Premjera kandidāte Evika Siliņa ("JV") nav pakļāvusies līdzšinējo partneru – Nacionālās apvienības un "Apvienotā saraksta" – spiedienam sākt valdības veidošanu no nulles un ieslīgt garās diskusijās par koalīcijas sastāvu. Nedēļas sākumā viņa paziņoja, ka Nacionālā apvienība pati sevi ir atstatījusi no dalības valdībā, nevēloties strādāt vienā koalīcijā ar partiju "Progresīvie".

Reklāma

Savukārt uz "Apvienotā saraksta" mēģinājumiem vilcināt valdības veidošanas sarunas viņa reaģēja ar izpratni. Taču lēmuma pieņemšanai E. Siliņa deva laiku "AS" līdz trešdienas rītam, kad viņa informēs Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču par valdības veidošanas gaitu un nākamās koalīcijas modeli.

E. Siliņa ir gatava vadīt arī trīs partiju valdību, kurā ir "JV", ZZS un "Progresīvie", kuriem kopā ir 52 balsis. "Apvienotais saraksts" vakar darīja zināmu, ka Ministru prezidenta amata kandidātes E. Siliņas piedāvāto koalīcijas modeli vērtē kā nepietiekami efektīvu, tāpēc rosinās citu valdības modeli jeb variantu, ziņo aģentūra LETA. Pirms sava modeļa publiskošanas "AS" to sākotnēji vēlas atklāt gan Siliņai, gan Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam.

Siliņa: "Man ir stingrs mugurkauls."

Vilcināšanos pieņemt lēmumu "AS" līderi otrdien skaidroja ar vairākiem iemesliem. Vispirms ar to, ka bijis solījums sākt koalīcijas veidošanu no baltas lapas. "Taču tā nebija saruna no baltas lapas. Tas bija aicinājums pievienoties trīs partiju – "Jaunās Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības un "Progresīvo" – blokam," sacīja ZZS frakcijas vadītājs Edgars Tavars. Faktiski tas ir tieši tas modelis, par kuru iekšlietu ministrs Māris Kučinskis ("AS") iepriekš teica, ka "AS" nevēlas iet kādā valdībā kā ceturtais ritenis. E. Tavars jau kuro reizi pieminēja arī bažas, kuras rada ZZS līgums ar ASV sankciju sarakstā iekļautā Aivara Lemberga vadīto partiju "Latvijai un Ventspilij" – gan viņa iespējamā ietekme uz lēmumu pieņemšanu valdībā un Saeimā, gan varbūtējie riski valsts reputācijai, ko varot radīt šī persona. "AS" vēlējās saņemt garantijas, ka pār šo koalīciju nav A. Lemberga ēnas un viņa līdzdalības tajā.

Evika Siliņa.

Premjera kandidāte E. Siliņa nebija gatava ieslīgt ilgās sarunās. "Es aicinu partnerus nemeklēt iemeslu ārējos faktoros. 

Man nav pieredzes ar Aivaru Lembergu, bet man ir gana stingrs mugurkauls, un es pārzinu sankciju likumu. Tā būs mana prioritāte – nepieļaut šādu personu ietekmi. 

Aicinu nolikt malā ambīcijas un padomāt par mūsu vēlētājiem, kuri nevēlas dzirdēt mūsu strīdus, bet gan gaida no valdības problēmu risinājumu," otrdien sacīja E. Siliņa. Viņa ir aicinājusi koalīcijā visus piecus politiskos spēkus – Nacionālā apvienība esot pati sevi atstatījusi. E. Siliņai esot svarīgi, lai valdība strādā kā vienota komanda, kur partneri cits citam uzticas. Viņa uzsvēra, ka vēlētos strādāt kopā ar "AS", kas varētu būt stratēģiskie partneri vairākos jautājumos.

"AS" turas pie iepriekšējiem argumentiem

Pēc "Apvienotā saraksta" iniciatīvas E. Siliņa otrdien tikās ar politiskā spēka frakciju. Pēc šīs nepilnas divas stundas ilgās sarunas "AS" līderi joprojām izmantoja jau pirms mēneša un diviem skandētos argumentus par trīs esošās valdības koalīcijas partiju modeli kā labāko, kā arī par A. Lemberga faktoru. "AS" otrdien dienas pirmajā pusē vēl nebija gatavs pieņemt lēmumu – iet vai neiet E. Siliņas vadītajā valdībā, lai gan uzreiz pēc viņas nominēšanas bija noskaņoti strādāt valsts labā, lai panāktu ekonomisko izrāvienu un turpinātu iesāktos darbus "AS" vadītajās ministrijās. Izšķiršanos apgrūtināja tuvākā sabiedrotā – Nacionālās apvienības – atstāšana ārpus koalīcijas. 

"AS" politiķi arī nevēloties pieredzēt to, ka viens no partneriem – A. Lembergs – viņus publiskajās uzrunās nievājoši apsaukā, piemēram, sakot, ka "Smiltēns, Tavars un Kučinskis te tikai bļaustās". 

ZZS pārstāvji agrāk neformāli ir izteikušies, ka viņi ne tikai negatavojas norobežoties no A. Lemberga, bet bija pat gandarīti, ka A. Lembergs ir akceptēts kā līdzvērtīgs partneris. Ar dalību valdībā to apstiprinātu arī "AS".

"AS" un ZZS ir arī politiskie konkurenti, jo tiem ir kopīgs vēlētājs reģionos un interese vadīt vienas un tās pašas ministrijas. Taču, kad pirms nedēļas "Latvijas Avīze" abiem politiskajiem spēkiem vaicāja, vai viņi varētu pārvarēt pretrunas un strādāt vienā valdībā, apstiprinoši atbildēja gan ZZS frakcijas vadītājs Viktors Valainis, gan Saeimas deputāts Edgars Putra ("AS"). Vilcināšanās pieņemt lēmumu varētu būt saistīta gan ar cerībām, ka valdībai ar 52 balsīm (bez "AS" un NA) nebūs ilgs mūžs, gan apzināšanās, ka šajā situācijā, kad apvienība ilgstoši pretojās valdības paplašināšanai, nebūtu pareizi uzreiz piekrist tajā iekļauties. Bija arī minējums, ka "AS" vēlas panākt sev labvēlīgākus nosacījumus, pirms dot piekrišanu.

Pēc "AS" Saeimas frakcijas un valdes kopsēdes E. Tavars žurnālistiem atstāstīja frakcijas viedokli, ka Siliņas piedāvātais valdības modelis "nav pats efektīvākais", raugoties no nacionālās drošības, tautsaimniecības attīstības aspektiem, kā arī saistībā ar to, kāds signāls tiek raidīts starptautiskajiem partneriem, vēsta LETA. Vaicāti, vai "AS" paziņojums varētu nozīmēt partiju apvienības nonākšanu opozīcijā, E. Tavars šādu iespēju neizslēdzis. Arī Edvards Smiltēns iespēju nonākt opozīcijā novērtēja kā vienu no situācijas attīstības iespējamajiem variantiem, ja gadījumā jau "iepriekš slepeni ir izveidota 31. maija konstrukcija" jeb koalīcija no "JV", ZZS un "Progresīvajiem".

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.