Rozmarīns un timiāns ir garšaugi, kam virtuvē ir plašs lietojums, tāpēc tos iecienījuši arī restorānu pavāri.

Reklāma

Ja gatavo steiku, liellopa gaļu ierīvē ar maisījumu, kura sastāvā ir sakapāts rozmarīns, sasmalcinātas timiāna lapiņas, sakapāts ķiploks un olīveļļa. Gaļu šajā marinādē notur nakti, nākamajā dienā cep.  Arī vistu šķiņķīšus pirms cepšanas var iemarinēt maisījumā, kas pagatavots no citrona sulas, eļļas, roz­marīna, ingvera un čili. 

Šajā receptē abu garšaugu maisījums lieliski papildinās kartupelīšu garšu.

Sastāvdaļas

  • 12 mazu kartupelīšu

  • 4 šķēles kūpināta šķiņķa

  • 2 tējkarotes svaiga rozmarīna

  • 2 tējkarotes svaiga timiāna

  • 1–2 ēdamkarotes eļļas


Pagatavošana

Kartupeļus ar visu mizu novāra mazsālītā ūdenī. Atdzesē un nomizo. Šķiņķa šķēles sagriež tievās strēmelēs. Noskalo svaigos garšaugus – roz­marīnu un timiānu, lapiņas sasmalcina un uz šķīvja samaisa. 

Vārītos kartupeļus apviļā garšaugu maisījumā. 

Šķiņķa strēmeles aptin ap kartupeļiem un sastiprina ar koka irbulīšiem. Ātri apcep pannā sakarsētā eļļā.


Ja ēdienu gatavo lielākam ēdēju skaitam, kartupeļus var cept cepeškrāsnī 225 grādos 10–15 minūtes.


Rozmarīns.

Padomi


  • Rozmarīns vislabāk sader ar timiānu, ķiplokiem, citronu un ingveru.

  • Rozmarīns jālieto 
piesardzīgi, jo ēdiena 
vārīšanas laikā tā garša un aromāts pastiprinās.

  • Ja rozmarīnu pievieno par daudz, ēdiens garšos pēc skujām.

  • Ja lieto no kātiņiem nobraucītas rozmarīna lapiņas, tās rupji sakapā un pievieno ēdienam vārīšanas beigās.

  • Kaltētu rozmarīnu nav ieteicams uzglabāt ilgāk par trim četriem mēnešiem, jo tad labās īpašības zūd.

  • Svaigus rozmarīna zariņus var ietīt virtuves papīra dvielī, kas samitrināts aukstā ūdenī, tad ietīt folijā un uzglabāt ledusskapī vairākas dienas vai pat nedēļu.

  • Lai izkaltētu svaigus rozmarīna zariņus, tos sasien saišķītī un pakarina sausā, siltā, labi vēdināmā telpā.

  • Kaltētas lapiņas garšo labāk, ja pirms lietošanas tās saspaida.


Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.