Valdība otrdien slēgtā sēdē atbalstīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pretgaisa aizsardzības lielgabalu, taktiskās bezpilota novērošanas sistēmas, kā arī citu būtisku materiāli tehnisko līdzekļu nodošanu Ukrainas bruņotajiem spēkiem, tviterī informēja Ministru prezidente Evika Siliņa.

Premjerministre pēc valdības sēdes masu medijiem pauda – kaut arī Latvija nevar nosūtīt Ukrainai nepieciešamo "Patriot" pretgaisa aizsardzības sistēmu, tomēr arī Latvijas atvēlētā sistēma būšot ļoti labs papildinājums Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Taujāta, vai Latvija šādi nezaudē kādas savas militārās spējas, Siliņa sacīja, ka tehnisko līdzekļu nodošanā tiek ievērots paritātes princips, proti, valdība vērtē, kas jau ir pasūtīts un drīzumā tiks piegādāts Latvijas aizsardzības resoram, lai saprastu, ko var nodot ukraiņiem. 

"Mēs esam spējuši turēt savas noliktavas gana augstā gatavībā, vai vismaz mēs zinām, ka nebūs ilgs iztrūkuma brīdis. Zinām, ka piegādes tuvojas, tāpēc spējam pateikt, ka šo varam iedot Ukrainai. 

Tāds ir princips, pēc kura strādājam," sacīja Siliņa. Papildus Latvijai ir iespēja saņemt atpakaļ daļu finansējuma no Eiropas Miera fonda, piebilda premjerministre.

Valdība aiz slēgtām durvīm par šo jautājumu lēma vairākas stundas, savukārt Aizsardzības ministrija nekādu sīkāku informāciju par jauno palīdzības paketi neizplatīja. Aizsardzības ministrs Andris Sprūds vien pārpublicēja premjeres paziņojumu, bet citā tvītā informēja, ka Ukrainu sasniedzis pirmais Latvijā ražoto dronu sūtījums – vairāk nekā 100 dažādas kaujas kapacitātes taktisko dronu un vairākas elektroniskās karadarbības iekārtas.

Aptauja

Par kuru tēmu LASI.LV vēlētos uzzināt un lasīt vēl vairāk?

KONTEKSTS

2022. gada 24. februārī Krievijas diktators Vladimirs Putins deva pavēli iebrukt Ukrainā. Putins apgalvoja, ka NATO gatavojas izmantot Ukrainu kā placdarmu agresijai pret Krieviju, lai gan šiem apgalvojumiem nebija pierādījumu. Starptautiskā krimināltiesa (SKT) 2023. gada martā izdeva Putina aresta orderi par nelikumīgu ukraiņu bērnu deportāciju no okupētajām teritorijām Ukrainā. 

Ukrainas atbalstītāji nezaudē ticību, ka ukraiņi vēl ir ceļā uz uzvaru un agri vai vēlu Krievijas okupantu armijai nāksies atkāpties no Ukrainas zemes.