Bijušais premjers Krišjānis Kariņš noliks Saeimas deputāta mandātu. Viņš to ceturtdien paziņoja ar "Jaunās Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Edmunda Jurēvica starpniecību.

Reklāma

K. Kariņš politikā ir kopš "Jaunā laika" dibināšanas 2002. gadā. Viņš palikšot "Jaunās Vienotības" biedrs, bet šo paziņojumu var uztvert arī kā viņa aiziešanu no aktīvās politikas pēc neveiksmīgā starta Eiropas Parlamenta vēlēšanās, kurās K. Kariņš neguva ievēlēšanai nepieciešamo atbalstu. Turpmāko darbību K. Kariņš saista ar privāto biznesu, iespējams, ārpus Latvijas, bet politiķis nav konkretizējis, ar ko tieši nodarbosies.

Nākamajā ceturtdienā pēc vasaras brīvdienām Saeima sanāks uz pirmo rudens sesijas sēdi. Tad arī beigsies K. Kariņa deputāta pilnvaras. Viņa vietā Saeimas deputāta mandātu saņems tagadējais Valkas novada domes priekšsēdētājas vietnieks Viesturs Zariņš, jo nākamā saraksta kandidāte Viktorija Baire uz Saeimu nedosies – šovasar viņa kļuva par Ķekavas novada domes priekšsēdētāju un turpinās darbu pašvaldībā.

"JV" frakcijas vadītājam E. Jurēvicam trešdien bijusi laba un sirsnīga klātienes tikšanās ar K. Kariņu, kurā viņš paziņojis par šo lēmumu. E. Jurēvics "Latvijas Avīzei" atzina, ka cilvēciski saprotot K. Kariņu. Viņam personīgi arī esot žēl, ka frakcijā vairs nebūs tāda politikas smagsvara. Kad K. Kariņš sāka savu politisko darbību, E. Jurēvicam esot bijuši tikai 11 gadi. 

"Divas trešdaļas no mana mūža viņš ir strādājis Latvijas labā, bijis viens no izcilākajiem premjeriem Latvijas vēsturē, ļoti grūtā laikā spēja mobilizēt sarežģītu koalīciju," 

atceras E. Jurēvics.

Jāatgādina, ka K. Kariņa popularitātes kritumu daļēji ietekmēja ne pārāk veiksmīgs viņa otrās valdības darbs, kur "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība izveidoja neafišētu bloku, nosakot toni valdībā. Pēc tam "AS" arī panāca, ka pietiekami lielu publicitāti iegūst K. Kariņa lidojumi ar speciālo reisu lidmašīnām, par kuriem viņš nebija gatavs uzņemties atbildību, bet atkāpās no ārlietu ministra amata, atjaunojot maijā deputāta mandātu. Saeimā viņš bija ierindas deputāts, kurš neieņēma nevienu amatu. Iespējams, pēc intensīvā darbā pavadītiem pieciem gadiem tas varēja radīt diskomfortu, lai pieņemtu lēmumu aiziet no Saeimas.

Krišjānis Kariņš Saeimas sēdē šā gada jūnijā.

Reizē ar K. Kariņu pirms vairāk nekā divdesmit gadiem politikā ienāca arī "JV" frakcijas vadītāja vietnieks Ainars Latkovskis, kurš uzskata: "Tiem, kas Krišjāni kā politiķi jau sāk apglabāt, nāksies vilties. Viņš ir pietiekami enerģisks, pieredzējis un izdomas bagāts cilvēks ar māku dibināt kontaktus. Viņa dzīvē tās ir tikai viena perioda beigas un jauna posma sākums." A. Latkovskis pieļāva domu, ka K. Kariņš vēl var atgriezties arī redzamā politikā. Tas arī esot jāatzīst, ka, tieši pateicoties K. Kariņam kā līderim, "JV" ieguva 26 mandātus Saeimā, uzskata A. Latkovskis. Uz vaicāto, vai viņa aiziešanu no politikas un pāriešanu uz pilnīgi citu darbības jomu neveicināja arī "JV" neizpildītie solījumi, piemēram, par kādu cienījamu pozīciju Eiropas institūcijās, A. Latkovskis nevarēja atbildēt, jo viņam par šādiem solījumiem nekas neesot zināms.

Ziņu aģentūrai LETA Kariņš teicis, ka saņēmis vairākus darba piedāvājumus ārpus Latvijas, bet precīzākus plānus viņš varētu atklāt vien nākamnedēļ. 

Darbs būšot kādā no Eiropas valstīm. "Man par pārsteigumu šajā vasarā ar mani sazinājās vairāki uzņēmumi. Ir zināms pieprasījums ārpus Latvijas pēc manām zināšanām un pieredzes," uz jautājumu, kāpēc pieņēmis lēmumu nolikt deputāta mandātu, atbildēja Kariņš, piebilstot – pašlaik viņam neesot iespēju strādāt Latvijā tādā laukā, kurā viņam ir pieredze. Kariņš arī izteicis pateicību saviem vēlētājiem, kuri viņu ir atbalstījuši. "Es centos darīt visu, kas ir valsts, iedzīvotāju interesēs," savu veikumu vērtē Kariņš.

Aptauja

Cik svarīgi jums ir žurnālistu un ekspertu komentāri/viedokļi, ko piedāvā LASI.LV?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.