mīkas labākais draugs un arī... ar mākslīgo intelektu apveltīts robots, kura pirmais uzdevums bija iemācīt meitenei viņas kultūru un Ķīnas vēsturi. 

Kad negaidīti sabojājas viņa sistēma un Jangs bez dzīvības pazīmēm ir apstājies, sākas drāma, jo Mīka nav radusi dzīvot bez lielā brāļa, viņa sabiedrības un sarunām ar viņu.

Sapratis, ka cita robota ieviešana neko nemainīs, Džeiks dodas nelegālos ceļos, lai pilntiesīgo ģimenes locekli salabotu, un tajos uzzinātais viņam liek gan pārdomāt pasaules kārtību, gan citām acīm paskatīties gan uz savu ģimeni, gan pašu Jangu.

Filmas "Dzīve bez Janga" režisors, scenārists un montāžas režisors ir Dienvidkorejā dzimušais amerikāņu režisors Kogonada, galvenās lomas tajā atveido Kolins Farels, Džodija Tērnere-Smita, Džastins H. Mins, Heilija Lū Ričardsone un Malea Emma Tjandravidjaja, bet mūziku komponējis Riči Sakamoto – tas ir pēdējais ieraksts viņa filmogrāfijā. Aleksandra Vainsteina īsstāsta ekranizācija ir emocionāli piepildīta zinātniskā fantastika, un tās pirmizrāde notika Kannu kinofestivāla apakšprogrammā "Īpašais skatiens". Filma izrādīta arī Sandensā un saņēmusi ne vienu vien balvu, īpaši skaļus aplausus uzklausījis Kolins Farels.