Saeima ceturtdien balsos par jauno ārlietu ministru, "Latvijas Avīzei" apstiprināja "Jaunās Vienotības" frakcijas vadītājs Edmunds Jurēvics. Taču viņš vēl nekomentēja, vai tā tiešām būs Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniece Baiba Braže, kā liecina mediju rīcībā nonākusī neoficiālā informācija.

Kad pagājušās nedēļas sākumā premjere Evika Siliņa ("JV") nosauca kritērijus, pēc kuriem izvēlēsies jauno ārlietu ministru, jau varēja secināt, ka no visiem līdz tam neoficiāli minētajiem pretendentiem tiem visvairāk atbilst B. Braže, kurai ir starptautiskā pieredze drošības jautājumos arī kā bijušajai NATO ģenerālsekretāra vietniecei.

"Šis nebūs miera laika kandidāts, kas varēs strādāt mierīgos diplomātiskos apstākļos. Ir jāņem vērā, ka notiek karš, ir vajadzīgs aktīvs cīnītājs ar jaudu," pirms nedēļas sacīja E. Siliņa, liekot saprast, ka nākamajam ārlietu ministram ir jābūt ar starptautisko pieredzi drošības jautājumos, kurš pārzina Eiropas politiskos procesus. "JV" frakcijas vadītājs apstiprināja, ka pirmdien E. Siliņa varētu nosaukt ministra kandidātu. Neoficiāli zināms, ka izvēle ir izdarīta pagājušajā piektdienā. 

Uz jautājumu, vai premjere ir konsultējusies ar frakciju, E. Jurēvics atbildēja, ka Ministru prezidente ir tā persona, kas aicina un izvēlas ministru, jo vislabāk redz, kāds cilvēks ir vajadzīgs komandā. 

Frakcija uzticoties premjerei. Zināms, ka B. Braže vēl nav nevienā partijā.

Viss liecina, ka nākamā ārlietu ministra izvēlē liela loma ir bijusi Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam, kurš, iespējams, arī ir pasteidzinājis notikumu attīstību. Jāatgādina, ka piektdien premjere bija plānojusi doties komandējumā uz Vīni. Jau bija izziņots, ka 12. un 13. aprīlī premjera un ārlietu ministra pienākumus pildīs tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere ("JV"). Tad pēkšņi aizņemtības dēļ šis komandējums tika atcelts. Krišjānis Kariņš ("JV") par aiziešanu no amata, kuru atstāja 10. aprīlī, paziņoja pirms Lieldienām. Jau toreiz Valsts prezidents E. Rinkēvičs teica: "Ņemot vērā situāciju, kāda valda pasaulē un reģionā, ir svarīgi, lai kandidāts bez gara ieskrējiena varētu ķerties pie lietām." E. Rinkēvičs izteica cerību, ka ārlietu ministru Saeima varētu apstiprināt jau 11. aprīlī, bet tas nenotika.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.