Piedāvājam divus pārbaudītus paņēmienus, kā noteikt, vai nopirktās olas patiešām ir svaigas.

1. Augstā stikla traukā ielej puslitru auksta ūdens un izšķīdina 3 ēdamkarotes sāls. Ieliek tajā olas. Ja olas ir svaigas, tās tūlīt nogrims trauka dibenā.

Aptuveni 8 dienas vecai olai viens gals būs pacelts augstāk. Vēl vecākas olas ūdenī peldēs. Vecai olai gaisa pūslītis iekšpusē ar laiku kļūst lielāks, tajā caur čaumalu ir iespiedies gaiss, tāpēc ola peld.

Svaiguma pakāpes.

2. Par olas svaigumu var pārliecināties, to pārsitot.

Svaigai olai dzeltenums ir apaļš, izvelvēts, baltums turas kopā un ir dzidrs. Vecākai olai dzeltenums ir plakans, baltums tūlīt izplūst pa šķīvi.

Ja, pārsitot čaumalu, baltums sajaucas ar dzeltenumu, olu nedrīkst lietot uzturā – tā ir bojāta.

Der zināt!

  • Ja olas vāra 3 minūtes, tās ir ļoti mīkstas.
  • Ja vāra 5 minūtes, olas dzeltenums ir mīksts.
  • Ja vāra 7 minūtes, dzeltenums ir pusmīksts.
  • 10 minūtes un ilgāk vārītas olas ir cietas.
  • Ja olas vāra ilgāk par 15 minūtēm, dzeltenumam veidojas zilgana apmale.

Ja olas drīzumā tiks izlietotas, tās var turēt istabas temperatūrā aptuveni nedēļu. Tikai jāraugās, lai nebūtu bojāta čaumala

  • Ledusskapī svaigas olas var uzglabāt divas nedēļas, arī pēc tam vēl trīs četras nedēļas. Tomēr tad ieteicams olas lietot tikai cepšanai vai olu ēdieniem
  • Cieti vārītas olas ledusskapī var uzglabāt nedēļu.
Ola.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.