Salāti ir universāls ēdiens svētku cienastam un arī ikdienas maltītei. Variējot ar sastāvdaļām, iespējams pagatavot gan vieglus, gan gruntīgus salātus. Robežšķirtne starp salātiem kā uzkodu vai patstāvīgu ēdienu ir nosacīta. Parasti apetītes rosināšanai pasniedz tādus, kas nav pārāk sātīgi, piemēram, kāpostu un burkānu salātus, puravu salātus, vinegretu. Ja salāti ir maltītes galvenais ēdiens, to sastāvā ietilpst gaļa vai zivs, un tie ir sātīgi.
Vistas un dārzeņu salāti
Sastāvdaļas
- 400 g vistas filejas
- 1 galviņa ledussalātu
- 1 paprika
- 1 garais gurķis
- 1 sarkanais sīpols
- 1 avokado
- 8 ķirštomāti
- puscitrons
- 1 ēdamkarote sojas
- 1 tējkarote medus
- 1 tējkarote bazilika pesto
- sāls, pipari
Mērcei:
- 3 ēdamkarotes olīveļļas
- 1 tējkarote medus
- puscitrons
Ledussalātus un dārzeņus sagriež strēmelītēs un liek bļodā. Sīpolus sagriež šķēlītēs, tomātus uz pusēm un pievieno pārējiem dārzeņiem.
No sojas, medus, bazilika pesto un citrona sulas pagatavo marinādi, tajā ieliek vistas fileju uz 10 minūtēm iemarinēties. Tad vistas fileju cep uz pannas sakarsētās taukvielās no abām pusēm, līdz gatava. Atdzesē, sagriež šķēlītēs un pievieno salātiem.
Pagatavo salātu mērci – citrona sulu sajauc ar medu un olīveļļu un pārlej salātiem.
Lai gaļa būtu sulīga, vistas fileju negriež uzreiz pēc noņemšanas no pannas, bet ļauj vismaz 5 minūtes padzist.
Selerija ar āboliem un riekstiem
Sastāvdaļas
- 1 selerijas sakne
- 2 zaļi āboli
- valrieksti
Mērcei:
- 4 ēdamkarotes skābā krējuma
- 4 tējkarotes sinepju
Selerijas sakni nomizo, sagriež četrās daļās un sarīvē uz rupjas rīves. Ābolus nomizo un sarīvē. Bļodā samaisa krējumu ar sinepēm. Salātu traukā sajauc sarīvētos ābolus un seleriju, pārlej mērci un samaisa. Pasniedzot rotā ar riekstiem un ābolu šķēlītēm.
Āboli piešķir salātiem svaigumu. Salātus var pagatavot dažas stundas iepriekš, taču bez āboliem. Tos pievieno vēlāk, jo sarīvēti tie ātri kļūst brūni.
Mango un garneļu salāti
- 1 mango
- 250 g garneļu
- 100 g šampinjonu
- salātu maisījums
- olīveļļa cepšanai
- sāls, pipari
Mērcei:
- 1 laims
- 3 ēdamkarotes olīveļļas
- 1 tējkarote sinepju
- pustējkarote medus
Pagatavošana:
Salātus liek traukā. Mango sagriež kubiņos un pievieno salātiem. Ja nav pieejams svaigs, var izmantot konservētu mango (tad salātiem pievieno arī nedaudz sīrupa).
Šampinjonus sagriež, uzber nedaudz sāls un piparu un apcep uz pannas olīveļļā. Tad apcep arī garneles, kam uzbārstīti pipari un sāls. Garneles un sēnes pievieno salātiem un sajauc.
Pagatavo mērci – izspiež laima sulu, pievieno medu, sinepes un olīveļļu. Pārlej salātiem, un – tie ir gatavi.
Garneļu vietā salātiem var pievienot vistas gaļu vai sieru.